fbpx
Сьогодні
20:06 07 Чер 2019

Як змінити постачальника газу

Процедура зміни постачальника газу має завершитись упродовж трьох тижнів, а для її спрощення можна скористатись послугами «газового адвоката»

Ми стикнулися з тим, що багато споживачів не знають про те, що можуть без особливих складнощів змінювати постачальника газу. Для цього немає необхідності прокладати новий газопровід або «врізатися в трубу». З урахуванням міцних позицій регіональних газопостачальних і транспортуючих компаній на ринку природного газу, багато підприємців не знають про нові можливості, які відкриті для них в сфері поставок енергоресурсів. Це, до речі, стосується як поставок газу, так і електроенергії.

На сьогоднішній день українські споживачі (як приватні, так і юридичні особи) отримали можливість легко і швидко змінити постачальника газу. Для цього необхідно надати заяву-приєднання (в який вказаний ЕІС-код) від Облгаза і перевірити умови свого попереднього договору щодо термінів повідомлення про подальше розірвання, а також на наявність штрафних санкцій у разі припинення дії договору.

Повідомлення споживача про наміри призупинити або розірвати договір повинне також містити дату призупинення або розірвання чинного договору, яка визначається останнім календарним днем перед датою, з якої набуде чинності новий договір про постачання газу. Діючому постачальнику заборонено стягувати або вимагати компенсацію через зміну постачальника (окрім випадків, коли така компенсація передбачена в договорі про постачання із споживачем, який не належить до категорії побутових). Діючий постачальник також зобов'язаний постачати газ споживачу до останнього дня терміну дії чинного договору, а новий договір набирає чинності наступного дня після призупинення або розірвання старого договору.

Споживач повинен надати новому постачальнику:

  • Подати заявку (онлайн або звернутися до регіонального менеджера в вашому регіоні) приватному постачальнику
  • Отримати консультацію
  • Укласти договір поставки природного газу
  • Подати заявку на номінацію обсягів споживання
  • Коригувати при необхідності обсяги споживання протягом місяця (реномінаціі)
  • Вибрати зручний спосіб оплати
  • Інформувати провайдера про фактичні обсяги споживання

У багатьох приватних постачальників газу все це можна робити не виходячи з дому і офісу через онлайн-кабінет, по телефону або за допомогою імейл-переписки.

При дотриманні вищевказаних умов зміна постачальника повинна бути завершена протягом періоду часу, який не перевищує 21 день з дати отримання діючим постачальником повідомлення споживача про його намір змінити постачальника.

Фактична поставка природного газу новим постачальником може починатися тільки з першого числа розрахункового періоду, наступного за тим, в якому з новим постачальником був укладений договір на поставку, і за умови включення споживача в підтверджену номінацію постачальника в порядку, визначеному Кодексом газотранспортної системи.

Дати подання номінації:

  • 15 – 18 числа кожного місяця

Дати інформування про обсяги фактичного споживання:

  • 1-5 число кожного місяця

Якщо на початок періоду фактичного постачання природного газу новим постачальником чи протягом цього періоду у споживача виникне прострочена заборгованість за поставлений природний газ перед попереднім постачальником (через розбіжності між плановим і фактичним споживанням), останній має право повідомити про це Оператора ГТС та здійснити заходи, передбачені цими Правилами, щодо припинення постачання природного газу споживачу-боржнику.

Для спрощеного переходу від монополістів до приватних постачальників природного газу, юридичні особи можуть скористатися послугами «газового адвоката». Вона передбачає весь необхідний консалтинг з повним супроводом і веденням всієї документації безкоштовно, в тому числі консультацію споживача, включаючи порядок дій при перевірках газових служб, підготовку пакетів документів і скарг в НКРЕКП і АМКУ і т.п.

86138

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: