Дослідження: за останні 20 років у фільмах стало майже на 40% менше відвертих сцен

Кількість сцен сексу в художніх стрічках з 2000 року зменшилася майже на 40%. Це пояснюють зміною соціальних норм та доступністю контенту для дорослих.

Про це йдеться в дослідженні Стівена Фолловза, зробленому на замовлення Economist, передає Рубрика.

Дослідник проаналізував 250 найкасовіших фільмів, які виходили у світовий прокат від початку століття і до сьогодні. Він помітив, що скорочення кількості сексуальних сцен ніяк не вплинуло на інші "заборонені теми":

  • насильство,
  • наркотики,
  • лайку.

Водночас жодна з цих категорій не знижувалась так стрімко, як секс в кіно.

Індекс неприйнятного вмісту у найкасовіших фільмах від 2000 року. (Синій — сцени насильства; жовтий — наркотики, червоний — постільні сцени; зелений — лайка).

Кінематографісти почали створювати стрічки, в яких зовсім не використовують сексуальних сцен, найбільше ця тенденція помітна в трилерах та бойовиках. Хоча, як зазначає Фолловз, перекіс між статтю глядачів зовсім невеликий і не сильно впливає на отримані цифри.

Кількість найкасовіших фільмів з 2000-го до 2023 року без будь-якого сексуального вмісту

У висновку дослідник зазначив, що однією з можливих причин є зміна смаків та віку аудиторії. Глядачі перестали цікавитись еротикою й через те, що вона стала доступнішою у відкритих джерелах.

"Сучасна аудиторія, особливо молодь, як-от покоління Z, може бути менш зацікавлена у відвертому зображенні сексуальності. Натомість зростає перевага контенту, який або взагалі уникає сексуальних тем, або висвітлює їх більш тонко", – розповідає дослідник.

Натомість дієвці кіно починають створювати фільми, підлаштовуючись під культурні тенденції багатьох регіонів. Більшість з режисерів та продюсерів намагаються переходити на глобальний ринок, проте у різних країнах соціальні рухи та рівень цензури можуть відрізнятися.

Ще однією причиною він називає "застарілі стереотипи". Якщо раніше сексуальні сцени зображували через "чоловічий погляд" та могли об'єктивувати людське тіло та сексуальність, то сучасні фільми намагаються уникнути таких трактувань і шукають інші способи зобразити близькість.

Активізація дискусій щодо культури згоди та гендерної репрезентації, імовірно, сприяли більш обережному підходу до включення сексуальних сцен у фільми.

Крім того, з розвитком стрімінгових сервісів та доступності контенту для дорослих, попит на сексуальний контент у фільмах, що виходять у широкий прокат, може зменшитися.

Водночас у звіті йдеться, що кількість сцен зі споживанням алкоголю, наркотиків, насильством і лайками не знизилася так само, як рівень сексуального контенту.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 9623, що стосується декриміналізації порно.

Також повідомлялось, що в Україні є проблема сексуальної освіти: близько третини вчителів вважають, що аборти мають заборонити, а орієнтація "лікується".

Свіжі дописи

  • Новини

Гелікоптер із президентом Ірану здійснив жорстку посадку

Ймовірно, вдень 19 травня вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі потрапив в аварію. Про… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

На Харківському напрямку після “затишшя” зранку російські війська знову активізувались

Після "затишшя", яке спостерігалося з ранку 19 травня на Харківському напрямку, ворог знову активізувався. Російські… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У Харкові дві російські ракети вдарили по цвинтарю та місцю відпочинку, є постраждалі

Удень 19 травня росіяни атакували ракетами Харків. Під ворожим ударом опинилися цвинтар та популярне місце… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

В Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій: Зеленський із дружиною відвідали “Биківнянські могили”

Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Президент Володимир Зеленський із… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Війська рф вдарили ще й по Куп’янському району: від влучань загинули 5 мешканців

Російсько-окупаційні війська 19 травня завдали ударів по Куп’янському району Харківської області: відомо про загиблих та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Міністр оборони Британії вважає росію та Китай “прямою загрозою”

У Великій Британії стурбовані тісними відносинами між Москвою та Пекіном, і вважають, що росія та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.