fbpx
Екорішення 16:13 18 Nov 2020

У готелях Маріуполя почнуть сортувати сміття

[/caption]Водночас за словами Анни, в Маріуполі у великих готелях вже є запит від постояльців готелів в тому, щоб їх місце перебування займалося сортуванням.

«Коли ми в одному з готелів розповіли про свою ідею на ресепшені, дівчина, що сиділа в холі, сказала, що це дуже гарна ідея. І що якби в тому готелі були роздільні баки, вона б свою ПЕТ-пляшку викинула в потрібний бак. Так ми зрозуміли, що питання дозріло», — пояснює Анна.

З готелів — на перероблювання

Учасники організації «Еко Гурт» провели серію зустрічей з готелями Маріуполя і найближчих курортних селищ. Спочатку планувалося провести проєкт влітку, щоб потрапити в гарячий морський сезон, але терміни зрушилися через пандемію.

Проєкт вдалося переформатувати під готелі, які працюють цілий рік. Тепер в проєкті бере участь 20 баз відпочинку, хостелів і готелів.

Тренерка проєкту Валентина Абалмасова, яка сама вже кілька років сортує сміття, проводила кілька тренінгів для ОСББ з сортування. Вона також роз'яснювала принципи роздільного збору сміття для готельєрів — баки якого обсягу краще вибрати, як зберігати більше вторсировини, як складати сміття, які відходи можна змішувати тощо.

тренування з сортування«Ми провели аудит, "попорпалися в смітті", щоб зрозуміти, яких відходів у них багато і як швидко він накопичується, щоб кожному дати індивідуальні поради. Великим готелям Маріуполя потрібні баки відразу на 1100 літрів, а маленьким хостелам досить трьох 20-літрових баків», — розповідає Анна Чебан.

У готелях сміття розділятимуть на чотири фракції — пластик, скло, папір, метал. У «Еко Гурті» припускають, що за три місяці сортування 20 готелів зможуть зібрати 50 тонн вторсировини.

Куди буде діватиметься відсортоване сміття? 

У Маріуполі є комплекс, де ведуть бізнес підприємці-переробники. Вони переробляють відходи в сировину та відправляють її для подальшого виробництва.

Разом вони займаються закупівлею сировини та ділять всі витрати. Ініціатива називається «Кластер переробників».

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: