Новини

У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пройшли полон та тортури

Центр допомоги українцям, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян, стане окремим центром у Львові в межах екосистеми UNBROKEN. Будівництво центру повністю фінансує Уряд Фландрії (один із регіонів Бельгії), і він запрацює вже на початку наступного року.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Львівську міську раду.

Це буде перший в Україні центр, де комплексно допомагатимуть людям, які пережили моральну травму.

Зараз триває реконструкція приміщення під майбутній центр. Цей проєкт розпрацьовують із закордонними фахівцями, щоб надавати спеціалізовану точкову допомогу українцям, які пройшли складні випробування та муки.

Фото: Львівська міська рада

Міський голова Львова Андрій Садовий розповів, що це буде окремий підрозділ з окремою специфікою і спеціально навченими людьми. Тут будуть різні інновативні практики, арттерапія, малювання, спілкування, і одночасно 30 людей зможуть проходити лікування. Також тут буде амбулаторна допомога для багатьох людей.

Барт Сомерс, мер бельгійського міста Мехелен, будучи торік у Львові на Lviv Urban Forum, дуже перейнявся ідеєю та місією розбудови екосистеми UNBROKEN у Львові. На той час він працював також міністром регіонального розвитку Уряду Фландрії, і завдяки його підтримці Уряд Фландрії прийняв рішення виділити 1,5 мільйона євро на будівництво у Львові такого центру.

«Для мене честь бути сьогодні тут, і це вже моя п'ята мандрівка до Львова. Я радію, що наш Уряд профінансував цей проєкт. Бо боротьба України є і нашою боротьбою. Кожного разу, приїжджаючи в Україну, я відчуваю значний приплив енергії, я бачу, як ви боретеся за наші спільні цінності і свободу Європи», – зазначив Барт Сомерс.

Реконструкцію будівель розпочали минулого місяця. Центр матиме 1100 кв.м, і тут буде близько 30 ліжко-місць – затишних кімнат, де пацієнти зможуть проживати і займатися різними лікувальними активностями. Це буде зовсім інший простір, де можна буде навчитися нового стилю життя, запевняють медики. Прогнозують, що в рік тут зможуть лікувати невидимі травми війни у тисячі пацієнтів – стаціонарно та амбулаторно.

«Будуємо те, чого не було в Україні – це допомога людям, які пережили полон і тортури в полоні, і допомога людям, які, можливо не були в полоні, але пережили моральну травму. Це дуже нове у нашій медицині – моральна травма, яка невидима, але дуже руйнівна. Тому треба будувати центри, які вивчають це глибоко, шукають інструменти впливу і допомагають цим людям», – розповів керівник напрямку психологічної та психосоціальної реабілітації центру UNBROKEN Олег Березюк.

Він повідав, що тут будуть психотерапевтичні кімнати, кімнати фізичної терапії, арттерапія, малювання, арттерапія глиною і ткацтвом, розробляються конкретні протоколи лікування арттерапією – як лікувальної форми, яка має сім занять, що призводять до суттєвого поліпшення психічного стану. І ми вже готуємо команду, яка буде тут працювати

До слова, грант на створення центру – це перша фінансова допомога Львову від Уряду Фландрії.

Свіжі дописи

  • Новини

Окупанти планують вивезти із заповідника “Асканія-Нова” ще одну партію тварин

Росіяни планують вивезти з окупованого заповідника "Асканії-Нова" до Криму ще одну партію тварин. Викрадення фауни… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Czech Republic is ready to search for ammunition for Ukraine

The Czech Republic fully complies with its promises as part of its initiative to provide… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Democrats call on Pentagon to train more Ukrainian pilots on F-16 fighters

A group of Democrats in the US House of Representatives called on the Pentagon to… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

рф заборонила в’їзд 99 громадянам Канади: через антиросійські санкції уряду Трюдо

Росія заборонила в'їзд 99 громадянам Канади у відповідь на "чергові хвилі антиросійських санкцій" уряду Джастіна Трюдо. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У ВМС України закликають російських туристів залишити Крим: там багато військових об’єктів, яким “ніхто не дасть спокою”

Речник Військово-морських сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук закликав російських туристів залишити Крим та… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В останній день червня Укрзалізниця встановила рекорд: перевезено 100 000 пасажирів за добу

Укрзалізниця перевезла впродовж червня 2,5 млн пасажирів, що на 18% більше, ніж минулого червня. У неділю,… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.