Обговорили ситуацію на ЗАЕС: Галущенко зустрівся із Гроссі

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі із гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі обговорив ситуацію на тимчасово захопленій ЗАЕС.

Як пише Рубрика, про це повідомляє Міненерго.

"Окрему увагу під час зустрічі приділено ситуації на окупованій росіянами найбільшій атомній електростанції в Європі – українській ЗАЕС. Герман Галущенко висловив занепокоєння щодо технічного стану енергоблоків, браку кваліфікованого персоналу на станції, мілітаризації майданчика АЕС, мінування периметра об'єкта та нестабільності зовнішнього електропостачання через постійні російські обстріли", – йдеться у повідомленні.

Фото: Міненерго

Міністр подякував представникам МАГАТЕ за роботу постійних місій на ЗАЕС та інших атомних електростанціях України, зауваживши, що це важливий елемент забезпечення безпеки об'єктів.

Галущенко також обговорив з Гроссі необхідність координації зусиль, щоб недопустити блекаут українських АЕС, як це сталося у листопаді 2022 року.

Фото: Міненерго

Крім того, він поінформував очільника МАГАТЕ про активну роботу над підготовкою до завершення проєкту будівництва блоків 3 та 4 на Хмельницькій АЕС.

Зазначається, що присутня на окупованій ЗАЕС команда МАГАТЕ все ще не має доступу до деяких важливих для ядерної безпеки ділянок станції, а також до відкритих дискусій з усім відповідним персоналом.

Довідка

Нагадаємо, що Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Вона була окупована у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії.

Росіяни перетворили ЗАЕС на військовий об'єкт, розмістивши там солдатів та техніку. Також окупанти замінували територію станції. На АЕС працює український персонал, хоча росіяни прислали своє так зване "керівництво" з Москви. Також на ЗАЕС перебуває моніторингова місія МАГАТЕ.

Нещодавно, 6 травня, міністр енергетики України Герман Галущенко назвав абсурдом намагання запустити тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію російським персоналом.

Адже на окупованій росіянами Запорізькій АЕС немає ліцензованого персоналу для запуску її в роботу, а самодіяльність російських фахівців на станції може призвести до ядерного інциденту. 

Своєю чергою Росія оприлюднила перші плани перезапуску Запорізької АЕС. Його деталі містяться в офіційному документі, поданому російським урядом до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 14 травня 2024 року. Документ розкриває плани будівництва великої насосної станції, призначеної для постачання води на атомну станцію.

Нагадаємо, Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

Радбез ООН поклав на росію всю відповідальність за інциденти на ЗАЕС, а Україна відкинула її "божевільні звинувачення".

Свіжі дописи

  • Новини

На озброєння українським оборонцям поставили італійські БТР Puma

Міністерство оборони України допустило до експлуатації у військах італійські бронетранспортери Puma. Про це пише Рубрика,… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

У Миколаєві було чути вибухи: ПС попереджали про балістику 

У Миколаєві ввечері, 27 червня, було чути гучні вибухи на тлі оголошення на півдні балістичної… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

Снаряди від чеської ініціативи вже посилюють українських військових на полі бою, – заявив Зеленський під час зустрічі з Фіалою

На полях саміту лідерів ЄС 27 червня президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

FT: ведуться перемовини між Ізраїлем та Україною й США щодо передачі ЗСУ 8 систем Patriot

Перемовини щодо постачання Києву до восьми систем протиповітряної оборони Patriot ведуть перемовини Сполучені Штати Америки,… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

Генштаб: найгарячіше протягом доби було на двох напрямках фронту, загалом відбулося 104 боєзіткнення

Протягом доби, 27 червня, найгарячіше на Торецькому та Покровському напрямках, на них припадає майже половина… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Новини

Зеленський зустрівся зі Столтенбергом: говорили про посилення ППО та очікування від cаміту НАТО

27 червня під час візиту до Брюсселю президент України Володимир Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем… Читати більше

Thursday June 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.