Британська розвідка: в Україні на боці росії воюють близько 9000 чеченців

На сьогодні в чеченських підрозділах, які воюють в Україні на боці російської федерації, служать близько 9 000 осіб.

Про це у соцмережі Х повідомляє Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки, передає Рубрика.

Як зазначається, проросійські чеченські сили почали воювати в Україні ще з 2014 року, а додаткові чеченські формування були направлені в Україну на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році.

Однак, зазнавши перших значних втрат, чеченські підрозділи були здебільшого обмежені проведенням операцій з охорони тилових районів, а за свої витівки в соціальних мережах їх стали називати "військами ТікТок", пишуть аналітики.

Після того, як у травні 2023 року російська ПВК "Вагнер" відійшла від лінії фронту, чеченські підрозділи знову повернулися до служби на фронті.

"Цілком імовірно, що підрозділи чеченського спецназу несуть головний тягар бойових дій на передовій, тоді як основна частина чеченських сил продовжує проводити операції з охорони тилу", – йдеться у звіті.

Також аналітики зазначають, що, окрім надання особового складу, іншим ключовим внеском Чечні у війну росії проти України є підготовка російських кадрів.

Посилаючись на дані чеченського керівництва, з 2022 року в російському університеті спецназу в Гудермесі пройшли підготовку близько 42 000 російських військовослужбовців.

"Однак, найімовірніше, особовий склад проходить в університеті лише 10-денну підготовку, що ставить під сумнів ефективність навчання та самого закладу", – підкреслюють аналітики.

Довідка

За інформацією британського видання The Times, український речник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомив, що чеченські парамілітарні групи купують українських військовополонених у інших російських військових частин на "чорному ринку" для подальшої торгівлі. Пізніше вони використовують українських полонених для обміну на чеченських військових, яких утримують Збройні сили України.

Як зазначається, ці підрозділи, ймовірно, звертаються до "чорного ринку", оскільки чеченці наразі виконують переважно поліцейські або логістичні функції в тилових районах окупованих територій України, де менше можливостей захопити військовополонених ЗСУ та обміняти їх на чеченських.

Хоча у Женевській конвенції відсутні статті, які прямо забороняють торгівлю військовополоненими, ця практика, ймовірно, порушує положення документа про те, що "жодна спеціальна угода не має негативно впливати на становище військовополонених".

"Повідомлення, що чеченські підрозділи, очевидно, проводять власні обміни полоненими з Україною, свідчать про те, що деякі воєнізовані підрозділи російської армії, такі як чеченський "Ахмат", ймовірно, не беруть участі в ширших російсько-українських обмінах полоненими на вищому рівні", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що підтримка кремлем ультранаціоналістичної російської православної релігії та ідеології ускладнює здатність глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова балансувати між привабливістю для своїх чеченських мусульманських виборців та збереженням прихильності кремля.

Свіжі дописи

  • Новини

Оприлюднили супутникові знімки порту в Новоросійську після атаки 17 травня

З'явилися супутникові знімки наслідків удару по порту в Новоросійську російської федерації, що сталася 17 травня.… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Окупанти в Луганській області масовано атакували логістичні шляхи, – ОВА

У Луганській області російські війська масовано обстріляні логістичні шляхи та кожне деокуповане село Про це… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

На Херсонщині окупанти атакували припортову інфраструктуру: відомо про загиблих та поранених

Російсько-окупаційні війська атакували будинки та припортову інфраструктуру у Херсонській області, внаслідок чого є загиблі та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

В ISW назвали головну мету російської армії: захопити Часів Яр та Вовчанськ

Російсько-окупаційні війська ставлять собі за мету захопити міста Часів Яр Донецької області та Вовчанськ на… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Українські оборонці минулої доби ліквідували ще понад 1200 окупантів та знищили 16 танків й 48 артсистем

Минулої доби, 18 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1200 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Український боксер Берінчик здолав мексиканця та Наваррете та став чемпіоном світу WBO

У США в ніч на 19 травня український боксер легкої ваги Денис Берінчик переміг мексиканця… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.