У Києві почали демонтувати монумент на честь Переяславської ради, що знаходиться під аркою “Свободи українського народу”

30 квітня у Києві представники комунального хазяйства розпочали демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою Свободи українського народу (раніше вона називалася – Арка дружби народів).

Про це повідомила у Телеграмі Київська міська державна адміністрація, пише Рубрика.

"Демонтаж може зайняти кілька днів, оскільки конструкція доволі масивна. Вона складається з 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 тонн", зазначили у повідомленні.

У КМДА зазначили, що попередньо фахівці провели вивчення конструкції, щоб зберегти її цілісність при демонтажі та не пошкодити.

Фото: Телеграм / КМДА – офіційний канал

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Фото: Телеграм / КМДА – офіційний канал

Фото: Телеграм / КМДА – офіційний канал

Фото: Телеграм / КМДА – офіційний канал

Нагадаємо, що у травні 2022 року Київська міська рада ухвалила рішення перейменувати Арку дружби народів на "Арку свободи українського народу".

Пізніше була демонтована скульптурна частина арки – фігури двох робітників, які символізували "возз'єднання" України та росії.

У квітні 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики визнало колишню Арку дружби народів у Києві такою, що не підлягає занесенню до Держреєстру нерухомих пам'яток. У міністерстві заявили, що монумент може бути демонтований.

Довідка

Арка дружби народів – скульптурна композиція в Києві на території Хрещатого парку, встановлена у рамках святкування 1500-річчя Києва і 60-ї річниці створення СРСР.

Композиція з'явилася 3 листопада 1981 року, під час підготовки до святкування 1500-річчя Києва, на місці Літньої естради.

У народі арка також носила назву "Ярмо".

Під 35-метровою аркою розташований монумент дружби народів, присвячений "об'єднанню України з Росією".

Два робітники – українець і росіянин – тримають орден "Дружби народів" зі стрічкою.

Трохи далі – багатофігурна група, створена за мотивами Переяславської ради 1654 року: у центрі гетьман Богдан Хмельницький і московський посол, боярин Василь Бутурлін.

Свіжі дописи

  • Новини

На Донеччині в зоні активних бойових дій залишається понад 4 тисячі дітей

На Донеччині в зоні активних бойових дій залишаються наразі 70,6 тисячі осіб, з яких 4,1… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Зеленський: енергетика втратила суттєву частину генерації, є потреба у раціональному споживанні

Президент України Володимир Зеленський відзначив, що українська енергетика втратила суттєву частину генерації, знову є потреба у раціональному споживанні електрики.… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї

За матеріалами Служби безпеки Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про передачу в дохід… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Зеленський: Україна та Словенія завершують роботу над двосторонньою безпековою угодою

Українська та словенська сторони вже завершують роботу над двостороннім безпековим документом у межах декларації G7.… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

На суботу попередньо обмеження електрики не заплановано, – ДТЕК

Наразі енергетики не запланували обмежень електроенергії на суботу, 18 травня. А от вечірні відключення 17… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Прем’єр-міністр Словаччини переніс чергову операцію: його стан залишається важким

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо переніс чергову операцію після того, як у нього стріляли 15 травня.… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.