fbpx
Сьогодні
зМІСТОвий перехід 11:31 26 Тра 2019

Вічне місто

Урбан-тезаурус, або ворожіння на словниковій гущині

Фото unsplash.com

Бути вічним містом собі присвоїв Рим. Варто сказати «вічне місто» і асоціативно підтягується образ цього міста. Та чи тільки Риму бути містом, що є вічним? Таку характеристику він отримав завдяки поету Тібулу, що надихнувся правлінням Октавіана Августа, який, подейкують, непогано вчинив з руїнами, відновивши та реконструювавши міські споруди Риму. Власне, гарний приклад сучасним очільникам міст. Завдяки поетичній ремарці Тібула фраза про вічне місто вкоренилася в мистецтво, літературу, політику. Спробуй-но тепер її відтягти від Риму і застосувати просто до Міста як до суспільного феномену. І я спробую.

ВІЧНЕ МІСТО

Як на мене, таким містом можна назвати всі міста, які зуміли увічнити в собі минуле, і сталося це так, що воно не вбиває майбутнє. Це міста, де могутність та культурна велич вимірюються одночасним співіснуванням епох. Це міста не обов'язково тисячолітньої історії і давніші за неї. Вічним містам може бути трохи більше за сто років, а то й менше. Але це міста, що вловили час. У вічних містах немає переобтяження минулим, спадок є і не тяжіє над майбутнім.

Вічне місто – це не простір законсервованого часу. У вічному місті майбутнє проглядається за кожним тисячолітнім камінцем чи столітньою гілочкою. Простір вічного міста дихає часом. Час є його атмосферою, без якої простір став би тривалим, але не вічним.

Вічні міста – нові міста. Звучить антиномічно. І саме в цьому вони вічні. Це міста інновацій і змін, міста життя і плину. У вічних містах не лячно, адже немає страху втрати, але є бажання передавати досвід, знання, вміння, ідеї, думки, навички, враження, стиль, почуття, силу. І вони творять, конструюють та підтримують для цього не просто прагнення, але інфраструктуру та людей.

Вічні міста бувають вкрай різноманітними. Наприклад, вічні міста сили та амбіцій, вічні міста руїни і пам'яті, вічні міста спокою і тиші… Вічність, мабуть, і є основою стратегії міста, якщо воно прагне бути, а не проіснувати «від і до» за часом, визначеним документом під назвою «Стратегія міста на … роки».

17825

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: