На Великдень у Софії Київській відбудеться святкове дійство: що відомо

5 травня в історичній Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство. Проєкт має на меті відродити давні українські традиції святкування свята та показати мистецьку, пісенну, інструментальну, танцювальну й обрядову культуру.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, пише Рубрика.

"5 травня з 12:00 до 20:00 в історичній Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство. Це спільна ініціатива Національного заповідника "Софія Київська", Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара" та київських митців, зокрема фольклорних гуртів й ансамблю стародавньої музики "Хорея козацька"", зазначили в повідомленні.

У програмі дійства будуть представлені давні зразки пісень та хороводів, що побутували в різних регіонах України.

Для цього учасники проєкту дослідили архіви й здійснили реконструкції близько 20 унікальних великодніх та весняних танків разом з молодіжними та дитячими фольклорними гуртами: Вільце, Стодивниця, Роксоланія, Щука Риба, Володар, Шум'я, Серпанок, Михайлове Чудо, Будимир, Орелі, Правиця.

Дійство розпочнеться Великоднім дзвоном на дзвіниці Софійського собору, що є пам'яткою кінця 17 століття та одним з національних символів України.

Окрім того, у Софійському соборі відбудеться Великодній концерт Хореї Козацької "Христос Воскрес! Воскресне Україна!".

У МКІП поінформували, що під час святкування також прозвучать сучасні твори на пошану Новітніх Лицарів – Героїв російсько-української війни, які жертовністю, любов'ю та високими чинами Духу наближають Воскресіння України.

У дворі заповідника за участі фольклорних гуртів протягом дня триватимуть:

  • весняні ігри,
  • хороводи,
  • звучатимуть весняні та великодні пісні,
  • будуть представлені традиційні ігри з крашанками,
  • відбудеться спільна трапеза.

Студенти Київського інституту імені Бориса Грінченка класу Ірини Рябчун зіграють Великодній карильйонний концерт на мобільному карильйоні братів Ботвінко.

На святі запланована низка благодійних ініціатив спільно зі скаутською організацією Пласт та БО "Гуркіт" з метою збору коштів на підтримку українського війська.

Нагадаємо, що ініціатива "Поділись теплом Великодня" покликана об'єднати українців навколо традиції випікання пасок та розділити свято Великодня разом з людьми із прифронтових територій.

Також з 21 березня в Київському музеї Івана Гончара можна буде потрапити на щорічну традицію закладу напередодні великодніх свят – майстеркласи по писанкарству.

Свіжі дописи

  • Новини

“Марш Жінок” запускає гарячу лінію психологічної підтримки для жінок-військовослужбовиць

Для підтримки жінок, які нині служать у війську, "Марш Жінок" запускає гарячу лінію психологічної підтримки.… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Czech initiative to deliver 180,000 ammunitions to Ukraine in June – Pavel

By June, the Czech initiative plans to deliver the first batch of 180,000 rounds of… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

European Parliament president arrives in Kyiv on Europe Day

The President of the European Parliament, Roberta Metsola, arrived in the capital of Ukraine. She… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Верховна Рада відправила Кубракова у відставку: перепризначати до Кабміну не будуть

Верховна Рада України проголосувала за відставку Олександра Кубракова з посади віцепрем'єра з відновлення України -… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Справа про оборудки із землею: заступнику Сольського обрали запобіжний захід

Заступнику міністра аграрної політики та продовольства Маркіяну Дмитрасевичу обрали запобіжний захід. Він фігурує у справі… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Військові розповіли про ситуацію на вогнетривкому заводі в Красногорівці та ворожу тактику

Російські загарбники, які прорвалися на територію вогнетривкого заводу в Красногорівці, залишаються там заблокованими. В районі… Читати більше

Thursday May 9th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.