Для Миколаївського обласного краєзнавчого музею розробили нову айдентику

Для Миколаївського обласного краєзнавчого музею команда агенції соціальних проєктів Platfor.ma розробила нову айдентику. В основі візуального стилю – музейні експонати, архівні фото та кольори природи Миколаївщини.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці музею, передає Рубрика.

У чому проблема?

У минулому році музей відзначив своє 110-річчя – датою заснування вважають 1913 рік, коли за ініціативою родичів природознавця та засновника приватного музею у м.Миколаєві Еммануїла Петровича Францова було відкрито Миколаївський міський природничо-історичний музей.

Зараз МОКМ є найбільшим музейним об'єднанням області з 5 філіями – тут зберігається понад 400 тис. експонатів.

Після початку повномасштабного вторгнення команда музею була змушена розібрати експозицію та евакуювати частину колекції, а у вересні 2022 року від потужних обстрілів сильно постраждала його будівля. Роботу музей відновив лише у березні 2023-го, і досі тривають роботи з відновлення його експозиції.

Яке рішення?

Platfor.ma створила нову айдентику для Миколаївського краєзнавчого музею.

"Ми закохались у Миколаївський обласний краєзнавчий музей з першого погляду – тут неймовірна команда та безліч автентичних експонатів, які мають дуже важливе значення як для Миколаєва, так і для всієї України, – кажуть у Platfor.ma. – Проте, авжеж, як у більшості державних музеїв України, у команди МОКМ просто не вистачає сил та ресурсів на якісне оновлення айдентики, особливо в часи війни. В той же час війна – це особливо важливий час для музеїв, аби бути видимими. Адже музеї зберігають національну пам'ять, формують ідентичність народу, руйнують імперські та радянські міфи й мотивують українців цікавитись власною історією. А нам дуже хотілось у цьому допомогти".

Фото: Денис Гончарук

Як це працює?

У основу айдентики поклали найцінніше – історичні та природничі експонати музею.

Знак логотипа – стилізований бронзовий казан – один із найбільш цікавих експонатів МОКМ.  Це унікальна пам'ятка білозерської культури (середина XIII — середина XI ст. до н.е), яку було знайдено випадково на території городища Дикий Сад у Миколаєві в 1930 році. У логотипі він розміщений на аркоподібній формі, пропорції та обриси якої відтворюють фасад арок комплексу будівель "Старофлотські казарми", де розміщується музей.

Літера "М" над формою казана – це перша літера з назви міста Миколаїв. Її графема натхненна шрифтами української книжкової графіки.

Іюстрація: Platfor.ma

Важливу частину візуальної ідентичності музею складають художні фото експонатів – від гончарних виробів трипільської культури до гербаріїв із зображенням червонокнижних рослин Миколаївщини. Кольорова гамма натхненна природою краю та залів експозиції музею.

Авторкою нової айдентики музею стала арт-директорка Platfor.ma Валерія Городчаніна.

"Не зважаючи на складне воєнне сьогодення, наш музей дуже популярний, – каже завідувачка відділом пересувних та стаціонарних виставок МОКМ Світлана Романенко. – На мій погляд дуже важливо, щоб музей був впізнаваний з першого погляду: за своїм логотипом, шрифтом, кольоровою гамою. І я дуже вдячна команді Platfor.ma, яка у тісної співпраці з колективом музею створили айдентику нашого закладу".

Оновлення айдентики стане лише початком змін у комунікаціях музею. Команда Platfor.ma спільно з командою МОКМ вже розпочала оновлення соцмереж установи – тепер там ще більше важливого та красивого контенту. Попереду:

  • запуск нового сайту МОКМ,
  • випуск альбому з експонатами музе,
  • навіть створення лінійки сувенірів.

Всі оновлення очікуються у травні-червні 2024 року. 

Нагадаємо, за підтримки Європейського Союзу в рамках програми House of Europe у музеї "Старофлотські казарми" міста Миколаєва відновлюють експозицію після ракетних обстрілів.

Окрім того, у Миколаєві понад 1000 архівних фотографій, на яких зображені вулиці, родини та сюжети історичних подій регіону в період від кінця ХІХ до першої половини ХХ століття та які зберігаються в Обласному краєзнавчому музеї, вже оцифрували.

Свіжі дописи

  • Новини

На Запоріжжі загарбники атакували з дрона рятувальників під час гасіння пожежі

У Запорізькій області під час гасіння пожежі російські окупанти атакували рятувальників з дрона. Один із… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

В Україні оголосили масштабну тривогу: зліт винищувача МіГ-31К

Повітряну тривогу оголосили в усіх областях України. Попереджають про зліт винищувача МіГ-31К. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Ukraine demands US authorization for American-made weapon use in Russian territory – Ambassador to US Markarova

Ambassador to the United States, Oksana Markarova, said that Ukraine is now in dire need… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

ISW: загибель президента Раїсі матиме важкі наслідки для зміни верховного лідера Ірану

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме важкі наслідки для передачі влади верховного лідера. Але не… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Сили ППО вночі знищили усі 29 “Шахедів”

Уночі, 20 травня, російська армія вдалась до чергової нічної атаки проти України. Протиповітряній обороні (ППО)… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Ukraine’s armed forces eliminate 1,400 Russian invaders, 14 tanks, and a ship in a single day

Yesterday, on May 19, Ukraine’s armed forces eliminated over 1,400 Russian invaders, bringing the total… Читати більше

Monday May 20th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.