Новини

“Доступно!”: в Україні запустили чат-бот для пошуку безбар’єрних локацій

В Україні запустили чат-бот "Доступно!", який допоможе в пошуках безбар'єрних локацій у великих містах — Києві, Тернополі, Вінниці, Рівному, Дніпрі, Хмельницькому та Чернівцях. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Мінцифри.

У чому проблема?

За даними Міністерства соціальної політики, у вересні 2023 року в Україні нараховувалося 3 мільйони людей з інвалідністю.

Одне з пріоритетних завдань — зробити їх проживання та пересування комфортним. Це також стосується інших маломобільних груп населення — людей літнього віку, батьків з малими дітьми та інших.

Яке рішення?

Команди ГО «Український центр суспільних даних» та ГО «Доступно.ЮА» за участі ГО «ЛУН Місто» розробили цифровий сервіс «Доступно!» для зручного й швидкого пошуку безбар'єрних локацій. Відтепер люди з інвалідністю, люди літнього віку та батьки з малими дітьми можуть знайти найближче безбарʼєрне громадське місце — парк, лікарню чи ЦНАП — і перевірити його доступність у чатботі «Доступно!»:

Як це працює?

Розробники опрацювали та додали до чатбота дані понад 5 тис. обʼєктів із різних джерел:

  • відкриті дані про доступність будівель для осіб з інвалідністю та маломобільних груп з Єдиного державного вебпорталу відкритих даних та міських порталів відкритих даних;
  • дані з реєстру ЦНАПів порталу Дія;
  • інформацію сайтів та карт місцевої влади, списків укриттів;
  • дані мапи ГО «ЛУН Місто» про доступність об'єктів міського простору Києва, Тернополя, Вінниці, Рівного, Дніпра, Хмельницького, Чернівців.

Також у сервісі «Доступно!» є інструмент перевірки локацій у містах. Адже дані про елементи безбарʼєрності обʼєктів можуть відрізнятися від заявлених параметрів. Наприклад, пандус має завеликий кут нахилу або підйомник не працює. Користувачі можуть оцінювати обʼєкти, а результати згодом можна переглядати в чатботі «Доступно!» й на онлайн-мапі «Місто без меж», яку створила команда ЛУН Місто.

Минулого року проєкт «Доступно!» став переможцем національного конкурсу Open Datathon reUkraine для рішень, що підвищують прозорість діяльності державних структур та запобігають корупції.

Платформу розроблено ГО «Український центр суспільних даних» та ГО «Доступно.ЮА» за участі ГО «ЛУН Місто» на основі відкритих даних місцевої влади і публічних даних громадського сектору за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер проєкту — Фонд Східна Європа.

Свіжі дописи

  • Новини

У Telegram стався масштабний збій

В месенджері Telegram ввечері суботи почалися проблеми. Зокрема, месенджер втрачає підключення до мережі, а користувачі… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Україна замовила у Франції другу систему протиповітряної оборони

Міноборони України підписало контракт зі збройовою французькою Thales Group щодо купівлі та поставки другої системи протиповітряної… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах

Кожен українець щодня в середньому споживає від 2,5 г до 4,25 г солі тільки з… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Генштаб: українські оборонці стримують натиск та дають відсіч ворогу, найгарячіше на Покровському та Курахівському напрямках

Від початку доби на фронті відбулося 67 бойових зіткнень, понад половина із них – на… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Окупанти атакували з дрона машину “швидкої” на Херсонщині: постраждав водій

На Херсонщині росіяни скинули вибухівку з безпілотника на бригаду медиків, які поспішали на виклик. У… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Україна та ЄС провели черговий раунд переговорів щодо безпекової угоди

За дорученням Президента України та керівника Офісу Глави держави заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква… Читати більше

Saturday June 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.