Музею війни на довічне зберігання передали унікальний рукописний збірник “Пісні волі”

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбулися презентація та передача на довічне зберігання унікального рукописного збірника "Пісні волі", впорядкованого у 1949 році.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу МКІП.

Генеральний директор Музею війни Юрій Савчук зазначив, що збірник пісень 1949 р. за своїм змістом є беззаперечним свідченням спадкоємності поколінь та нашої столітньої боротьби за свободу й незалежність, адже там зібрані козацькі, гайдамацькі, стрілецькі та повстанські пісні, які лунають і нині.

Фото: МКіП

Як зазначають у відомстві, раритет був переданий до музею секретарем Національної спілки журналістів майором Володимиром Данилюком, який нині проходить службу в Сухопутних військах ЗСУ.

Фото: МКіП

Данилюк розповів, що збірник був вилучений чекістами із криївки УПА, але вцілів та зберігся, а на початку відновлення незалежності України книжку йому безпосередньо передав колишній заступник начальника УКДБ СРСР у Волинській області Зіновій Петрик.

Фото: МКіП

"Як тільки я взяв до рук цей збірник, мені стало відразу зрозуміло, що він має зберігатись у найціннішому музеї нашої держави. І от після друку факсимільного видання пісенника я з радістю передаю рукописний оригінал до Національного музею історії України у Другій світовій війні", – сказав Данилюк.

На тому, що в наші дні важливий внесок в опір окупантам роблять журналісти, наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко. "Медійники як ніхто інший відчувають вагу і значення слова", – сказав він.

"Ми вдячні Музеєві війни за відкритість. Торік у цих стінах ми провели виставку і низку заходів під назвою "Розстріляна свобода слова", присвячених фіксації воєнних злочинів росії. Ця співпраця зробила наші стосунки дружніми й відкритими. І сьогодні секретар спілки Володимир Данилюк передає музею цей цінний експонат", підкреслив він.

Нагадаємо, що Національний музей історії України у Другій світовій війні, розташований у Києві, перейменують на Національний музей війни за незалежність.

Свіжі дописи

  • Новини

Курортний сезон в Одесі: для купання відкрили ще 4 пляжі

В Одесі для відпочиваючих стали доступними ще чотири пляжі. Спільний наказ щодо доступу людей до… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Цей місяць може принести Україні ще більше сили, зокрема в захисті неба, – Зеленський

У липні Україна очікує на посилення в захисті неба та отримання далекобійної зброї. Про це… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У Криму лунають вибухи: пишуть про “приліт” у районі дислокації ППО

У небі Севастополя сьогодні, 1 липня, увечері видніється дим. Ймовірно, у місті був "приліт". Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Zelensky meets US Congress House of Representatives delegation on additional Patriots for Ukraine

President Volodymyr Zelensky met with a bipartisan delegation of the US House of Representatives, led… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В Укренерго озвучили 4 чинники, через які відключення світла останніми днями стали тривалішими

Останніми днями в Україні зросла тривалість стабілізаційних вимкнень електроенергії. На це вплинули 4 чинники: обстріли росії,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Верховний суд США визнав імунітет експрезидента Трампа у справі про штурм Капітолія

Верховний суд США сьогодні, 1 липня, постановив, що кандидат у президенти Дональд Трамп може претендувати на імунітет… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.