Справжнє везіння: українські науковці показали, як стрибає горбатий кит в Антарктиці

Українські полярники показали стрибок молодого представника горбатих китів в Антарктиці. Хоча стрибають вони нерідко, однак зафіксувати це на відео є справжнім везінням.

Про це Національний антарктичний науковий центр повідомив у Фейсбуці та оприлюднив відео, на якому з води виринає молодий кит, передає Рубрика.

Горбаті кити вважаються найбільш стрибучим серед свого підряду вусатих китів. Це один із типів їхньої поведінки на поверхні води – усього ж їх існує майже 20, за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

Під час стрибків кити можуть обертатися за чи проти годинникової стрілки, або просто падати на спину чи на бік.

Науковці мають кілька припущень, навіщо вони це роблять:

  • хочуть позбутися паразитів, які населяють їхню шкіру,
  • почухатися об воду,
  • зменшити подразнення,
  • комунікують між собою, оскільки звук стрибка чутно досить далеко.

"Але це лише гіпотези, тому що ми й досі дуже мало знаємо про цих найбільших тварин планети, сильно винищених людиною під час китобійного промислу", – зауважили українські полярники.

Наразі українські вчені активно долучаються до вивчення китоподібних в Антарктиці.

На станції "Академік Вернадський" у 2018 році започаткували комплексну програму їхнього дослідження, яка включає:

  • фотоідентифікацію,
  • відбір біопсій,
  • запис звуків китів.

зазначимо, що кити – це найбільші тварини на планеті. Довжина синього кита сягає 33 метрів (це приблизно як висота 10-поверхівки), а вага становить близько 15 тонн (це з десяток легкових машин). Фонтан, який випускає синій кит, добиває на висоту 10 метрів.

Українські полярники розповіли цікаві фактів про китів:

  • На острові Расмусен знаходяться залишки кита із VII століття нашої ери. Торік українські вчені встановили, що це – синій кит, довжиною щонайменше 26 метрів.Цим залишкам приблизно 1350 років, тобто тварина мешкала в епоху вікінгів та цивілізації майя.
  • Найпоширенішими китами в районі української антарктичної станції "Академік Вернадський" є горбаті кити. Їхнє дослідження – один з напрямів роботи вітчизняних біологів. На хвостових плавцях горбані мають унікальний візерунок – неначе відбиток пальця в людини. За цим малюнком можна ідентифікувати кожну окрему тварину.
  • Найбільш стрибучими вважаються горбаті кити. Науковці мають кілька припущень, навіщо вони це роблять. Зокрема, у такий спосіб кити намагаються позбутися паразитів, які живуть на їхній шкірі, й чухаються об воду, щоб зменшити подразнення. Також вважається, що стрибки – це спосіб комунікації або частина "любовних ігор".
  • Представники китової родини дзьоборилих є рекордсменами серед морських ссавців за глибиною та тривалістю занурень. Абсолютний рекорд належить виду справжній дзьоборил. Найбільша задокументована глибина занурення якого становила майже 3 км, а максимальна тривалість занурення – понад 2 години.

Нагадаємо, у Чорному морі через війну масово гинуть дельфіни.

А українські полярники оприлюднили відео дельфінів, які кілька годин гралися у хвилях криголама "Ноосфера".

Свіжі дописи

  • Новини

Запустили програму підтримки для жінок-підприємниць в агробізнесі: у чому рішення

Українських підприємиць запрошують долучитися до програми менторської підтримки жінок в агробізнесі "Empowering Women in Agrifood"… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

У Житомирській області після масштабних пожеж відновили майже 5 тисяч гектарів лісів

Після масштабних лісових пожеж, що вирували навесні 2020 року, на півночі Житомирщині відновили майже 5… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Майже половина українців погоджуються з тим, що підняття тарифів на світло для відновлення енергетики необхідне, – опитування

45% українців із розумінням ставляться до можливого підвищення тарифів на енергопостачання, адже це необхідно для… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Харкову та області потрібні два Patriot, – Президент на зустрічі з Блінкеном

Глава держави Володимир Зеленський під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном наголосив, що необхідно… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

На Сумщині в Білопільській громаді оголосили додаткову евакуацію

Голова Сумської ОВА Володимир Артюх повідомив, що внаслідок інтенсивних обстрілів в Білопіллі Сумської області оголошено… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Євросоюз остаточно ухвалив план України для Ukraine Facility: які кошти виділять цьогоріч

План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро, остаточно ухвалила 14… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.