Повага до сили і політична нейтральність: як ставляться до України на Близькому Сході та в Північній Африці

Регіон Близького Сходу та Північної Африки (MENA) сприймає Україну не вороже та розглядає її як потенційного партнера в різних галузях. Водночас більшість арабомовних країн схильна думати, що війна в Україні — це протистояння між росією та НАТО.

Про це свідчать результати досліджень організації BRAND UKRAINE, передає Рубрика.

Про ставлення регіону MENA до України існує чимало упереджень і стереотипів.

Багато з них сформувалися після початку повномасштабного вторгнення, коли частина арабомовних країн зайняла нейтральну позицію замість того, щоб однозначно засудити російську агресію. Утім, приводів уважати, що арабський світ переважно вороже налаштований щодо України, немає. Про це свідчать результати досліджень, проведених організацією BRAND UKRAINE.

Для країн MENA розвиток економіки — це один із найважливіших національних інтересів, що відіграє визначальну роль у формуванні зовнішньої політики. Обираючи нейтральність, їхні лідери прагнуть не лише не втратити важливих торговельних партнерів, але й не потрапити під санкції.

Водночас опитування Zinc Network для МЗС України від вересня 2023 року продемонструвало, що 45% населення Єгипту та 36% населення ОАЕ підтримують Україну у війні проти Росії. Ще 30% і 40% респондентів заявили про свою нейтральну позицію. Ймовірно, схожа ситуація й у інших країнах регіону. За словами Максима Субха, спеціального представника України з питань Близького Сходу та Африки:

"Україну ніхто не вважає ворогом на Близькому Сході чи в Північній Африці". Усупереч культурним відмінностям, нас "шанують і люблять".

Для багатьох у регіоні MENA повномасштабне російське вторгнення вперше відкрило Україну на мапі світу. За даними авторитетного індексу м'якої сили від Brand Finance, у 2023 році обізнаність про нас у арабському світі зросла на понад 35% порівняно з 2021. Найбільші сплески пошукової активності, як правило, викликають успіхи ЗСУ на фронті та футбольні матчі.

Попри значну медійну присутність Росії в регіоні (у країнах MENA функціонують потужні кремлівські медіа Sputnik і Russia Today арабською мовою), місцеві ЗМІ не переповнені дезінформацією про Україну. Дослідження провідних арабомовних медіа на предмет поширення російської пропаганди виявили, що лише 1% статей, опублікованих з червня по листопад 2023 року, містив дезінформаційні наративи про Україну. Водночас частка голосу українських і російських офіційних спікерів у новинах склала 41% і 59% відповідно, що типово і для європейських медіа.

Джерело: дослідження BRAND UKRAINE.

Найпоширенішими дезінформаційними наративами про нас у регіоні стали нібито систематичне вчинення Україною терористичних актів (24% новин, що містили дезінформацію), причетність України та союзників до підриву Каховської ГЕС (19%) і відповідальність країн, що надають військову допомогу Україні, за затягування й ескалацію війни (17%).

Джерело: дослідження BRAND UKRAINE.

Глибоко вкорінена антизахідна філософія та власний досвід війн і збройних конфліктів впливають на уявлення країн MENA про Україну в контексті повномасштабного російського вторгнення. Понад 20% населення регіону звинувачують у війні НАТО, ще 13% — президента США Джо Байдена. Водночас 16% покладають відповідальність на Росію, а 42% не мають чіткої позиції. Про це йдеться в результатах опитування Arab News YouGov "Russia-Ukraine: Where do Arabs stand?", опублікованих у травні 2022 року.

Джерело: Arab News YouGov "Russia-Ukraine: Where do Arabs stand?".

Найменше впливають на формування позитивної думки про Україну новини про російські атаки на об'єкти цивільної інфраструктури та зображення Росії як загрози для інших країн.

"Роль жертви не працює, адже країни регіону на боці сильних в силу низки об'єктивних причин," — зазначає Марія Липяцька, голова BRAND UKRAINE.

"Власний трагічний досвід війн і збройних конфліктів в регіоні суттєво впливає на рівень емпатії, коли йдеться про руйнування та смерті в інших країнах. Населенню регіону резонують тези про те, що українці борються за незалежність, демократичне майбутнє та добробут своїх родин. Їм також відгукуються меседжі про екзистенційний характер війни ("наша держава має право на існування") та порушення прав дітей".

Україна цікава регіону MENA і як партнер у різних галузях. Найбільш перспективними напрямами співпраці експерти вважають:

  • агропромисловість і продовольчу безпеку,
  • IT і військові технології.

Джерело: дослідження громадської думки в 12 країнах світу, проведене Zinc Network для МЗС України

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій: Зеленський із дружиною відвідали “Биківнянські могили”

Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Президент Володимир Зеленський із… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Війська рф вдарили ще й по Куп’янському району: від влучань загинули 5 мешканців

Російсько-окупаційні війська 19 травня завдали ударів по Куп’янському району Харківської області: відомо про загиблих та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Міністр оборони Британії вважає росію та Китай “прямою загрозою”

У Великій Британії стурбовані тісними відносинами між Москвою та Пекіном, і вважають, що росія та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У ДПСУ розповіли, чи будуть випускати чоловіків за кордон без оновлених військових даних

Прикордонники не будуть перевіряти, чи оновлені у чоловіків призовного віку, яким дозволений виїзд за межі… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Знай наших: збірна шаблісток України здобула перше командне золото на Кубку світу в Пловдиві

 У болгарському місті Пловдиві на Кубку світу з фехтування українські шаблістки здобули золото. Про це… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У Сумах для ветеранів та цивільних запрацював реабілітаційний спецпроєкт: у чому рішення

У Сумах стартував інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, до якого можуть долучитися ветерани та цивільні особи, який… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.