Через брак електрики “Укрзалізниця” планує будувати в регіонах власні газові електростанції: у чому рішення

Нова компанія "УЗ Енерго", яку створює "Укрзалізниця", має побудувати в різних регіонах країни газові електростанції. Вони працюватимуть насамперед на потреби УЗ, проте будуть живити також об'єкти критичної інфраструктури інших галузей.

Про це повідомили в УЗ, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як зазначав Генеральний директор "ДТЕК Енерго" Салєєв, війська рф понад 180 разів атакували теплові електростанції "ДТЕК Енерго". За його словами, внаслідок ударів втрачено 90% потужностей. За попередніми оцінками, збитки вже сягають 350 мільйонів євро.

Загалом Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

Як наголошують в УЗ, з настанням холодів дефіцит електропостачання також може вплинути на безперебійний рух поїздів. А також негативно позначитися на наданні комунальних послуг для побутових споживачів.

"Адже "Укрзалізниця", з-поміж іншого, є оператором системи розподілу електроенергії та водопостачання. Як енергооператор УЗ має понад 100 тисяч приєднаних споживачів", наголосили у перевізника.

Яке рішення?

У компанії пояснили, що "Укрзалізниця" є одним з найбільших споживачів електричної енергії в Україні. Але перевізник відчуває суттєвий дефіцит електроенергії — запроваджені ліміти на споживання лише на 75% покривають реальні потреби для забезпечення перевезень та поточної господарської діяльності.

Тому новостворена компанія "УЗ Енерго" має побудувати в різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт. 

Як це працює?

У компанії розповіли, що відповідно до законодавства, діяльність із виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії може здійснювати лише відокремлена юридична особа за ліцензією.

Так, правління "Укрзалізниці" надало згоду на створення окремої компанії, частка у статутному капіталі якої на 100% належатиме ТОВ "Збут Енерджи ЛТД". А статутний капітал останньої, своєю чергою, на 100% належить УЗ.

Повідомляють, що насамперед газові електростанції встановлять в обласних центрах та приєднають до мереж компанії, від яких заживлені об'єкти:

  • залізничного транспорту,
  • соціальної сфери,
  • об'єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки.

Наразі "Укрзалізниця" проводить активні перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту.

Нагадаємо, що в Україні ведеться активна робота з міжнародними партнерами, бізнесом та місцевою владою для встановлення розподіленої генерації на місцях, щоб наростити потужності до наступної зими.

Свіжі дописи

  • Новини

Євросоюз через стрибок імпорту запровадив мита на цукор і яйця з України

Європейський Союз запровадив мита на цукор та яйця з України, оскільки обсяг імпорту вже перевищив… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Порхун: попри дискусії з місцевими на меморіальному кладовищі почнуться поховання вже цього року

На Національному військовому меморіальному кладовищі перші поховання відбудуться вже цього року: ймовірно, на початку або… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

КНДР оголосила про успішне випробування нової балістичної ракети з надвеликою боєголовкою

Північна Корея напередодні провела успішне випробування нової тактичної балістичної ракети "Хвасон-11Da-4.5" (Hwasong-11Da-4.5), яка здатна нести… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Окупанти на тимчасово окупованій Херсонщині вдруге викрали місцеву журналістку Кисельову

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області у Каховці російські загарбники викрали місцеву журналістку Жанну Кисельову.… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

СБУ викрила агентів ФСБ в Одесі, які збирали дані про українську ППО та встановлювали камери на морський порт

Правоохоронці Служби безпеки України викрили агентурну групу російської ФСБ в Одесі, яка збирала дані про… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

У міністерстві оборони США поки не бачать ознак відправки інженерних військ з Північної Кореї до рф

Пентагон наразі не бачать ознак відправлення інженерних військ з Північної Кореї до російської федерації, які… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.