Новини

Зеленський підписав закон про перезавантаження БЕБ

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Документ передбачає обов'язкову переатестацію усіх співробітників органу.

Про це з'ясувалося з картки закону №10439, пише Рубрика.

Як йдеться у пояснювальній записці, закон був підготовлений для виконання зобов'язань України, взятих перед Міжнародним валютним фондом від 24 березня 2023 року.

Документ визначає функції та повноваження БЕБ, а також має забезпечити прозорий процес відбору директора цього правоохоронного органа на конкурсній основі. Директора обиратиме комісія із 6 людей, половина з яких — це міжнародні експерти.

Крім того, документ встановлює обов'язкове проходження психофізіологічного опитування із застосуванням поліграфа перед призначенням людини на посаду в Бюро економічної безпеки.

Також передбачається обов'язкове проходження переатестації усіх працівників. Її проводитиме комісія, що складатиметься з 12 людей, половина з яких — призначатимуться директором БЕБ, а інша половина — міжнародними партнерами.

Проведення атестації має бути закінчено не пізніше 18 місяців із дня призначення на посаду директора БЕБ за новою конкурсною процедурою.

Документом передбачені гарантії незалежності директора БЕБ. При цьому однією з підстав для його звільнення визначено висновок Комісії з проведення зовнішнього незалежного оцінювання (аудиту) ефективності діяльності БЕБ про неефективність діяльності бюро.

Перезавантаження БЕБ

У січні 2024 року Кабмін подав до Верховної Ради два законопроєкти про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ) №10439. У результаті уряд відклав внесення законопроєкту до ВР на місяць, але й після доопрацювання він зазнав критики.

Цей законопроєкт розкритикували представники бізнесу. Ключовими проблемами роботи Бюро є конкурсні відбори з порушеннями, непередбачуваність органу через високу ротацію та відсутність відповідальних, тиск на бізнес інших правоохоронних органів через неефективність БЕБ. Представники бізнесу запропонували свій варіант законопроєкту №10439-2, альтернативний урядовому законопроєкту №10439.

Документ відправили на повторне перше читання і скоротили строки розгляду. Проте 23 лютого 2024 року Верховна Рада не підтримала у першому читані законопроєкт №10439, який запропонував Кабмін. У законопроєкт врахували прохання бізнесу та планували винести на розгляд у квітні 2024 року.

Свіжі дописи

  • Новини

Окупанти планують вивезти із заповідника “Асканія-Нова” ще одну партію тварин

Росіяни планують вивезти з окупованого заповідника "Асканії-Нова" до Криму ще одну партію тварин. Викрадення фауни… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Czech Republic is ready to search for ammunition for Ukraine

The Czech Republic fully complies with its promises as part of its initiative to provide… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Democrats call on Pentagon to train more Ukrainian pilots on F-16 fighters

A group of Democrats in the US House of Representatives called on the Pentagon to… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

рф заборонила в’їзд 99 громадянам Канади: через антиросійські санкції уряду Трюдо

Росія заборонила в'їзд 99 громадянам Канади у відповідь на "чергові хвилі антиросійських санкцій" уряду Джастіна Трюдо. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У ВМС України закликають російських туристів залишити Крим: там багато військових об’єктів, яким “ніхто не дасть спокою”

Речник Військово-морських сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук закликав російських туристів залишити Крим та… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В останній день червня Укрзалізниця встановила рекорд: перевезено 100 000 пасажирів за добу

Укрзалізниця перевезла впродовж червня 2,5 млн пасажирів, що на 18% більше, ніж минулого червня. У неділю,… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.