Рішення для відбудови: біля Макарова відновили притулок, що майже знищили росіяни

У київській області біля Макарова відбудували притулок, що майже знищили російські загарбники. Тепер тут живуть котики з прифронту.

Про це пише ШоТам, передає Рубрика.

У чому проблема?

Приватний притулок "Бест Френдз" розташований у селі Фасова Макарівського району. Його у 2014 році заснувала Галина Онопрієнко на базі громадської організації "Зооцентр "Ковчег"". Дім для тварин благодійниця збудувала за власні кошти.

Відтоді в притулок звозили всіх безхатніх тварин, яких знаходили. Деякі з них потрапляли сюди травмованими, наприклад, після того, як їх збило авто. Так тут мешкали собаки та коти, коні та поні, вовки, лисиці, єнотовидні собаки, навіть лелеки та ворони.

Під час війни цей притулок постраждав від авіанальотів та артобстрілів щонайменше п'ять разів.

У березні 2022 року, коли росіяни скинули авіабомби, тут почалася пожежа. Тоді керівники притулку Олександр Росієць і Христина Сафарян взялися рятувати тварин з вогню та відчиняти вольєри. Чотирилапі вистрибували та тікали, але одна з бомб потрапила прямісінько в котобудинки — близько 300 котів загинуло.

Яке рішення?

Та російські атаки не змусили зоозахисників припинити роботу.

Після російських обстрілів стаціонарне приміщення притулку для тварин "Бест Френдз" відновили та побудували на території ветеринарний комплекс.

Допомога від людей і фондів. Фото: "Бест Френдз"

Як це працює?

Наразі у прихистку живе понад тисяча тварин, серед них ті, яких привезли з Бахмута, Краматорська й Харківської області. Притулок не тільки відбудували, а й звели поблизу ветеринарний комплекс, операційну, а також інфекційне, терапевтичне й реабілітаційне відділення.

Згадують, що росіяни частково окупували Макарівську громаду вже на третій день вторгнення. Аби тварини не залишилися без їжі, адже за Макарів точилися бої, працівники притулку їздили в сусідні міста — Фастів і Білу Церкву. Там скуповували все, що могли.

Близько 300 котів загинуло на початку повномасштабного вторгнення від російських бомб. Фото: ШоТам

У тварин було, що їсти. Та якщо від голоду їм чотирилапих вберегти вдалося, то від обстрілів — ні.

"1 березня, коли скинули авіабомбу, на території були 6 працівників і ми з Христиною. Почалася пожежа, рятувальники до притулку дістатися вже не могли. Котів багато постраждало, тому що їхні котобудинки розбило бомбами. Вони вистрибували. Це було жахливо", — згадує Олександр.

Олександр у котодомі з тваринами-переселенцями. Фото: ШоТам

Уже за місяць ЗСУ звільнили громаду, й обстріли припинилися. Першим на допомогу з кормами приїхав волонтер Боліслав Козирецький.

"Дуже багато людей і фондів тоді допомагали. Навіть не згадаємо назви всіх", — каже Христина, що керує притулком з 2017 року. 

Люди пересилали Новою поштою їжу, до «Бест Френдз» почали приїжджати інші волонтери. Тоді приблизно 50 тварин забрали до Польщі.

Анастасія Рудавка та працівники Suziria Group передали «Бест Френдз» майже 2 млн гривень. Фото: ШоТам

Спочатку працівники власноруч взялися за ремонт вольєрів, адже через обстріли майже половина з них погоріла. Згодом доєднався фонд Happy Paw, що допоміг відновити вольєри, поставити паркан і котобудинки.

"Великі склади, сучасну кухню та генераторну ми побудували за кошти людей, які робили нам перерахування. А це майже 800 000 гривень", — розповідає Христина.

Масштабну реконструкцію притулку почали в березні 2023 року. Кошти на відбудову надали в межах проєкту Tails Changes, який запустили фонд UAnimals і постачальник зоотоварів Suziria Group. Останній передав близько 2 мільйонів гривень — таку суму виділили на честь 30-річчя компанії.

"Ми обрали Макарівський притулок для тварин, бо ситуація там була критичною. Ідея зробити ветеринарний комплекс виникла для того, аби тваринки, які приходять на територію притулку, отримували належну медичну допомогу", — ділиться очільниця департаменту комунікацій Suziria Group Анастасія Рудавка.

Одразу після того, як притулок для тварин почали відновлювати, тут стали приймати переселенців з прифронтових територій.

"Ці коти приїхали до нас із Сєвєродонецька, Луганська та Харкова. Вони були, як скелети, хворі. Зараз у хорошому стані — ми їх відгодували, стерилізували. Практично всіх чіпували. Можна приїжджати, вибирати собі", — говорить Олександр.

Зараз у притулку живе приблизно 700 собак, 300 котиків і кілька коней. Вихідними до них приїжджають волонтери з «Хвостатої банди», аби вигуляти. Також у «Бест Френдз» завжди вдячні за сухий корм для тварин, який приносять відвідувачі.

Ще в притулку досі будують вольєри, бо тварин стає все більше — близько сотні собак поки не мають власних вольєрів. Та найважливіше, з чим можна допомогти — це адоптувати тварин, бо всім їм потрібен дім і своя людина поряд.

"Як бачать, одразу йдуть до мене. Бо всі тварини хочуть ласки", — додає Олександр.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала, що на Київщині відбудують зруйнований притулок "Бест Френдз" для тварин за майже 2 млн грн.

Свіжі дописи

  • Новини

Новинки пилососів Xiaomi – вже в АЛЛО

Неймовірних помічників для хатньої роботи українці знайдуть в АЛЛО. Сучасні моделі вражають інноваційними функціями! Серед… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Підпалив один із найсучасніших катерів росії та викрав таємні документи: військовий рф перейшов на бік України

Російський військовий добровільно перейшов на бік України, перед цим підпалив зсередини один із найсучасніших ракетних… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

У Дніпрі внаслідок обстрілу постраждали школи, дитсадки та лікарня: вже 4 загиблих та 27 поранених

Унаслідок ворожих ракетно-дронових ударів по місту Дніпро вранці 3 липня щонайменше 4 людини загинули та… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: у Миколаєві за підтримки Євросоюзу та ПРООН відновили спортивний коледж

За фінансової підтримки Європейського Союзу та у рамках проєкту ПРООН у Миколаєві відновили спортивний коледж,… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Не тільки Дніпро: у Кривому Розі теж пролунав вибух, повідомили про загрозу балістики

3 липня після попередження про балістичну загрозу в Кривому Розі пролунали вибухи Про це пише… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Облрада Дніпра показала світлини пошкодженого торгового центру

Дніпровська обласна рада опублікувала знімки пошкодженого торгового центру міста після комбінованої російської атаки вранці 3… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.