За оцінкою ІЕД темпи приросту ВВП сповільнюються третій місяць поспіль: до 3,5% у травні

Унаслідок російських атак на українські електростанції приріст реального ВВП України сповільнюється вже третій місяць поспіль. За оцінкою ІЕД у травні ВВП зріс на 3,5% дпр (до попереднього року) порівняно з 4,2% дпр в квітні (4,9% дпр — в березні).

Про це йдеться у черговому випуску Місячного економічного моніторингу України (МЕМУ), передає Рубрика.

Через руйнування до половини потужностей генерації електроенергії було застосовано обмеження постачання електроенергії для бізнесу.

В результаті темпи приросту валової доданої вартості (ВДВ) в переробній промисловості за оцінкою сповільнились з 11% дпр до 5% дпр.

Реальна ВДВ в добувній промисловості за оцінкою зросла на 2% дпр завдяки досить сталому видобуванню газу та залізної руди.

Реальна ВДВ в транспорті зросла на майже 15% дпр порівняно з 11% дпр в квітні зокрема через розблокування західного кордону, а також через ефект статистичної бази. Український морський коридор дозволяє тримати високим експорт через морські порти.

При цьому, везуть не лише зернові, але й залізну руду та продукцію металургії. "Укрзалізниця" надалі звітує про збільшення перевезень товарів на понад 30% дпр.

Морський коридор також підтримав зростання торгівлі на 6% дпр.

У травні, як і у попередні три місяці, споживча інфляція була дещо вищою 3% (3,3% дпр). Нижчі за минулорічні світові ціни на сировину та досі значно слабший за довоєнний попит поки що переважують збільшення витрат через знецінення гривні та зростання заробітних плат

"У травні зовнішня допомога Україні була найнижчою, проте вже в червні Україна має отримати близько 4 млрд доларів США позик. Водночас у червні відбулось кілька важливих міжнародних подій, які сприятимуть стійкості та перемозі України: Ukraine Recovery Conference 2024, засідання Групи Семи, Глобальний саміт миру. Зокрема, під час Берлінської URC2024 відбулось підписання важливих угод, а також меморандумів про співпрацю, які передбачають надання Україні фінансової допомоги на будівництво укриттів, фінансування бізнесу в різних секторах, і, що є надзвичайно важливим для економіки, – на відбудову об'єктів енергетичної інфраструктури та впровадження проєктів децентралізованої генерації електроенергії", – зазначила експертка ІЕД Олександра Бетлій.

Раніше Рубрика повідомляла, що у травні вперше за два роки відсоток українського промислового бізнесу, який працює на повну потужність, перевищив 15%.

У січні-лютому 2024 року зростання українського ВВП оцінюють на рівні 3,6%.

Нагадаємо, що з початку року українські металургійні підприємства збільшили виробництво сталі на 31,2% проти показника за аналогічний період 2023 року.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський зустрівся зі Столтенбергом: говорили про посилення ППО та очікування від cаміту НАТО

27 червня під час візиту до Брюсселю президент України Володимир Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

Уперше на обміні полоненими зʼявилися представники Офісу уповноваженого з прав людини росії

Під час обміну військовополоненими між Україною та росією 25 червня вперше для здійснення фіксації можливих… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

“Укрпошта” з нагоди Дня Конституції випустила нову марку, присвячену сумлінним платникам податків

До Дня Конституції акціонерне товариство "Укрпошта" випустить нову марку, яку присвятило сумлінним платникам податків. Про… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

Прокуратура: окупанти вдень вперше вдарили по Харкову ФАБ-500

Російсько-окупаційні війська 27 червня вперше завдали удару по Харкову двома авіаційними бомбами ФАБ-50. Про це… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

В Україні працюють над створенням єдиної онлайн-системи забезпечення хімічної безпеки: у чому рішення

Кабінет Міністрів України схвалив Порядок створення та функціонування Інформаційної системи забезпечення хімічної безпеки. Платформу запустять… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

З обшуками по справі зі зливами з НАБУ правоохоронці прийшли до Кирила Тимошенка

27 червня з обшуками через справу зі зливами з НАБУ прийшли правоохоронці до колишнього заступника… Читати більше

Thursday June 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.