Дослідження показало, що фізичні вправи під час хіміотерапії можуть запобігти пошкодженню нервів

Науковці виявили, що прості фізичні вправи під час проходження хіміотерапії на 50-70% зменшуть випадки пошкодження нервів.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі JAMA Internal Medicine, пише MedicalXpress.

Медики, які лікують рак, звертають увагу не лише на те, як врятувати людину від смерті, а й на якість її життя після одужання.

Однак, багато препаратів проти раку – від хіміотерапії до сучасних імунотерапій – можуть пошкоджувати нерви. Деякі з них, наприклад, оксаліплатин або вінка-алкалоїди, викликають у 70-90% пацієнтів біль, проблеми з рівновагою або відчуття оніміння, печіння чи поколювання.

Ці симптоми можуть бути дуже виснажливими і часто не зникають після лікування недуги. Вони стають хронічними у 50% випадків.

Дослідники виявили, що спеціальні вправи під час лікування раку можуть запобігти пошкодженню нервів у багатьох випадках.

У дослідженні взяли участь 158 пацієнтів з раком, які проходили лікування оксаліплатином або вінка-алкалоїдами. Пацієнтів випадковим чином розділили на три групи.

Перша група отримала стандартне лікування. Інші дві групи протягом всієї хіміотерапії двічі на тиждень виконували вправи. Кожне тренування тривало від 15 до 30 хвилин. Одна з цих груп виконувала вправи на балансування на нестабільній поверхні. Інша – тренувалася на вібраційній платформі.

Регулярні обстеження протягом наступних п'яти років показали, що у першій групі приблизно вдвічі більше учасників зіштовхнулися з проблемами від пошкодження нервів, ніж у групах з вправами.

Крім того, фізична активність покращила якість життя пацієнтів, зменшила необхідність знижувати дози протиракових препаратів і знизила смертність протягом п'яти років після хіміотерапії.

"Протягом років було витрачено багато грошей на спроби зменшити випадки пошкодження нервів, пов'язаних із хіміотерапією, оскільки цей побічний ефект може змусити лікарів знижувати дози або припиняти лікування. Однак, медикаменти виявилися неефективними: вони не можуть запобігти або вилікувати це пошкодження нервів", – каже провідна авторка дослідження Фіона Штрекманн.

Вона підкреслює, що фізичні вправи є ефективним і дешевим методом лікування. Наразі вона та її команда працюють над розробкою рекомендацій для лікарень, щоб інтегрувати вправи у клінічну практику.

Із 2023 року триває дослідження у шести дитячих лікарнях Німеччини та Швейцарії, щоб запобігти сенсорним і моторним дисфункціям у дітей, які отримують нейротоксичну хіміотерапію.

"Потенціал фізичної активності значно недооцінюється", – каже Штрекманн.

Вона сподівається, що результати цього дослідження призведуть до збільшення кількості спортивних терапевтів у лікарнях.

Зазначимо, що 1,8 мільярда людей ризикують власним здоров'ям через брак фізичної активності згідно з даними ВООЗ.

Нагадаємо, нещодавно науковці повідомили, що розробили препарат, який може "розщеплювати" ракову пухлину.

Як повідомлялось, у НДСЛ "Охматдит" понад пів мільйона гривень спрямовано на нейрохірургічні операції дітям, які борються з раком.

Свіжі дописи

  • Новини

Досвід ветеранів: чим він може бути корисний для роботодавців

Як зробити так, щоби взаємодія між ветеранами й роботодавцями стала ефективною, а на новому робочому… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

МЗС росії висловило підтримку Ле Пен: лідерка ультраправих Франції обурилась на це

Російська федерація висловилась на підтримку ультраправої партії перед другим туром парламентських виборів у Франції, що… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Путін не проти продовжити “стамбульські переговори про мир” з Україною

Російська федерація може повернутись до так званих "стамбульських домовленостей" щодо миру між рф та Україною,… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Російська ДРГ спробувала зайти в Сотницький Козачок на Харківщині

У Сотницький Козачок Харківської області спробувала зайти російська диверсійно-розвідувальна група: село розташоване безпосередньо на лінії… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Russia steals minerals from occupied parts of Ukraine — British intelligence

The Russian Federation exports minerals from Ukraine's temporarily occupied territories through the Kerch Bridge. Rubryka… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Відкатні ворота своїми руками з готового каркасу

Кожна людина завжди хоче заощадити кошти та обрати найбільш вигідну і водночас кращу пропозицію. Наша… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.