Стефанішина: Україна та Євросоюз домовились продовжити тимчасовий захист для українців

Україна та Європейський Союз домовились про продовження статусу тимчасового захисту для українців, оскільки "безпекові умови не дозволяють ухвалити будь-яке інше рішення".

Про це заявила Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на міжнародному саміті міст та регіонів 9 травня, її слова, передає "Укрінформ".

Українська урядовиця розповіла, що перебуває в постійному діалозі з комісаром ЄС з питань міграції та внутрішніх справ Ільвою Йоганссон із самого 24 лютого 2022 року.

"Кожні три місяці оцінюємо ситуацію. Ми неодноразово обговорювали з нею питання повернення українців, продовження рішення про тимчасовий захист.

Я вчора (8 травня – ред.) мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений, тому що безпекові умови не дозволяють прийняти будь-яке інше рішення", – заявила Стефанішина.

Віцепрем'єрка наголосила, що, згідно з домовленістю Києва та Брюсселя, статус тимчасового захисту буде переглядатися таким чином, щоб відбувався плавний процес повернення українців.

"Але зараз умов для такого рішення немає", – підкреслила урядовиця.

Що відомо про українських біженців за кордоном

Нагадаємо, що тимчасовий механізм захисту для українців, що шукали прихистку від повномасштабної війни на території Євросоюзу, запрацював 4 березня 2022 року.

У кінці вересня минулого року ще на один рік, з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року, Рада Європейського Союзу продовжила на рівні міністрів внутрішніх справ механізм тимчасового захисту для біженців з України.

Варто додати, що чеське МВС анонсувало пропозицію змін до законодавства Lex Ukrajina, згідно з яким громадяни України з тимчасовим захистом зможуть отримати у Чехії дозвіл на довготривале проживання. Умовою такого переходу буде економічна самодостатність.

Відомо що у низці європейських країн українцям виплачуватимуть до 5300 євро за дострокове повернення додому.

Зауважимо, що станом на кінець жовтня 2023 року тимчасовий притулок у Європейському Союзі отримали 4,24 млн біженців з України. Майже половину українських біженців становлять жінки (46,4%), третину — діти, дорослих чоловіків одна п'ята (20,2%).

Свіжі дописи

  • Новини

Повістку військовозобов’язаним можуть вручити на роботі, – Міноборони

Роботодавці, відповідно до постанови Кабінету міністрів, можуть видавати повістки військовозобов'язаним. Про це повідомляє Рубрика з… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Петиція до уряду з вимогою не забороняти бронювання ліків на сайтах набрала голоси

Петиція до Кабінету Міністрів з проханням не ухвалювати постанову, яка забороняє бронювати ліки на прайс-агрегаторах,… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

ДПСУ

Прикордонники заявили, що на околиці села Старокозаче на Одещині затримали 11 чоловіків, що планували незаконно… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Russian military launches drone attack on rescuers extinguishing fire in Zaporizhzhia region

In the Zaporizhzhia region, during firefighting, Russian occupiers attacked rescuers from a drone. One of… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

В Україні оголосили масштабну тривогу: зліт винищувача МіГ-31К

Повітряну тривогу оголосили в усіх областях України. Попереджають про зліт винищувача МіГ-31К. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Ukraine demands US authorization for American-made weapon use in Russian territory – Ambassador to US Markarova

Ambassador to the United States, Oksana Markarova, said that Ukraine is now in dire need… Читати більше

Monday May 20th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.