22 ветерани незабаром викладатимуть початкову військову підготовку в школах: у чому рішення

Курс Мінветеранів та Міноборони України пройшли 22 ветерани й незабаром викладатимуть початкову військову підготовку у школах.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Рубрика.

У чому проблема?

Верховна Рада у травні ухвалила закон про початкову загальновійськову підготовку в закладах освіти.

Документ має на меті приведення у відповідність чинних законів щодо визначення поняття системи підготовки, що здійснюється шляхом вивчення навчального предмета "Захист України", що сприятиме розвитку початкової загальновійськової підготовки як основи підготовки громадян України до національного спротиву.

Ним запроваджується початкова загальновійськова підготовка замість допризовної.

Згідно з законом, початкова загальновійськова підготовка реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти та проводиться в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти.

Початкова загальновійськова підготовка складатиметься із дисципліни "Захист України" та військово-патріотичного виховання.

Нові програми зі "Захисту України" наразі розробляються за погодженням з Міністерством оборони.

Уряд виділив 1,74 мільярда гривень для оновлення навчальних центрів "Захисту України", закупівлі обладнання, інтерактивних тирів та підвищення кваліфікації вчителів.

Яке рішення?

Наразі 22 ветерани пройшли курс Мінветеранів та Міноборони України й незабаром викладатимуть початкову військову підготовку у школах.

Як це працює?

Мінветеранів спільно з Міноборони продовжує реалізацію проєкту, за яким ветеранів і ветеранок війни залучають до викладання початкової військової підготовки.

"Сьогодні ми вітаємо 22 випускників-ветеранів, які успішно пройшли навчання у Києві. Проте для збільшення кількості ветеранів війни, які готуватимуть українців до загальновійськової підготовки та національного спротиву, Мінветеранів масштабує навчальну програму на всі регіони України. Загалом у 2024 році плануємо випустити близько 100 ветеранів і ветеранок війни", – зауважив заступник міністра у справах ветеранів Максим Кушнір.

Мінветеранів спільно із фахівцями Національного університету оборони України розробили програму підвищення кваліфікації кадрового потенціалу "Курс підвищення методичної майстерності педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які проводять початкову загальновійськову підготовку та мають статус ветеранів війни".

Після успішного завершення курсу на базі університету слухачі-ветерани отримують сертифікат державного зразка на право викладання предмету "Захист України".

Нагадаємо, раніше Оксен Лісовий заявляв, що предмет "Захист України" викладатимуть по-новому. За його словами, торік уряд виділив фінансування на переоснащення кабінетів і навчання вчителів. Загалом функціонуватиме мережа приблизно з тисячі навчальних центрів для викладання "Захисту України".

Міністерство освіти й науки ще у вересні минулого року запустило пілотний проєкт оновленої дисципліни "Захист України". Для його апробації обрали школи з різних регіонів України. 

Нагадаємо, що Міністерство освіти й науки оголосило до оновлення шкільної дисципліни "Захист України" включити навчання керування дронами.

Окрім того, створення навчальної програми для школярів з домедичної допомоги запропонували Київська міська військова адміністрація спільно з Навчально-тренувальним центром тактичної медицини КоЛеСо.

Свіжі дописи

  • Новини

У Дніпрі внаслідок обстрілу постраждали школи, дитсадки та лікарня: вже 4 загиблих та 27 поранених

Унаслідок ворожих ракетно-дронових ударів по місту Дніпро вранці 3 липня щонайменше 4 людини загинули та… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: у Миколаєві за підтримки Євросоюзу та ПРООН відновили спортивний коледж

За фінансової підтримки Європейського Союзу та у рамках проєкту ПРООН у Миколаєві відновили спортивний коледж,… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Не тільки Дніпро: у Кривому Розі теж пролунав вибух, повідомили про загрозу балістики

3 липня після попередження про балістичну загрозу в Кривому Розі пролунали вибухи Про це пише… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Облрада Дніпра показала світлини пошкодженого торгового центру

Дніпровська обласна рада опублікувала знімки пошкодженого торгового центру міста після комбінованої російської атаки вранці 3… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Уранці захисники неба збили 11 повітряних цілей ворога, серед яких ракета “Іскандер К”

Уранці, 3 липня, російські загарбники запустили по Україні ударні безпілотники та ракети, у тому числі… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Наслідки атаки на Дніпро: відомо про 3 загиблих та 18 постраждалих

У Дніпрі внаслідок комбінованої російської атаки безпілотниками та ракетами був пошкоджений місцевий торговий центр: через… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.