fbpx
Сьогодні
Колонка 12:35 15 Гру 2020

Війна нескінченності від Apple: чого нам чекати у фіналі?

Так само, як економіку важко уявити без грошей, фізику без енергії, інформатику без інформації, так і компанію Apple важко зрозуміти без усвідомлення того, що таке стратегія.

English version here

Навколо нас незліченна кількість інформації, яку наш мозок просто не здатний сприймати. В сьогоднішньому постінформаційному суспільстві не можливо знати все. У цій системі життя стрімкої діджиталізації XXI ст. серед конструктивних речей банально виникає попит на простоту. Телефони типу «слайдів», чи «жабок» стали приносити більше проблем, аніж задоволення. Саме в цьому  полягає феномен Apple: всупереч системі компанія вийшла зі стандартів свого часу.

Людина, як білогічно-соціальна істота схильна шукати відповіді на питання не поринаючи у причини, чи процеси їх творення. Стратегія Apple – це вже не революція, це еволюція свідомості та психології людини, коли кожен з нас змінює своє відношення до багатьох речей. На зміну крихким клаптикам пластику, які видають в банку прийшов Apple Pay і внаслідок, ми можемо не носити з собою гаманець взагалі; замість навушників, що постійно заплутуються та рвуться з'явилися AirPods, у яких музику можна слухати без шнурів на відстані метру-трьох від девайсу; на заміну тюнерам та програвачам прийшов Apple TV, який зв'язує телевізор із доступом до інтернету, і заразом до мільйонного контенту, який саме Ви обираєте для себе, а не за Вас обирають редактори телевізійних каналів.

Компанія Apple відома сьогодні не завдяки тому, що вона придумала чи ввела в ринок. Навпаки, вона влетіла на топові позиції попиту технологій завдяки тому, від чого вона відмовилась. Згадайте ту шокову ситуацію, коли всі в один голос навколо кричали : «як це одна копка?!». Пам'ятаємо історію з iPhone 3G, та першу реакцію споживача зі сторони: шок, страх, непорозуміння. Перші питання які виникають: а де музика? а де інфрачервоний? як скинути фото? Обмежуючи свій функціонал, компанія Apple свідомо ставила ставку на майбутнє. Не потрібно тисячі опцій чи варіантів вибору, краще зробити десяток, але зручних. Така сама психологія ідей та стратегії Apple: не потрібно давати мільйонні можливості, оскільки користувач просто не матиме часу і енергії розібратися в них.

«От раніше так не було!»

З іншої точки зору, відносно часу, навряд чи можна сказати, що сучасні моделі лінійки iPhone далеко не такі ж легкі і прості для користування, якими вони були в перші роки випуску. Apple фактично виростила свого споживача починаючи з презентації перших iPhone від 2007 року. Якщо взяти статистику росту Apple: з часу презентації першого iPhone пройшло більше ніж 12 років, а компанія змогла зрости майже у 8 раз. Кількість активних девайсів перевищує 1.3 мільярдів, в той час, як населення планети становить близька 7-8 млрд. Отже, кількість користувачів продукції Apple зростає, відповідно охоплюється більша аудиторія. Apple вимушена йти вслід за трендами часу (Apple Pay, Apple Card, Apple Watch), та вона не зупиняється тримати принцип мінімізації сервісів та функціоналу девайсу, акцентуючи увагу на найбільш актуальному та перспективному в майбутньому. Приклад тому – відсутність AUX-порту починаючи з продукції 7-го покоління.

Війна нескінченності від Apple: чого нам чекати у фіналі?

Наступним етапом корпоративного розвитку стало створення технологічної екосистеми.

З часу оновлення iOS 10 в кожного на інтерфейсі опинився додаток «Smart Home» (з англ. «Розумний Дім»). Фактично, це стало точкою відліку «зшивання» між собою всіх продуктів Apple. Завдяки цьому додатку через функціонал Siri «я вдома», відбувається чудо: Siri за налаштованими опціями увімкне світло в прихожій кімнаті, включить телевізор чи вашу улюблену пісню щоразу, коли ви приходите до дому, підігріє через мікрохвильовку ваш обід, автоматично закриє штори коли вам захочеться спокою. Недарма Кларк сказав, що будь-яка достатньо розвинена технологія нічим не відрізняється від магії. Врешті, Siri із простого співрозмовника — еволюціонує в домогосподарку.

Пригадайте трилогію фільму Iron Man (укр. «Залізна людина»), її головного героя Тоні Старка та штучного інтелекту Джарвіса, який відігравав роль його помічника. Якщо не сьогодні, то серед найближчих років 5-ти, кожен з нас стане Тоні Старком і буде мати свого «електронного друга». Так, Siri не наділена штучним інтелектом, проте вона вже здійснює неможливе: розуміє наші потреби, реалізовує наші завдання, пропонує виходи із ситуацій, та просто піднімає настрій (функція : «Siri заспівай пісню»). І це далеко не край процесу її еволюції.

Як це працює?

Сьогодні Apple HomeKit (Техніка, яка підтримується системою «Smart Home») налічує більш як 20 видів технічного обладнання. Розетки, телевізори, колонки, очисники повітря, відеокамери, замки, кондиціонери, датчики, охоронна система та ін. — це те, що може керуватись за допомогою ваших стосунків із Siri. Вся ця техніка  спеціалізована, оскільки вона залежить від підключення до мережевого мосту. Цей інструмент функціонує на прототипі мосту зв'язку всієї smart-техніки дому та підключенням до інтернету. Через зв'язок з інтернетом, він виводить на інтерфейс додатку «Home» налаштування техніки та контроль над ними.

Візьмемо наприклад лампочку. Лампочка зв'язується завдяки бездротовій мережі bluetouth із мережевим мостом (Ним може виступати iPad чи навіть Apple TV). Мережевий міст, він же « хаб », що під'єднаний до інтернету, передає інформацію в простір обмеженого доступу додатку «Home», через який керується та налаштовується процес.

Війна нескінченності від Apple: чого нам чекати у фіналі?

Кожен персональний користувач може налаштувати режими «Ранок», «День» та ін., куди входитиме певний спектр функцій. Наприклад, режим «Ранок», який ви можете налаштувати на сукупність таких функцій як «Мінімальне світло в коридорі», «Відкрити вікно у вітальні», «Відчинити вхідні двері», «Підняти вологість повітря» тощо.

Think about the future!

Apple inc. – далеко не починає здавати свої позиції, а навпаки, вона ставить великий пріоритет на розвиток свідомості людини. Ця епоха тільки розпочалась і попереду ще багато чого цікавого. Apple – це та компанія, яка живе не наступним днем, чи роком; це компанія, що будує стратегічний розвиток на десятиліття вперед.

Її історія мені нагадує сагу кіновсесвіту Marvel, де кожен фільм протягом десяти років доповнює один одного, де кожна деталь важлива для розуміння наступного епізоду і врешті – фіналу. Тотожна стратегія Apple: спочатку Mac потім iPhone, iPad, Apple TV та інші продукти диверсифікації, які ведуть до логічного завершення «Війна Нескінченності», проте Apple це називає «Smart Home».

2967

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: