МАГАТЕ: підстанцію біля ЗАЕС знову атакували дрони

російська окупаційна адміністрація на Запорізькій АЕС повідомила МАГАТЕ, що у середу, 3 липня, кілька безпілотників атакували кілька об'єктів поблизу станції, зокрема, підстанцію, поранивши працівників та спричинивши лісові пожежі.

Про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Рубрика.

"Як повідомили на ЗАЕС, неподалік міста Енергодар три удари безпілотників, починаючи з 10:40 ранку за місцевим часом, влучили в одну з електричних підстанцій, поранивши вісьмох працівників, один з яких потребував медичної допомоги. Експертам МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію", – йдеться у повідомленні.

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на окупованій ЗАЕС, повідомили, що бачили густий дим і чули вибухи з боку розподільчого пристрою 750 кіловольт (кВ) станції після того, як їм було сказано, що безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу у вітряну погоду.

"Пожежники працювали над тим, щоб контролювати полум'я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику", – йдеться у повідомленні.

У результаті постраждала підстанція "Радуга" наразі виведена з ладу, але "Енергодар і прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію".

Як заявили в МАГАТЕ, цей останній інцидент створює додатковий ризик для ядерної безпеки, оскільки єдина лінія електропередач 750 кВ, що залишилася на ЗАЕС, постачає електроенергію за межі майданчика, необхідну для охолодження шести реакторів під час холодної зупинки, а також для інших важливих функцій ядерної та фізичної безпеки. Наразі лінія електропередач 750 кВ, а також резервна лінія 330 кВ все ще доступні, але ситуація залишається нестабільною.

"Викликає надзвичайне занепокоєння те, що ці атаки безпілотниками тривають, незважаючи на очевидну небезпеку, яку вони становлять для людей в Енергодарі, а також для безпеки на Запорізькій атомній електростанції. Вони повинні негайно припинитися", – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Зазначимо, що два тижні тому Енергодар, де проживає більшість персоналу ЗАЕС, залишився без електроенергії на 16 годин після повідомлень про удари безпілотників по підстанціях "Радуга" і "Луч".

Останні події на ЗАЕС

7 квітня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що на території Запорізької АЕС вибухнув безпілотник.

9 квітня росія на новий рівень вивела свою пропаганду. Звинувачення в бік України в ударах дронів по ЗАЕС мають на меті спроби приховати власні наміри.

Пізніше Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що російські окупаційні війська 9 квітня вчергове зімітували удар по Запорізькій атомній електростанції за допомогою дронів. У ГУР підкреслили, що Україна не вчиняє жодних військових дій чи провокацій щодо станції.

А 18 квітня вчергове навчальний центр Запорізької атомної електростанції був атакований ударним безпілотником.

Також на Запорізькій АЕС, тимчасово захопленій російськими військами, 11 червня вибухнула одна з мін біля ставка-охолоджувача.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

Свіжі дописи

  • Новини

Генштаб: найбільше ворожих атак минулої доби відбулося на трьох напрямках фронту

Минулої доби, 6 липня, на Покровському напрямку Сили оборони відбивали 45 атак окупантів, вдвічі менше… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Цієї ночі захисники неба знищили всі безпілотники, запущені ворогом

У ніч на 7 липня російські загарбники завдали удару по Україні 13 ударними безпілотниками та… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Окупанти вдарили ракетами вночі по Павлограду: є пошкодження будинків

У ніч на 7 липня окупаційні війська застосували ракетну атаку на Павлоград, внаслідок чого уламки… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: морська піхота отримала п’ять командних пунктів управління безпілотниками

У межах спільного проєкту фонду "Повернись живим" та групи компаній VIDI під назвою "Драйв розвідки"… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

У київській картинній галереї відкрилася фотовиставка “Не мовчи. Полон вбиває”

У Національному музеї "Київська картинна галерея" відкрилася фотовиставка "Не мовчи. Полон вбиває", яку присвятили жінкам, що… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Під час останніх атак “Іскандерами” по Одещині та Дніпропетровщині окупанти поцілили по макетах літаків

російські загарбники нещодавно завдали удару по аеродрому в Дніпропетровській області та атакували Одеську: українські захисники… Читати більше

Saturday July 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.