Новини

Папа Римський зустрівся з родичами військовополонених бійців бригади “Азов”

Сьогодні, 26 червня, Папа Римський Франциск зустрівся з родичами українських захисників бригади Азов, яких в Росії незаконно засудили.

Про це повідомили на Instagram-сторінці Асоціація родин захисників Азовсталі, пише Рубрика.

Зустріч відбулася під час загальної аудієнції, на яку четверо українок прибули на запрошення Архиєпископа Вісвальдаса Кульбокаса — апостольського Нунція в Україні.

"Тетяна, Тамара, Алла та Віолетта, які борються за звільнення своїх рідних, після завершення загальної аудієнції, представили свої історії, біль і сподівання Папі Францискові. Родички азовців наголосили на тому, що понад 100 бійців «Азову» засуджено РФ – їх засуджують на терміни від 10 років до пожиттєвого. Окрім цього, було зазначено, що росіяни й досі не повернули всі тіла загиблих оборонців Маріуполя та "Азовсталі", — відзначили в Асоціації.

Також рідні захисників з "Азову" звернули увагу на те, на останніх обмінах полоненими не було "азовців", тому що росіяни категорично відмовляються їх віддавати, в порівнянні з іншими підрозділами. А також розповіли, що росіяни продовжують катувати та вбивати бійців у полоні.

"Червоний Хрест нам обіцяв, що в нас буде зв'язок з ними, але ми не отримуємо ні листів, ні дзвінків, і навіть не кажуть нам місцезнаходження. Тобто ми просто дізнаємося інформацію від тих, хто повернувся з полону, або від ЗМІ", — розповіла Тамара.

Під час аудієнції Папі Франциску передали брошуру з основною інформацією, яка стосується полонених захисників "Азовсталі", зокрема інформацію про теракт в Оленівці, здійснений росіянами в ніч на 29 липня 2022 року.

Також жінки передали Папі символічні подарунки, в тому числі дитячі малюнки, книгу та зменшену копію монумента з Софійської площі, присвяченого полоненим захисникам Маріуполя.

Оборона Маріуполя

Під час оборони міста на завод "Азовсталь", який захищали українські бійці, 4 травня 2022 року прорвалися росіяни. Між окупантами та українськими захисниками тривали бої.

Відтак 17 травня у Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на "Азовсталі" зберегти життя особового складу — бійці потрапили в полон росіян.

Президент Володимир Зеленський у червні 2022 року повідомив, що після боїв за Маріуполь у російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу "Азовсталь", їхнім визволенням займається Головне управління розвідки Міноборони.

А 22 вересня командир спецпідрозділу KRAKEN Сергій Величко повідомив, що керівників "Азову" командира Дениса Прокопенка "Редіса" та його заступника Святослава Паламара "Калину", які мужньо захищали "Азовсталь", вдалося звільнили з російського полону.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що обмін, який відбувся 3 січня, став найбільшим за кількістю повернутих захисників.

До цього 19 місяців рф приховує стан та місцеперебування 1600 полонених захисників "Азовсталі" й Маріуполя. Останні великі обміни були пів року тому, це найдовший період без обмінів після 24 лютого 2022 року.

Свіжі дописи

  • Новини

У Київському зоопарку облаштували просторий авіарій для врятованих волонтерами птахів

У зоопарку столиці групу птахів переселили у нове просторе житло, де два фазани, дві китайські… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

В Ірані завершився перший тур виборів президента після загибелі Ібрагіма Раїсі

В Ірані відбувся перший тур позачергових виборів президента, які призначили після загибелі в авіакатастрофі Ібрагіма… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

Воїни СБУ показали, як “полюють” на російські системи протиповітряної оборони

Спецпризначенці Служби безпеки України успішно вишукують російські системи протиповітряної оборони: бійці вже знищили щонайменше вісім… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

У Дніпрі зросла кількість постраждалих, двоє жінок вважають безвісти зниклими

До 13 осіб збільшилася кількість тих, хто постраждав після вечірнього обстрілу 28 червня у Дніпрі… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

У Google перекладачі з’явилася нова мова – кримськотатарська

Google Перекладач до списку доступних перекладів додав кримськотатарську мову. Про це пише Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

Для учнів на літо підготували 39 аудіоуроків з української літератури: як працює це рішення

39 аудіоуроків з тестами з української літератури у форматі подкастів, що рекомендовані для прочитання упродовж… Читати більше

Saturday June 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.