fbpx
Сьогодні
17:10 07 Лют 2020

Від школи до бізнесу: кому і для чого навчатись менторству

Якщо ви цікавитесь особистісним розвитком та командотворенням, то, певно, вже не раз натрапляли на інформацію про менторство. Оскільки в Україні такий процес міжособистісної чи командної взаємодії стрімко набуває популярності, а наша команда навчає менторству вже понад 3 роки, вирішила поділитися не лише загальними знаннями, а й реальними прикладами та власною практикою. 

Як трактувати менторство

Як і будь-яка взаємодія, поняття менторства має безліч інтерпретацій. Це нормально, адже підходи до трактування менторства тісно пов'язані з тим, в якій формі і сфері ви прагнете його застосовувати. Більш того, менторство завжди "йде поруч" із такими поняттями як коучинг, тренерство, наставництво, що ще більше "розмиває" його значення. 

Процес менторства  можна поділити за типами взаємодії на індивідуальне та командне. Це два найбільш поширені визначення для даного поняття. 

Індивідуальне менторство — це процес взаємодії ментора та менті з метою покращення індивідуальних результатів менті (підопічного). Його розглядають як неформальний спосіб освіти дорослих, який поєднує в собі зворотній зв'язок та правильні питання від ментора, які допомагають менті ширше поглянути ситуацію, проаналізувати її та визначити власну траєкторію розвитку.  У цьому випадку ментор може наставляти менті у різних сферах життя як для досягнення певної цілі, так і для його саморозвитку. Цей тип менторства досить популярний й у роботі з підлітками, а також часто використовується для введення нового працівника компанії у робочі процеси. 

Менторство команди полягає в роботі з групою, фіксації ролей кожного учасника та вибудові групової траєкторії розвитку для виконання спільних стратегічних цілей. Тут важливо робити акценти на сильних сторонах кожного учасника і демонструвати, що поєднання індивідуальностей може посилити загальну командну ефективність. Окрім цього, ментор виконує роль фасилітатора та/або медіатора, аби процес надання зворотнього зв'язку та вирішення конфліктів проходив екологічно.

менторство

Ментори в освіті

В освітній сфері ефективно використовуються обидва типи менторства. Безперечно, індивідуальний формат дає найкращий результат у роботі з учнями. Адже окрім порад та альтернативної точки зору, учні отримують від ментора певну підтримку. Ментор стає рольовою моделлю, яка транслює цінності та форми поведінки у суспільстві. Тому дуже важливо, аби при підборі ментора для професійного чи особистісного зростання учня, було також зроблено акцент на його\її якості та моделі поведінки. Індивідуальне менторство в освіті також добре працює з управлінцями (директорами шкіл, керівниками відділів освіти та ін). Оскільки ролі директорів у команді завжди знаходяться на перетині різних сфер, тому в них може бути запит у певних компетенціях. 

За даними дослідження "Про. Світ" 52% директорів не використовують можливості управлінської автономії, адже не володіють потрібними вміннями та навичками. 40% опитаних директорів вважають, що вчителі в їхніх школах також не мають необхідних навичок для використання педагогічної автономії. У цьому контексті індивідуальна робота ментора з директором може стати поштовхом до більш глибинної трансформації, адже, в майбутньому, директор може сам стати ментором для вчителів.

Менторство команди, яке ми використовуємо в програмі "Школа 3.0", дозволяє пришвидшити процес освітньої трансформації. Ментор працює зі всією школою й об'єднує в собі кілька ролей. Він стає коучем, коли потрібно сформувати ціль та прийти до неї. Для групового навчання команди ментор виступає в ролі експерта. У процесі вирішення конфлікту ментор може переймати роль медіатора, а для допомоги в прийнятті рішення – стає фасилітатором.

Безумовно, такий тип менторства не є поширеним, адже для вдалого "жонглювання" ролями, ментору школи потрібно мати не тільки відповідні навички в освіті, а й досвід та знання на перетині інших сфер. Розуміючи, що подібна співпраця ментора і школи потребує унікальних компетенцій, ми розробили власну навчальну програму "Школа менторів"

Наразі навчання за методикою школи успішно пройшло 35 менторів, які реалізують набуті знання у відповідних сферах. Накопичивши та проаналізувавши дані, у 2019 році наша команда зрозуміла, що навчання у школі стане ефективним інструментом для росту та розвитку не тільки освітян, а й бізнес-команд та громадських організації. 

менторство

Ментори в бізнесі

Із 2003 по 2013 рік  Endeavor Insight проводили дослідження серед компаній Нью-Йорка і з'ясували, що 33% досягли успіху через менторства топових підприємців. Менторинг також робить співробітників більш лояльними до компанії. Згідно з опитуванням SurveyMonkey і CNBC працівники, у яких є ментор, на 10% більше задоволені своєю зарплатою. А місце роботи хочуть змінити лише 25% таких співробітників, проти 40% тих, у кого немає ментора.

Менторство щороку набуває все більшої популярності й в українському бізнес-середовищі. Проте в бізнесі менторство розглядають переважно в індивідуальному форматі чи через взаємодію ментора під час стартапу. У першому випадку компанія отримує реальний профіт, коли більш компетентні та обізнані співробітники стають менторами нових працівників чи молодшого покоління. Ментором стартапів стає переважно особа, котра має високий рівень компетенції та досвіду в сфері реалізації стартапів або ж має необхідні навички для продажу його ринку. 

Найчастіше, експерти виокремлюють чотири переваги використання менторства  в бізнесі:

  1. Співробітники ефективніше досягають цілей бізнесу
  2. Продуктивність праці персоналу помітно збільшується
  3. Росте показник задоволеності й лояльності до компанії
  4. Менторство фінансово вигідніше інших способів навчання

Працюючи зі школами та представниками різних поколінь, команда  "Про.Світ" виокремила ще кілька факторів, які все частіше спонукатимуть бізнес інвестувати в розвиток менторських навичок свого персоналу. 

Розрив поколінь. Офіси все більше наповнюються "міленіалами" та поколінням "Z". І скільки б жартів ви не знаходили в соцмережах, об'єктивна реальність демонструє, що молодь формує запит на нові умови праці, специфіку мотивації та ціннісні орієнтири. У таких умовах вертикальне управління "керівник-підлеглий" більше не працює. Учорашні учні стають сьогоднішніми працівниками й потребують не тотального контролю, а професійного наставництва та підтримки. У цьому контексті будь-який team-lead чи керівник буде більш ефективним, якщо команда сприйматиме його як лідера, наставника та рольову модель. Тому базові навички й розуміння поняття менторства стануть у нагоді всім, чия робота пов'язана з управлінням та взаємодією з людьми різного віку. 

Комунікація. Парадигма "навчання протягом життя" стає поширеною практикою, яку український бізнес імплементує в роботі з власними командами. Проте, виділяючи шалені бюджети на навчання персоналу, корпоративні тренінги та різні методичні розробки, компанії часто забувають про ті фактори зростання фахівця, які прямо залежать від внутрішньої комунікації. Отримання якісного та своєчасного зворотнього зв'язку дозволяє працівнику покращувати свої фахові навички, розуміти сильні та слабкі сторони й отримувати мотивацію. У цьому прикладі бізнес-середовище також дуже подібне до школи, адже так само, які і учень без правильної мотивації та комунікації не буде зацікавлений у вивченні предмету, працівник не матиме мотивації вдосконалюватись і рости у свої сфері без екологічного зворотнього зв'язку. А пам'ятаєте безкінечні наради чи зустрічі, які закінчуються або нічим, або авторитарним рішенням керівника відділу чи компанії? Людина з навичками фасилітації допомогла б не тільки спростити процес прийняття рішень, а й зменшити рівень стресу, який отримують всі учасники обговорення. До того ж, фасилітатором процесу не обов'язково має бути керівник. 

Мотивація. Про те, що менторство впливає на рівень мотивації співробітників, свідчить безліч досліджень. Зазвичай, мова йде про мотивацію менті (підопічних). Працюючи з менторами та школами, ми помітили й іншу цікаву специфіку. Можливість стати ментором стає колосальним джерелом мотивації для самого ментора. Особливо, коли мова йде про людину, яка має багатий досвід роботи, довго працює в організації чи команді або займає керівну посаду. Пропонуючи подібній людині спробувати себе в менторстві, ви даєте їй поштовх до особистісного росту та змін у підходах до взаємодії з командою. 

менторство

Ментори в громадському секторі 

Користь менторства у громадському секторі подібна до тої, яку може отримати бізнес. Проте, є дві важливі речі, які тісно пов'язані з наявністю менторських навичок у керівників чи членів громадської організації.

По-перше, від здатності керівника організації "вирощувати" нові таланти та передавати власні знання залежить стійкість та життєздатність організації. Команда "Про.Світ" знає про цей аспект із власного досвіду, адже кожна з засновниць організації наразі не входить до складу команди, але ми активно продовжуємо свою роботу й слідуємо цінностям, які було закладено на етапі її заснування. Ми постійно практикуємо індивідуальне менторство в рамках нашої комнади передаючи не тільки знання та досвід, якого набули в організації, а й підсилюючи одна одну в інших питаннях.

Другий важливий аспект — це цінності. Команда громадської організації повинна сповідувати спільні цінності. Без правильного їх транслювання та наявності в організації рольової моделі, цей процес може набути виключно декларативного характеру. Особливо, коли під час зміни членів команди відбувається лише формальна передача зобов'язань. Команда, яка бачить та відчуває, що цінності організації завжди стоять в основі всіх процесів, буде більш вмотивованою й націленою на досягнення результатів. 

Замість висновків

Незалежно від того, в якій сфері ви працюєте, опанування менторських навичок є потужним інструментом для особистісного зростання. Адже, для того, щоб передавати свої знання та наставляти інших людей, потрібно систематизувати весь свій досвід та опанувати різні методики комунікації. Розбираючи специфіку менторства, ви можете зрозуміти не лише свій потенціал у ролі ментора, а й свої потреби в ролі менті. 

6136

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: