Понад 60% українців підтримують заборону УПЦ МП, ще 20% пропонують встановити за нею нагляд, – опитування

Повністю забороненою в країні, як вважають 63% опитаних українців, має бути Українська православна церква московського патріархату. Ще 20% виступають за дещо "м'якший" підхід, що не передбачає повної заборони, але пропонує встановити державний контроль та нагляд.

Про це мова йде в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум".

Як зазначають, у грудні 2022 року заборону УПЦ МП підтримували 54% опитаних, а вже у травні 2023 року — 66%.

Фото: КМІС

Водночас за встановлення державного контролю над УПЦ МП у грудні 2022 року виступали 24% респондентів, а у травні 2023 року — 19%.

Натомість на думку 12% опитаних нічого не варто робити й не варто втручатися у справи УПЦ МП, а потрібно розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. Стільки ж було у грудні 2022 року, хоча у травні 2023 року трохи менше — 6%.

Фото: КМІС

У всіх регіонах України більшість населення — від 76% на сході до 85% на заході й 86% у центрі — виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП.

Однак на півдні та сході трохи менше тих, хто виступає за повну заборону — 55% і 46% проти, відповідно, 69% на заході й 68% в центрі.

Також респондентів запитали, чи довіряють вони УПЦ МП:

  • 82% опитаних відповіли, що ні,
  • 8% сказали, що довіряють,
  • 11% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Фото: КМІС

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи результати опитування, зазначив, що УПЦ МП, вочевидь, не вдається переконати українців, що вона незалежна і що стоїть на проукраїнських позиціях. Серед населення вона досі сприймається як "п'ята колона кремля".

А втім, зауважив Грушецький, практичні безпекові заходи щодо представників УПЦ МП варто супроводжувати комунікацією, особливо із західною громадськістю.

За його словами, уже зараз можна бачити, що росіяни намагаються дискредитувати Україну за кордоном через нібито "переслідування християн".

Опитування проводилося упродовж 20-25 квітня 2024 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням).

Загалом опитано 1220 респондентів у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України, окрім Криму та тимчасово непідконтрольних територій. Також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25% та 2,1% для показників, близьких до 10%.

Проте за умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Наприклад, через вимкнення окупантами телефонного зв'язку до вибірки не потрапило жодного респондента, які б наразі проживали в окупованих населених пунктах.

Нагадаємо, що Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Запорізькому та Мелітопольському Луці (Андрію Коваленку) за розпалювання релігійної ворожнечі. Раніше правоохоронці провели в нього обшуки.

Окрім того, Печерський районний суд Києва ухвалив рішення зняти електронний браслет з митрополита Української православної церкви московського патріархату Павла (Лебедя).

Свіжі дописи

  • Новини

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджена дитяча залізниця

У Харкові внаслідок російського обстрілу пошкоджені рухомий склад та будівлі дитячої залізниці. Також повідомляється, що… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Телеграм часто використовується як легалізований Даркнет: ІПСО рф спрямовані на відкриття внутрішнього фронту в Україні

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що платформа "Телеграм" часто використовується для розповсюдження… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Після аварії вертольоту життя президента Ірану може бути під загрозою, – ЗМІ

Через непогоду вертоліт із президентом Ірану Ебрагімом Раїсі та його міністром закордонних справ Хоссейном Амір-Абдуллахіаном… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У столичному парку “Муромець” пройшов забіг із собаками

18 та 19 травня в Києві у парку "Муромець" проходить мультиспортивний захід "Кросфест. Весна 2024".… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

UK urges Germany to send long-range missiles to Ukraine

British Defense Secretary Grant Shapps is urging Germany to provide Ukraine with long-range missiles and… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Разом провести відпустку: Ф’юрі хоче приїхати до Усика в Україну

Після бою  боксер Тайсон Ф’юрі запропонував Олександру Усику провести відпустку з родинами в Україні. Також… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.