В Україні планують до кінця 2024 року запустити реєстр порушень міжнародного гуманітарного права

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій має намір уже до кінця цього року запустити роботу реєстру порушень міжнародного гуманітарного права.

Про це повідомив заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Михайло Латинський під час 9-го засідання Діалогу з прав людини між Україною та ЄС, пише Рубрика із посиланням на пресслужбу міністерства.

Повідомляється, що зараз Мінреінтеграції працює над запуском реєстру порушень міжнародного гуманітарного права.

"Метою створення такого реєстру є формування електронної бази даних про порушення норм міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії проти України для притягнення до відповідальності винних осіб. Початок функціонування системи планується вже цьогоріч", – сказав Латинський.

Крім того, він поінформував присутніх, що Мінреінтеграції у тісній співпраці з громадським сектором розробило проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій України.

Метою цієї стратегії є подолання наслідків тимчасової окупації деяких територій України.

Міністерство також напрацьовує ще дві нові стратегії:

  • з питань забезпечення житлом ВПО,
  • сприяння зайнятості ВПО до 2027 року.

Як відомо, Рада ООН з прав людини продовжила ще на один рік мандат Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.

Комісія була створена у 2022 році для розслідування всіх ймовірних порушень та утисків прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права, а також пов'язаних із ними злочинів у контексті агресії російської федерації проти України.

Нагадаємо, голова української правозахисної організації "Альменда" 27-річна Марія Суляліна у Швеції отримала премію Civil Rights Defender of The Year 2024 за документацію воєнних злочинів проти дітей.

Воєнні злочини рф

Нагадаємо, нові докази того, що російська влада та її війська вчинили воєнні злочини та порушили міжнародне та гуманітарне право на тимчасово окупованих українських територіях, задокументувала Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні.

Також повідомлялось, що понад 500 доказів воєнних злочинів, які російські війська скоїли в Україні вдалося зібрати Німеччині: були опитані понад 160 свідків.

Варто додати, що від початку повномасштабного вторгнення українські поліціянти відкрили понад 105 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів російських окупантів.

Від початку повномасштабної війни в Україні також зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Також від березня 2022 року стало відомо про 54 випадки страт українських військовополонених з боку російських окупантів.

Окрім того, російські військові під час окупації правого берега Херсонської області ув'язнювали, катували та вчиняли сексуальне насильство над представниками ЛГБТК-спільноти. Причинами тортур були саме орієнтація та гендерна ідентифікація людей.

Свіжі дописи

  • Новини

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України, який оголосять найближчими днями

Помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що його країна готує новий… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: у середньому щодня дві дитини стають жертвами війни в Україні, майже 2 тисячі – загинули або поранені

Щонайменше 1993 дитини в Україні були вбиті або поранені з початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.