Кіста зуба: профілактика та лікування

Одним з найнебезпечніших стоматологічних захворювань фахівці називають кісту. Ця хвороба дуже підступна, оскільки тривалий час не виявляє жодної симптоматики. 

Кіста — це доброякісне новоутворення, яке локалізується на корені зуба (частіше на верхній щелепі). Віковий діапазон пацієнтів — від 20 до 50 років.

Основні симптоми хвороби

На початковій стадії при візуальному огляді у лікаря виявити кісту майже неможливо. Тільки рентгенівський знімок або КТ можуть дати повну клінічну картину. Стоматолог у Львові в Веселці Veselka.Clinic проведе всі необхідні маніпуляції, щоб визначитися з діагнозом, та розробить протокол лікування у конкретному вашому випадку.

При подальшому розвитку хвороби спостерігаються набряк на яснах біля хворого зуба, поява гнійних виділень. Якщо почали турбувати ці симптоми — негайно до лікаря! Шанс врятувати зуб ще зберігається, хоча лікування буде тривалим.

Також до симптомів кісти можна віднести постійний ниючий біль та можливе підвищення температури тіла.

Активізувати перебіг захворювання може звичайна застуда. Якщо до звичайних клінічних проявів, наприклад, температури чи нежитю, додається зубний біль — зверніться до лікаря при першій можливості.

Основні методи лікування кісти зуба

Методи лікування кісти зуба залежать від стадії захворювання. Якщо вона на початковій стадії, ефект може дати консервативний підхід:

  • розпломбування каналів;
  • їх санація та чистка;
  • повторне пломбування.

Прогресивна форма хвороби вимагає використання консервативно-хірургічного втручання з розрізанням ясен, видаленням частини ураженого зубного кореня та вилущуванням оболонки кісти.

У тяжких випадках єдиним варіантом лишається хірургічне видалення зуба.

Причини появи кісти

  1. Травми, внаслідок яких до кісткової тканини потрапляє інфекція.
  2. Запалення гайморових пазух.
  3. Загальне зниження імунітету.
  4. Задавнені хвороби ротової порожнини.

Профілактика кісти зуба

Головним методом профілактики цього вкрай неприємного захворювання — проходження повного профілактичного огляду у стоматолога, хоча б один раз на пів року.

У жодному разі за будь-яких проявів зубного болю, відчуття дискомфорту в ротовій порожнині, не слід займатися самолікуванням. Антибіотики, знеболювальні, трав'яні збори для полоскання — це не про лікування кісти. Єдине, чого ви досягнете, — втрата часу та складніша форма хвороби.

На правах реклами

Свіжі дописи

  • Новини

На Донеччині в зоні активних бойових дій залишається понад 4 тисячі дітей

На Донеччині в зоні активних бойових дій залишаються наразі 70,6 тисячі осіб, з яких 4,1… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Зеленський: енергетика втратила суттєву частину генерації, є потреба у раціональному споживанні

Президент України Володимир Зеленський відзначив, що українська енергетика втратила суттєву частину генерації, знову є потреба у раціональному споживанні електрики.… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї

За матеріалами Служби безпеки Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про передачу в дохід… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Зеленський: Україна та Словенія завершують роботу над двосторонньою безпековою угодою

Українська та словенська сторони вже завершують роботу над двостороннім безпековим документом у межах декларації G7.… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

На суботу попередньо обмеження електрики не заплановано, – ДТЕК

Наразі енергетики не запланували обмежень електроенергії на суботу, 18 травня. А от вечірні відключення 17… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Прем’єр-міністр Словаччини переніс чергову операцію: його стан залишається важким

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо переніс чергову операцію після того, як у нього стріляли 15 травня.… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.