Обвал будинку в Бєлгороді: у Міноборони рф кажуть, що винна їхня ППО, а OSINT-дослідник припускає, що дім міг бути підірваний

Міністерство оборони росії стверджує, що обвал під'їзду в багатоповерховому будинку в Бєлгороді стався внаслідок роботи їхньої протиповітряної оборони. Нібито в будинок влучив фрагмент однієї з українських ракет "Точка-У", яку вони перед цим збили. Проте на опублікованому відео вибуху у житловому будинку у Бєлгороді не видно падіння ракети чи бомби.

Про це йдеться в повідомленні російського відомства та на це звертає увагу у соцмережі Х OSINT-дослідник та військовий оглядач Tendar, передає Рубрика.

Заява Міноборони рф

Як розповіли в Міноборони рф, близько 11:40 Україна нібито застосувала:

  • тактичний ракетний комплекс "Точка-У",
  • реактивні системи залпового вогню "Вільха",
  • RM-70 "Вампір".

Стверджується, що російська ППО знищила шість ракет "Точка-У", чотири снаряди "Вампір" та ще дві ракети "Вільха". Водночас, як повідомляють росіяни, фрагменти однієї зі збитих ракет "Точка-У" влучили в будинок.

Твердження OSINT-дослідника та військового оглядача Tendarа

На опублікованому відео вибуху у житловому будинку у Бєлгороді не видно падіння ракети чи бомби, а характер вибуху вказує на те, що вибух відбувся всередині будівлі.

"У Бєлгороді підірвали житловий будинок. За час цієї війни я бачив багато влучань у житлові будинки, і я майже впевнений, що цей випадок зовсім інший. Судячи з характеру вибуху, він стався всередині будівлі. Я не бачу, щоб падала якась ракета, а дим і уламки розлітаються в різні боки", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що інцидент має всі ознаки "того, що сталося в 1999 році в Москві, коли російська ФСБ підірвала висотні будівлі, щоб "виправдати" війну в Чечні".

Крім того, OSINT-дослідник Ігор Сушко з OSINT-дослідницької групи Wind of Change звертає увагу на те, що навіть якщо у будинок у Бєлгороді влучив снаряд, то він не міг прилетіти зі сторони України.

"Якщо це дійсно був снаряд, а не вибухівка, закладена в будівлі, то він прилетів з ПІВНІЧНОГО СХОДУ, враховуючи напрямок спалаху і траєкторію розльоту уламків, які видно на відеозаписі влучання", – йдеться у повідомленні.

Припущення РНБО

Керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України (ЦПД РНБО), лейтенант Андрій Коваленко припустив, що обвал під'їзду в багатоповерховому будинку Бєлгорода міг статися через навмисний підрив або побутовий вибух. російська влада та пропагандисти звинувачують у руйнуванні Україну.

За його словами, на поширених у мережі відео моменту вибуху не видно об'єктів, що падають. Тому Коваленко наголосив, що всі звинувачення росіян в обстрілі Силами оборони наразі не відповідають дійсності.

"Цілком схоже на провокацію росії або інформаційну провокацію з роздування ситуації для виправдання подальших ударів по житлових будинках українських міст", — зауважив керівник ЦПД РНБО.

Також він додав, що це міг бути побутовий вибух, який російська пропаганда намагається видати за обстріл.

Вибухи в Бєлгороді

Уранці 12 травня в російському місті Бєлгород у багатоповерхівці обвалився один із під'їздів. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков звинуватив Сили оборони України в обстрілі. Влучання начебто припало на рівень другого поверху, після чого весь під'їзд почав руйнуватися.

Руйнування будинку в Бєлгороді сталося в той час, коли російські окупаційні війська намагаються прорвати українську оборону на Харківщині та посилено обстрілюють українські населені пункти.

Наразі відомо про 7 загиблих. Також повідомляється, що дах зруйнованого будинку впав на рятувальників, які проводили розбір завалів.

ЗМІ наголошують, що людей із сусідніх під'їздів евакуювали.

"Існує ризик обвалення всього десятиповерхового будинку. У вихідний день люди тільки вставали, коли стався приліт. Сьогодні по всій країні вихідний — про кількість постраждалих та загиблих буде відомо лише після остаточного розбору завалів", написали там.

Нагадаємо, 19 грудня губернатор Брянської області заявив аж про три атаки дронів за ранок і звинуватив Україну. Місцеві жителі у соцмережах публікували відео, на яких бути чути вибухи. Чиновники стверджують, що дрони збили, а постраждалих не було.

Тоді повідомлялось, що внаслідок непрофесійної роботи російської протиповітряної оборони у Бєлгороду рф, кількість загиблих у місті зросла до 22.

Свіжі дописи

  • Новини

У Держприкордонслужбі не виключають можливості розширення зони бойових дій на кордоні з росією

На ранок 6 червня російські війська продовжують бойові дії в районі Липців та Вовчанська Харківської… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Допомагав захопити Вовчанськ: СБУ затримала російського агента

Співробітники Служби безпеки України затримали інформатора російської спецслужби, який допомагав ворогу в підготовці до захоплення… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

З прикордоння на Харківщині поліція та волонтери врятували 13 тварин

Поліцейські та зооволонтери врятували 13 тварин з притулку у селі Черкаські Тишки Липецької територіальної громади… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Police locate 64 people missing since Russian attack on Kakhovka HPP in Kherson region

In the Kherson region, the police located 64 individuals who were unaccounted for after the… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Макрон та Чарльз ІІІ розпочали урочистості з нагоди річниці висадки союзних військ у Нормандії

З нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ у Нормандії біля британського меморіалу в Вер-сюр-Мер разом… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Рада ухвалила закон про реформу дошкільної освіти: у чому рішення

Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроєкт, який дає старт глобальній реформі дошкільної освіти. Про… Читати більше

Thursday June 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.