Готували замах на Зеленського, Буданова та Малюка: СБУ викрила агентів ФСБ

Група російських агентів, до якої входили працівники Управління державної охорони, готували замах на президента України Володимира Зеленського, керівника ГУР Кирила Буданова, голову СБУ Василя Малюка та інших українських посадовців.

Про це повідомили в Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора, передає Рубрика.

До складу мережі, яку курували російські спецслужби, входили 5 членів зокрема двоє полковників УДО.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Одним із завдань цієї мережі був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони Зеленського, які могли б узяти його в заручники, а згодом і вбити.

Окрім президента, росіяни планували вбити, зокрема, голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова, вбивство якого готували перед Великоднем.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Для вбивства очільника розвідки російський агент повинен був спостерігати за його переміщенням під охороною та передавати росіянам інформацію.

По будинку, де мав перебувати Буданов, планували завдати ракетного удару, а потім атакувати дроном людей, що залишилися б на місці атаки. Після цього росіяни хотіли вдарити ще однією ракетою, зокрема щоб знищити сліди застосування дрона.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

За даними слідства, замахи організовували працівники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби. Серед них, зокрема:

  • Максим Мішустін,
  • Дмитро Перлін,
  • ⁠Олексій Корнєв.

Останній кілька разів в умовах конспірації зустрічався із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. За кордоном також зазвичай передавали кошти для агентів.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

"Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком путіну до інавгурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати — ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки", — зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Фото: СБУ

У російських агентів провели обшуки, під час яких виявили зброю та інші докази причетності до організації замахів. Їм повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту).

Зараз їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм усім загрожує довічне позбавлення волі.

Замахи на Буданова та Зеленського

Нагадаємо, що перед вторгненням росії директор ЦРУ Білл Бернс під час візиту в Україну попереджав президента Володимира Зеленського про загрозу вбивства на таємній зустрічі.

Також у березні 2022 року британське видання "The Times" повідомляло, від початку російсько-української війни президент Володимир Зеленський пережив щонайменше три спроби замаху.

Водночас, 9 березня радник голови ОПУ Михайло Подоляк розповів, що таких замахів було понад 10.

Окрім того, ще у 2021 році Івано-Франківський міський суд засудив до трьох років позбавлення волі чоловіка, який заявляв про підготовку замаху на президента України Володимира Зеленського. Зокрема, він заявив про нібито мінування резиденції "Синьогора", куди президент їхав на Новий рік.

Також повідомлялось, що правоохоронці затримали поляка, який пропонував свою допомогу російським спецслужбам посприяти у замаху на Зеленського.

А у грудні минулого року глава СБУ Василь Малюк заявив, що російські спецслужби готувалися ліквідувати керівника ГУР Кирила Буданова та ексміністра оборони Олексія Резнікова. На щастя, замаху запобігали.

Також серпні 2022 року СБУ затримала кілерів, які планували вбивство Резнікова та Буданова. За вбивство кожного з них російські "куратори" обіцяли винагороду в розмірі від 100 до 150 тисяч доларів.

Зауважимо, що і раніше у розвідці повідомляли, що керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов пережив більше десятка замахів на себе.

Свіжі дописи

  • Новини

Телеграм часто використовується як легалізований Даркнет: ІПСО рф спрямовані на відкриття внутрішнього фронту в Україні

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що платформа "Телеграм" часто використовується для розповсюдження… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Після аварії вертольоту життя президента Ірану може бути під загрозою, – ЗМІ

Через непогоду вертоліт із президентом Ірану Ебрагімом Раїсі та його міністром закордонних справ Хоссейном Амір-Абдуллахіаном… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У столичному парку “Муромець” пройшов забіг із собаками

18 та 19 травня в Києві у парку "Муромець" проходить мультиспортивний захід "Кросфест. Весна 2024".… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

UK urges Germany to send long-range missiles to Ukraine

British Defense Secretary Grant Shapps is urging Germany to provide Ukraine with long-range missiles and… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Разом провести відпустку: Ф’юрі хоче приїхати до Усика в Україну

Після бою  боксер Тайсон Ф’юрі запропонував Олександру Усику провести відпустку з родинами в Україні. Також… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Міжнародну нагороду “За хоробрість” отримала українська підполковниця поліції Яценко

Дружина Президента Олена Зеленська повідомила, що українська підполковниця поліції Марія Яценко отримала важливу міжнародну нагороду… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.