Для школярів “Захист України” викладатимуть по-новому: що змінеться

Наразі Міністерство освіти і науки ґрунтовно переглядає шкільну дисципліну "Захист України". Відомство вже повністю переписало освітню програму, змінило рекомендований перелік обладнання для класів, розробило методику, в який спосіб організувати освітній простір та процес навчання.

Про це повідомив очільник відомства Оксен Лісовий в інтервʼю hromadske, передає Рубрика.

За його словами, торік уряд виділив фінансування на переоснащення кабінетів і навчання вчителів. Загалом функціонуватиме мережа приблизно з тисячі навчальних центрів для викладання "Захисту України".

У цій дисципліні буде 6 модулів, серед них і домедична допомога, де є елементи тактичної медицини. Також там буде різноманітна інженерія, що передбачає, зокрема, навички управління безпілотними апаратами, радіозв'язок і різноманітні технології, пов'язані з військовим контекстом. А ще МОН передбачило топографію і тактику: базові знання та навички.

Зазначимо, що з ідеєю тренувати вчителів, які потім, зокрема, навчатимуть школярів керувати дронами, виступала керівниця ГО «Центру підтримки аеророзвідки» Марія Берлінська на конференції hromadske "Муруємо вже!" 7 червня 2023 року. Тоді міністр Оксен Лісовий, який був присутній на події, підтримав цю пропозицію.

Лісовий в інтервʼю зазначив, що завдання відомства — не мілітаризувати суспільство, а сформувати у нього оборонну свідомість та осмислений підхід до важливості цього захисту.

"Хочемо надати спокійну психологічну установку громадянину, що війна може стати складовою нашого життя, і це не катастрофа чи трагедія, якій не можна протистояти. Навпаки: ми спроможні захищатись і знаходити для себе різні ролі — як у контексті армії, так і в контексті цивільних дій", — зазначив очільник МОН.

Лісовий обіцяє, що скоро буде презентація нової освітньої програми. Згідно з планом, уже з 1 вересня цю дисципліну викладатимуть по-новому.

"Протягом травня-червня здійснюватиметься закупівля обладнання. Великий центр ми готуємо у Києві — будемо запрошувати туди журналістів, показувати, як це все працюватиме", — додав він.

Міністерство освіти й науки ще у вересні минулого року запустило пілотний проєкт оновленої дисципліни "Захист України". Для його апробації обрали школи з різних регіонів України. 

Нагадаємо, що Міністерство освіти й науки оголосило до оновлення шкільної дисципліни "Захист України" включити навчання керування дронами.

Окрім того, створення навчальної програми для школярів з домедичної допомоги запропонували Київська міська військова адміністрація спільно з Навчально-тренувальним центром тактичної медицини КоЛеСо.

Свіжі дописи

  • Новини

У порт окупованого Маріуполя зайшов новий російський корабель

У порту тимчасово захопленого російськими окупантами Маріуполя помітили новий російський корабель, ймовірно, це вже друге… Читати більше

Sunday June 9th, 2024
  • Новини

На Херсонщині та Харківщині через російські обстріли є загиблі цивільні, а по Запорізькій – ворог запустив майже 200 БпЛА

Протягом минулої доби окупанти 429 разів ударили по Запорізькій області, під ворожим вогнем перебували 8… Читати більше

Sunday June 9th, 2024
  • Новини

У ГУР заявили, що в росії вперше уразили новітній Су-57 на території аеродрому “Ахтубінськ”

8 червня на території аеродрому "Ахтубінськ" в Астраханській області російської федерації, який розташований за 589… Читати більше

Sunday June 9th, 2024
  • Новини

Міністерка оборони Чехії: до ініціативи щодо снарядів для України готові долучитися нові країни

Інші країни продовжують надсилати Чехії повідомлення щодо бажання приєднатися до ініціативи з постачання боєприпасів українським… Читати більше

Sunday June 9th, 2024
  • Новини

В Україні почали працювати нові правила проходження ВЛК: як працює це рішення

В Україні у травні запрацювали норми, які внесли зміни в роботу військово-лікарських комісій та у… Читати більше

Sunday June 9th, 2024
  • Новини

В ISW вважають, що поповнення армії рф не дасть їй проводити масштабні наступальні операції на кількох напрямках

Нові резерви в російській армії не зможуть діяти як сили проникнення першого або другого ешелонів,… Читати більше

Sunday June 9th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.