Біологи з Харкова досліджують вплив війни на довкілля України

Біологи з Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна вважають, що оцінити вплив війни на довкілля України можна буде тільки із часом. Зокрема, це пов'язано з тим, що в нинішніх умовах немає змоги проводити дослідження повноцінно.

Про те, як відбуваються дослідження в умовах постійних обстрілів, у вечірньому етері на Радіо "Накипіло" розповіли Олександр Зіненко, кандидат біологічних наук, провідний науковий працівник Музею природи й доцент катедри мікології та фітоімунології біологічного факультету в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, і Сергій Утєвський, доктор біологічних наук і професор катедри зоології та екології тварин у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, пише "Рубрика".

У чому проблема?

"Війна — дуже неекологічне явище", — зауважив Олександр Зіненко.

Науковець наголосив, що й попередні війни були такими. Перше, що впливає на довкілля, — це страшне забруднення, викиди процесів горіння, пожежі, забруднення ґрунтів і поверхневих вод.

Яке є рішення?

"Але коли говорять про вплив війни, то майже всі зазначають, що природа отримує своє у процесі. Зокрема, через те, що відбувається зменшення господарської діяльності, яка насправді систематично й повільно, але дуже масштабно знищує природні екосистеми", — пояснив біолог.

Коли поля не засівають, відбувається певне відновлення рослинності, необов'язково природної, але наближеної до неї. Цей фактор науковці також беруть до уваги. Але пан Зіненко назвав усі ці дослідження наслідків приблизними, адже через воєнні дії дослідження проводять за допомогою дистанційних методів, зокрема супутникових знімків.

Підтримав свого колегу й зоолог Сергій Утєвський. Науковець наголосив, що припинення господарської діяльності через війну певним чином позитивно впливає на екосистему.

А втім, на думку пана Утєвського, від війни природа зазнала більше негативного впливу.

"Ми бачимо, що зникло Каховське водосховище. Це певне повернення до первісного стану. Але повернутися в той самий стан, у ту саму точку ми вже не можемо. Це щось інше. Тут багато запитань, і ми побачимо, що буде далі", — переконаний він.

Як це працює?

Нині ж дослідники попри війну й далі працюють над утіленням проєкту, який називається Biodiversity Genomics Europe. Біологи переконані, що питання науки не може бути не на часі.

"У проєкті "Геноміка біорізноманіття Європи" ми намагаємося дослідити біорізноманіття, що змінюється під впливом клімату, діяльності людини та війни. Ми намагаємося зробити це просто та швидко, щоб нам вистачило ресурсів, людей і часу побачити зміни та вчасно на них відреагувати", — розповів Олександр Зіненко.

Наразі науковці не мають остаточних результатів. Нині вони перебувають в Одесі. Біологи щойно відібрали зразки, за допомогою яких досліджуватимуть, як через рік після знищення окупантами Каховської ГЕС інвазивні види відреагували на цю катастрофу.

Нещодавно "Рубрика" писала про те, чому не лише бойові дії впливають на чисельність птахів в Україні та що потрібно робити, аби їх зберегти. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Чи змінили орли шляхи міграції через війну: розбираємося з орнітологами".

Свіжі дописи

  • Новини

ДТП із 14 загиблими на Рівненщині: назвали кілька версій події

Перші подробиці розслідування автопригоди, яка забрала життя 14 людей у Рівненському районі 6 липня, розповіли… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Ігнат розповів про нещодавній удар по аеродрому в Миргороді та яких втрат зазнали Повітряні Сили

2 липня російські загарбники завдали балістичного удару по аеродрому в Миргороді Полтавської області, де уразили… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Запустили проєкт допомоги переселенцям у місцях тимчасового проживання Полтавщини та Кіровоградщини: як працює рішення

Громадська організація "Інша Жінка" за фінансової підтримки Гуманітарного Фонду для України реалізує проєкт із захисту… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Міносвіти запустило сайт для вступників, де можна знайти та обрати профтех по всій Україні

В Україні з'явився сайт, де можна буде вступникам підібрати профтехучилище за своїми вимогами та вподобаннями.… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

ФРН реконструювала лікарню та побудувала дві сонячні електростанції й кол-центр в Солоному на Дніпропетровщині

Уряд Німеччини профінансував реновацію приміщень КНП "Солонянська багатопрофільна лікарня". Також встановлено сонячні електростанції в лікарні… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Зброя рф фактично складає будинки: у ЗСУ пояснили, чому довелося відійти на нові позиції у Часовому Яру

Російські загарбники бʼють по Часовому Яру Донецької області КАБами, ствольною артилерією та важкими вогнеметними системами… Читати більше

Sunday July 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.