Українська греко-католицька церква в 2023 році переходить на новий календар

За рішенням Архиєрейського Синоду української греко-католицької церкви з 1 вересня 2023 року УГПЦ перейде на новий стиль у святкуванні нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. Зміняться дати нерухомих свят, зокрема Різдва, та дні пам'яті святих, але дату святкування Пасхи визначатимуть як зазвичай.

Про це заявив предстоятель УГКЦ Блаженніший митрополит Святослав у прямому ефірі "Живого телебачення", повідомляючи про рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні.

За словами митрополита Святослава, на рішення Синоду вплинули прохання вірних та консультації з духовенством і монашеством про назрілу потребу календарної реформи.

Отже, Архиєрейський Синод УГКЦ в Україні ухвалив:

  • Перейти з 1 вересня за новим стилем (початок церковного новоліття) 2023 року на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії.
  • Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

Як пояснив нам керівник інформаційного відділу департаменту інформації УГКЦ, отець Тарас Жеплінський, зміняться дати нерухомих свят, зокрема Різдва, та іменин, але день святкування Пасхи вираховуватимуть, як зазвичай. Це також ніяк не відобразиться на канонах. УГКЦ залишиться діяти за догматами католицькою церквою.

Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав розповів, що календарна реформа матиме два етапи.

"Зараз ми зробили перший крок. Другий стосується святкування Пасхи. Зараз є дві пасхалії — візантійського світу (стара пасхалія), і римо-католицької церкви (григоріанська пасхалія)".

За його словами, у 2025 році відзначатиметься річниця Нікейського собору. Наразі ведеться дискусія щодо спільної оновленої пасхалії, яка дасть змогу всім християнам святкувати Пасху разом.

"Наразі ми святкуватимемо Пасху разом з усіма церквами візантійської традиції. Було багато пропозицій перейти на новий стиль з тією Пасхалією, за якою живе римо-католицька церква. Але багато владик зазначали, що це може внести додаткові роз'єднання серед вірних в Україні".

Довідка

Нерухомі свята — це ті, що завжди припадають на той самий день у році. Так, наприклад, за церковним календарем Різдво Христове завжди припадає на 25 грудня (7 січня за світським календарем), а Успіння Пресвятої Богородиці на 15 серпня (28 серпня).

Коло нерухомих свят почи­нається церковним новоліттям, тобто 1 вересня, а закінчується 31 серпня.

Також серед нерухомих свят:

  • Хрещення Господнє (Богоявлення, Водохреща) — 6 січня (19 січня);
  • Стрітення Господнє — 2 лютого (15 лютого);
  • Благовіщення — 25 березня (7 квітня);
  • Преображення Господнє (Спас) — 6 серпня (19 серпня);
  • Різдво Пресвятої Богородиці — 8 вересня (21 вересня);
  • Воздвиження Хреста Господнього — 14 вересня (27 вересня);
  • Покрова Пресвятої Богородиці — 1 жовтня (14 жовтня).

Чи перейде на новий стиль ПЦУ?

Раніше Православна церква України та Українська греко-католицька церква оголосили про створення спільної робочої групи для вивчення можливого переходу на новий календар.

Священний Синод ПЦУ 2 лютого благословив парафії та монастирі, які цього хочуть, використовувати новоюліанський календар.

Також вирішено скликати 24 травня 2023 засідання Архієрейського Собору, одним із питань порядку денного якого буде обговорення календарної реформи.

Свіжі дописи

  • Новини

Організувати безпечне очне навчання для школярів з допомогою ШІ – МОН запускає новий проєкт

27 березня Міністерство освіти і науки України та компанія Palantir, яка спеціалізується на програмному забезпеченні… Читати більше

Thursday March 28th, 2024
  • Новини

В Україні розробники випробували свої сенсорні технології пошуку вибухівки

На тестовій ділянці українські розробники, які працюють над виявленням та ідентифікацією вибухонебезпечних предметів, випробували свої… Читати більше

Thursday March 28th, 2024
  • Новини

На кордоні з Польщею тимчасово розблокували рух вантажівок у пункті пропуску “Угринів-Долгобичув”

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" тимчасово завершилось блокування руху вантажівок. Вони можуть вільно проїжджати в обох… Читати більше

Thursday March 28th, 2024
  • Новини

Український спортсмен з АПЛ став героєм документальної стрічки

Півзахисник молодіжної збірної України Єгор Ярмолюк від англійського "Брентфорда" удостоївся персонального короткометражного фільму. Про це… Читати більше

Thursday March 28th, 2024
  • Новини

У Херсоні під час ворожого обстрілу постраждав іноземець

Внаслідок обстрілу Херсона протягом минулої доби постраждав іноземець - 43-річний чоловік доглядав за судном і… Читати більше

Thursday March 28th, 2024
  • Новини

EU-Poland negotiations about unblocking Ukrainian border lasted over six hours

Ukraine, Poland, and the European Union have held negotiations in a trilateral format to unlock… Читати більше

Thursday March 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.