Стало відомо, як мешканці Донеччини можуть отримати сертифікати на навчання

Жителі Донецької області, які зареєстровані в службі зайнятості як безробітні, можуть отримати сертифікат на навчання та здобути нову професію з перспективою подальшого працевлаштування.

Про це йдеться у статті Східного Варіанта.

Особи, які перебувають на обліку служби зайнятості як безробітні, можуть скористатися сертифікатом для навчання, здобути нову професію або підвищити кваліфікацію. Іншими словами, сертифікат — це документ, який дає право на безплатне професійне навчання.

Роботодавець може повідомити службу зайнятості про потребу у співробітниках конкретної спеціалізації. Якщо такої людини немає на обліку служби зайнятості, її фахівці пропонуватимуть безробітним, які стоять на обліку, пройти перенавчання за сертифікатом. Або ж фахівці служби зайнятості самостійно аналізують ринок праці та визначають, яких спеціалістів зараз не вистачає. Відповідно до цього і пропонують безробітній людині перенавчитися на нову професію.

Тому отримати сертифікат можна не на будь-яку професію, яку захоче безробітна людина. Навчання відбувається державним коштом, тому й покриватиме ті спеціальності, які найбільш необхідні в регіоні.

«Людина може обрати заклад, у якому вона бажає навчатися. Хочемо відзначити, що ми співпрацюємо та укладаємо договори тільки з тими навчальними закладами, які мають державну ліцензію. Тобто з державними. Після ми укладаємо договір із людиною і тим закладом, який вона обрала», — розповідає виконуюча обов'язки директорка Донецької обласної служби зайнятості Наталя Адамова.

Сертифікат покриває вартість навчання на 30280 гривень (10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб). Якщо навчання вартуватиме більше, то різницю доведеться покрити людині. 

Якщо навчання відбуватиметься в іншому місті, людина може отримати сертифікат на проживання, який не повинен перевищувати 15 140 гривень (5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб). На ці гроші людина зможе винаймати кімнату в гуртожитку. Окрім цього, вона зможе отримати компенсацію за проїзд. Для цього всі квитки чи проїзні документи необхідно здати до служби зайнятості.

Саме навчання може бути очним, дистанційним, індивідуальним чи дуальним.

«У нас є сьогодні нестача працівників. Не секрет, що багато чоловіків пішли на війну, й обличчя безробітної особи сьогодні — це жіночі обличчя. Ми видаємо сертифікати на навчання в таких галузях, як деревообробка, металообробка, будівництво, сільське господарство, торгівля, автомобільний транспорт. Підвищити кваліфікацію можна в сільському та лісовому господарстві, харчовій промисловості, транспорті, кулінарії, ремонт машин та устаткування, виробництво одягу тощо», — розповідає Наталя Адамова.

Професії, які покриваються сертифікатом, є найбільш затребуваними в Донецькій області. Наталя Адамова пояснює, що сертифікат не зможуть видати, наприклад, на навчання в області юрисдикції чи економіки. Тому що такі спеціалісти зараз є на обліку служби зайнятості. Та якщо людина обґрунтовує свій вибір професії майбутнім підприємництвом, що дасть області додаткові робочі місця, то зможе отримати сертифікат.

Наталя Адамова наводить приклад із перукарем. Зараз таких фахівців вистачає в Донецькій області. Та якщо людина захоче вивчитися на перукаря з подальшим відкриттям власного бізнесу, то зможе отримати сертифікат.

Навчання може тривати до року. Зрозуміло, що роботодавець очікуватиме фахівця якомога скоріше.

Людина має працевлаштуватися до роботодавця, якщо з ним було укладено договір, протягом 15 календарних днів після завершення навчання. Якщо людина бажала відкрити власне підприємництво, вона має це зробити протягом 30 календарних днів.

З початку 2024 року 1300 мешканців Донеччини отримали такі сертифікати. Майже 500 з них — це вимушені переселенці. 89 % людей, які пройшли навчання, змогли працевлаштуватися.

Свіжі дописи

  • Новини

У Міноборони планують покращити стандарти тактичної медицини для військових

Міністерство оборони працює над покращенням стандартів та програм підготовки медичного персоналу. Про це повідомила директорка… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

На Київщині в Ірпені створили найдовший український рушник єднання

Найдовший український рушник єднання "Україна у долонях" створили на Ірпінській набережній у Київській області задля… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Три країни Західної Африки створили конфедерацію та звернулися до росії по допомогу

Про створення конфедерації оголосили три країни Західної Африки — Малі, Нігер та Буркіна-Фасо. Вона матиме… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Пішов з життя оскароносний продюсер “Титаніка” й “Аватара” Джон Ландау

Продюсер Джон Ландау, який за життя отримав "Оскара", помер у віці 63 роки. Він співпрацював… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Знищення складу боєприпасів у Воронезькій області було спецоперацією СБУ

Ударні безпілотники Служби безпеки України влаштували вибух на складі боєприпасів у населеному пункті Сергіївка Воронезької… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

YouControl: Закриття ФОПів в Україні зросло на 54%, а компаній – на 15%

Майже 92 тисячі ФОПів припинили діяльність в Україні за перше півріччя 2024 року. Це на… Читати більше

Sunday July 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.