В Україні впроваджують механізм “інвест-няні” для створення сучасної сміттєобробної інфраструктури: у чому рішення

В Україні планують застосувати механізм "інвест-няні" для створення сучасної сміттєобробної інфраструктури.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міндовкілля.

У чому проблема?

Проблема сміттєзвалищ, а простіше – що робити з десятками чи вже сотнями мільйонів тонн шкідливого для людини сміття, – чи не найпекучіша екологічна проблема по всій Україні

На сьогодні понад 90% з усього сміття – це полімери, які не розпадаються. Це і шкідливі відходи, це і небезпечні відходи, такі от як батарейки й лампи, це медичні відходи, які в країні належним чином теж не переробляються.

Для перероблювання такої кількості сміття країні потрібно мати сучасну сміттєобробну інфраструктуру. В Україні є сміттєпереробні заводи, проте їх дуже мало.

Яке рішення?

У серпні Верховна Рада підтримала у другому читанні урядовий законопроєкт №8138 та внесла зміни до Закону України "Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні". 

Згідно з документом, як зазначив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко, іноземним інвесторам був запропонований механізм "Інвест-няня". Сьогодні цей інструмент має ще більш важливе значення – вже для відновлення країни.

"Відтак і у довкіллєвій сфері ми заклали фундамент такої взаємодії. Впевнений, що матимемо хороші результати", – зазначив посадовець.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та державна установа "Офіс із залучення та підтримки інвестицій" підписали відповідний Меморандум про співпрацю.

"Спільно працюватимемо над поліпшенням інвестиційного клімату та залученням інвестицій для побудови сміттєпереробних заводів в Україні", наголосили у відомстві.

Як це працює?

Зі слів Федоренка, Україна, навіть попри війну, впроваджує європейські стандарти не лише в нормативній площині, але і на практиці.

"Маємо створити якісну інфраструктуру у сфері захисту довкілля. Звичайно вартість тут чимала. Так за нашими підрахунками, для створення мережі сміттєобробних заводів Україні потрібно понад 4-5 млрд євро", підкреслив чиновник.

Окрім того, зі слів посадовця, для виконання Водної рамкової директиви та реалізації всіх запланованих заходів у найближчі шість років – 8 мільярдів євро.

"Маємо інфраструктурний трек і у сфері сталого надрокористування. І цей перелік можна продовжувати. Відкласти на потім – не вихід. Ми повинні вже сьогодні будувати нове майбутнє", – наголосив Федоренко.

Відтак ДУ "Офіс із залучення та підтримки інвестицій" допомагатиме Міндовкіллю у пошуку зацікавлених інвесторів для пілотних проєктів з будівництва сміттєобробних заводів на Київщині, Івано-Франківщині та у Закарпатській області.

Установа буде:

  • працювати з міжнародними компаніями та організаціями,
  • поширювати інформацію про наявні проєкти,
  • підбирати актуальні пропозиції на запит іноземних інвесторів.

Нагадаємо, що у Житомирі в тестовому режимі, починаючи із 2024 року, запрацював сміттєпереробний завод, що перетворює сміття на біопаливо.

Окрім того, соціальне підприємництво "Україна БЕЗ сміття" і бренд аксесуарів Bagland розпочали ініціативу Eco Trade-In. У рамках проєкту кожен може надіслати старий рюкзак, валізу, сумку чи бананку будь-якого бренду на переробку та отримати знижку 30% на покупку нових товарів.

Свіжі дописи

  • Новини

Багатоповерхівку в Києві зробили енергонезалежною: у чому рішення

Завдяки участі у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт "70/30%" в одній зі столичних багатоповерхівок досягли… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

російська федерація вибула з десятки найбільших економік світу

Російська федерація вибула з десятки найбільших економік світу в доларовому еквіваленті: до цього призвело падіння… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Як поєднати стиль і функціональність у сучасному інтер’єрі з меблями від Кул Хаус

У сучасному світі інтер'єр відіграє ключову роль у створенні комфортного та естетично привабливого простору для… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Українські хірурги вперше у світі провели операцію на серці бійця унікальним способом

Уперше у світі унікальну операцію на серці 49-річного захисника Юрія Січки без розрізу грудної клітки… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Досвід ветеранів: чим він може бути корисний для роботодавців

Як зробити так, щоби взаємодія між ветеранами й роботодавцями стала ефективною, а на новому робочому… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

МЗС росії висловило підтримку Ле Пен: лідерка ультраправих Франції обурилась на це

Російська федерація висловилась на підтримку ультраправої партії перед другим туром парламентських виборів у Франції, що… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.