У Франції розпочалися дострокові парламентські вибори: перемогу можуть здобути ультраправі сили

30 червня розпочався перший тур дострокових парламентських виборів після того, як президент Емманюель Макрон розпустив Національні збори внаслідок поразки на виборах до Європейського Парламенту. Перемогти можуть ультраправі сили, вперше з часів Другої світової війни.

Про це пишуть Reuters та RFI.

Як зазначають у виданні, це голосування може сформувати перший з часів Другої світової війни ультраправий парламент у Франції, що своєю чергою може призвести до "кардинальних змін".

Оскільки Ле Пен та її партія виступають за:

  • антиміграційну політику,
  • євроскептицизм,
  • зменшення військової підтримки для України.

Передвиборчі прогнози та опитування французької громадськості свідчать, що:

  • "Національне об'єднання" Марін Ле Пен може отримати 35-37% голосів,
  • лівий альянс "Новий народний фронт" — 27,5-29%,
  • центристський табір Макрона — 20-21%.

Якщо ж на виборах переможе "Національне об'єднання", то новим прем'єр-міністром країни може стати 29-річний Жордан Барделла — ставленик Марін Ле Пен, що не має серйозного політичного досвіду.

Водночас Макрон неодноразово запевняв, що залишиться президентом країни, попри результати виборів.

Голосування відбуватиметься у два тури.

Французи обиратимуть 577 депутатів Національної асамблеї – нижньої палати парламенту. У країні діє мажоритарна виборча система, згідно з якою кандидат перемагає лише в разі отримання абсолютної більшості голосів.

Якщо цього не відбувається, відбувається другий тур, який призначений на 7 липня. У ньому беруть участь усі кандидати, які в першому турі отримали голоси щонайменше 12,5% зареєстрованих виборців. Перемагає той, хто набере найбільше голосів.

Що відомо про вибори у Франції

Нагадаємо, що 6–9 червня у країнах Євросоюзу відбувалися вибори до Європарламенту. Під час них мали обрати 720 депутатів.

У Франції здобула перемогу ультраправа партія проросійської Марін Ле Пен "Національне об'єднання". Президент "Національного об'єднання" Жордан Барделла закликав Макрона розпустити парламент.

Макрон на тлі програшу у виборах до Європарламенту оголосив про розпуск парламенту. У партії Макрона результати виборів до Європарламенту вже назвали "національною трагедією".

Президент "Національного об'єднання" Жордан Барделла закликав Макрона розпустити парламент. У відповідь Макрон заявив, що він упевнений, що французи зроблять "правильний" вибір на позачергових виборах.

У відповідь сотні тисяч французів вийшли на марш проти ультраправих політичних сил. А Макрон  заперечив, що розглядає можливість піти у відставку, якщо на наступних парламентських виборах переможе "Національне об'єднання".

Свіжі дописи

  • Новини

Окупанти планують вивезти із заповідника “Асканія-Нова” ще одну партію тварин

Росіяни планують вивезти з окупованого заповідника "Асканії-Нова" до Криму ще одну партію тварин. Викрадення фауни… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Czech Republic is ready to search for ammunition for Ukraine

The Czech Republic fully complies with its promises as part of its initiative to provide… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Democrats call on Pentagon to train more Ukrainian pilots on F-16 fighters

A group of Democrats in the US House of Representatives called on the Pentagon to… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

рф заборонила в’їзд 99 громадянам Канади: через антиросійські санкції уряду Трюдо

Росія заборонила в'їзд 99 громадянам Канади у відповідь на "чергові хвилі антиросійських санкцій" уряду Джастіна Трюдо. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У ВМС України закликають російських туристів залишити Крим: там багато військових об’єктів, яким “ніхто не дасть спокою”

Речник Військово-морських сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук закликав російських туристів залишити Крим та… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В останній день червня Укрзалізниця встановила рекорд: перевезено 100 000 пасажирів за добу

Укрзалізниця перевезла впродовж червня 2,5 млн пасажирів, що на 18% більше, ніж минулого червня. У неділю,… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.