Справа про оборудки із землею: заступнику Сольського обрали запобіжний захід

Заступнику міністра аграрної політики та продовольства Маркіяну Дмитрасевичу обрали запобіжний захід. Він фігурує у справі про махінації з землею разом з міністром Миколою Сольським.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на трансляцію засідання суду.

Вищий антикорупційний суд обрав для Дмитрасевича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Її розмір становить 20 млн 287 тисяч гривень.

Заступника міністра агрополітики відправили під варту на 60 днів, тобто до 7 липня 2024 року.

Центр протидії корупції повідомляє у Телеграмі, що йдеться про Маркіяна Дмитрасевича.

"У разі внесення застави Дмитрасевич повинен буде дотримуватися низки обов'язків, зокрема утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти і носити електронний браслет", – ідеться у повідомленні.

Довідка про Дмитрасевича

Маркіян Дмитрасевич. Фото: facebook.com/mapfu2021

Маркіян Дмитрасевич народився у Львові у 1989 році. Він працював юристом та адвокатом, був помічником та консультантом народного депутата, а також парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики.

У березні 2022 року його призначили радником міністра агрополітики, а у травні того ж року – заступником глава Мінагрополітики.

Нагадаємо, що 23 квітня Національне антикорупційне бюро України повідомило, що чинного міністра викрито на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

Своєю чергою Сольський відреагував на підозру НАБУ: "мова йде про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом".

А 25 квітня міністр аграрної політики та продовольства подав заяву про відставку у Верховну раду.

Вищий антикорупційний суд міністру аграрної політики України Миколі Сольському обрав запобіжний захід. Його відправили під варту на два місяці, проте із можливістю внесення застави у розмірі 75 млн гривень.

У той самий день, після внесення застави, міністра відпустили.

Проте ще до трьох підозрюваних у справі щодо заволодіння землею у Сумській області судді Вищого антикорупційного суду (ВАКС) обрали запобіжні заходи.

Що відомо про справу заволодіння землею

За інформацією НАБУ, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

У відомстві заявили, що надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Як додали у НАБУ, унаслідок реалізації оборудки у 2017−2021 рр. учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.

Наразі про підозру повідомили:

  • організатору схеми,
  • чинному міністру,
  • двом кураторам органів Держгеокадастру,
  • особі, яка сприяла вчиненню злочину.

Триває вручення підозр іншим учасникам злочинної схеми.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні оголосили масштабну тривогу: зліт винищувача МіГ-31К

Повітряну тривогу оголосили в усіх областях України. Попереджають про зліт винищувача МіГ-31К. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Україна наполягає на дозволі бити зброєю від США по території рф, – Маркарова

Посол в Сполучених Штатах Оксана Маркарова заявила, що Україна зараз дуже потребує якомога більшої кількості… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

ISW: загибель президента Раїсі матиме важкі наслідки для зміни верховного лідера Ірану

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме важкі наслідки для передачі влади верховного лідера. Але не… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Сили ППО вночі знищили усі 29 “Шахедів”

Уночі, 20 травня, російська армія вдалась до чергової нічної атаки проти України. Протиповітряній обороні (ППО)… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Ukraine’s armed forces eliminate 1,400 Russian invaders, 14 tanks, and a ship in a single day

Yesterday, on May 19, Ukraine’s armed forces eliminated over 1,400 Russian invaders, bringing the total… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Генштаб: війська ЗСУ мали успіх на окремих ділянках Лиманського напрямку

Сили оборони змогли протидіяти спробам противника просунутися в глибину території країни. Ситуація на фронті в… Читати більше

Monday May 20th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.