fbpx
Сьогодні
18:50 11 Лип 2019

Як підприємцям зекономити на наступному опалювальному сезоні?

Україна залишається однією з найбільш енергоємних країн у світі. Протягом багатьох років штучно занижені ціни на енергоносії не дозволяли владі і споживачам вживати заходів для економії енергії та впроваджувати інвестиції в енергоефективність. Але з часом, розуміючи об'єм витрат на енергоносії, українські підприємства, які безпосередньо залежать від газу, змінили звички споживання енергії.

Багато фондів та міжнародних організацій, більшою мірою з країн ЄС, запровадили програми допомоги Україні щодо підвищення енергоефективності, Більшість з них надають технічну допомогу, гранти та кредити для реалізації заходів з енергозбереження. Наприклад, програма UKEEP, розроблена Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) і підтримувана ЄС, є одним з таких проектів. Він допоміг українським підприємствам знизити залежність від газу. В рамках програми UKEEP підприємства отримали кредити від ЄБРР загальним обсягом 180 млн. євро, які були залучені на фінансування малих і середніх підприємств в Україні.

Отже, однією з перших порад, які можна дати українському бізнесу – шукайте можливості для отримання підтримки з боку міжнародних організацій у вигляді грантів, кредитів чи технічної допомоги.

Проаналізуйте ваше підприємство: якщо сировина, яку ви виробляєте та утилізуєте, можна витратити на власне енергозабезпечення – дійте! Якщо ви не маєте таких можливостей, тоді варто звернути увагу на встановлення сучасного газового устаткування та впровадження різного роду енергоефективних заходів (загальний аудит підприємства для виявлення можливих шляхів для економії ресурсів, утеплення і т.п.).

Один з найдієвіших методів зекономити також є закупівля ресурсу про запас. Влітку 2019 року вперше за багато років на внутрішньому ринку склалася ситуація, коли газ українського видобутку перекриває за обсягами рівень його споживання. Газ українського видобутку значно вигідніше купувати саме зараз, адже він має фіксовану ціну, немає ризику валютних коливань, існує високий рівень безпеки та надійності поставок, а також мінімальні витрати на закупівлю. Тут варто звернути увагу на надійність постачальника – це має бути компанія, яка давно працює на ринку, має відповідні обсяги виручки і чисельність клієнтів.

Якщо ви не маєте фінансові ресурси для закупівлі газу на зимовий період, то навіть з урахуванням поточних кредитних ставок (близько 22-24% на рік, тобто в середньому 2% в місяць), такі капіталовкладення дуже вигідно окупляться в перспективі.

Впроваджувати ці зміни варто у літній період (до початку опалювального сезону), коли немає високого навантаження на енергосистему. У разі можливих технічних доопрацювань, ви не втратите багато ресурсу та зможете вже у наступному сезоні оцінити всі переваги нововведень та почати економити енергоресурси вже з початком холодів.

2704

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: