fbpx
Сьогодні
Колонка 09:15 01 Тра 2023

Вегани в армії: як "Кожна Тварина" допомагає нашим військовим

Хоча традиційно вважається, що м'ясна їжа є ключовою для забезпечення енергії та сили військовослужбовців, все більше з них обирають веганство як свій стиль життя та навіть на війні лишаються вірними своїм принципам.

У цій статті ми розглянемо проблеми, з якими стикаються вегани та веганки на службі. Ми дослідимо, чи є веганське харчування доступним для військових у передових арміях світу. А також розкажемо про проєкт організації «Кожної Тварина» — «Веганська Кухня України», який надсилає веган-пайки на передову для бійців та бійчинь з початку повномаштабного вторгнення.

Чому вегани не зраджують своїм принципам навіть на війні

Веган чи веганка на війні не перестають бути веганами. Вони так само не хочуть їсти та експлуатувати тварин для задоволення власних примх. Особливо це важливо для воїнів та воїнок, яким і так доводиться тяжко, як фізично, так і психологічно. Можна тільки уявити, що переживає людина, яку обставини можуть змусити вживати продукти тваринного походження, коли вона знає як виробляються ці продукти.

Люди, які йдуть воювати — дуже принципові. Вони стали на захист Батьківщини, тому що люблять її та не хочуть втратити. Так само вегани і веганки на фронті не хочуть відмовлятися від своїх життєвих принципів. Багато військових, які зверталися до ГО «Кожна Тварина» за допомогою, казали, що для них важливіше відчуття підтримки й розуміння, що їхні принципи важливі.

Воїнів та воїнок в армії, які дотримуються веганства, не так мало, як вважають. Наразі наша організація допомагає на постійній основі майже 300 військовим Сил оборони, що дотримуються веганського способу життя. Однак досі проблема із забезпеченням повноцінного та збалансованого веганського раціону не вирішена на державному рівні. Армійський продуктовий набір не орієнтований на веганів і веганок: каші та супи зазвичай варяться на бульйоні з м'яса, галети та печиво можуть містити вершкове масло та молоко. Різка відмова від рослинного раціону, якого вегани та веганки дотримувалися протягом кількох років, може призвести до розладів травної системи, нудоти, погіршення самопочуття чи порушеннями сну та, як наслідок, зниженню фізичної активності. Щоб продовжувати ефективно захищати нашу незалежність їм потрібно повноцінно харчуватися.

Веганський досвід на передовій

«Сьогодні обідали чаєм з хлібом, бо рослинного більше нічого не було», — зізнається боєць тероборони Києва Олександр Жуган. Часом йому доводилося їсти одну гречку з бобовими, але він не зрадив своїм веганським принципам.

Інші вегани та веганки розповідають про те, що їли одні салати та каші, домовлялися із кухарями, щоб їм не додавали м'ясну підливу чи варили супи не на м'ясному бульйоні. Деякі побратими чи посестри навіть віддавали свої порції рослинних страв, бо розуміли наскільки для веган_ок це важливо.

Військовий, веган та засновник організації «Єдина планета» Павло Вишебаба розповів, що через його прохання накладати йому пісну їжу, на кухні подумали, що він капелан.

Багато хто відмовлявся від перших страв, але не від своїх етичних поглядів:

«Чесно кажучи, у мене не було моменту, коли я хотів зрадити своїм веганським принципам та перейти на невеганський тип харчування. Мені все ж таки хочеться більше мотивувати себе і надалі. Я бачу в цьому користь для свого тіла та всіх оточуючих. Я роблю це не тільки для себе», — ділиться тренер з тактичної медицини Олександр Лесневський.

Традиційні та веганські армійські пайки: порівняння

У багатьох країнах НАТО вже існують веганські пайки та веган-опції в арміях.

UA Plant-Based, кампанія, яка популяризує рослинне харчування, порівняла традиційний та веганський сухий армійський пайок, розроблений за участю фахового дієтолога.

За поживною цінністю веганський сухпайок нічим не поступається традиційному, а навіть перевершує його: він на 400 кілокалорій більший за традиційний, а також має більшу кількість макронутрієнтів — жирів (на 52 г) та вуглеводів (на 36 г). Веганський сухий пайок повністю задовольняє добову потребу людини у білках, жирах та вуглеводах, згідно з рекомендаціями національної академії наук США.

Таким чином, інформація про те, що вегани та веганки не отримують достатньо білка та інших нутрієнтів, є стереотипом, за умови збалансованого харчування. НАТО вже пропонує веганські опції для своїх військових, і це може бути перспективним рішенням для військових в інших країнах, зокрема, й для України.

Благочинні веганські обіди та пайки для військових від «Веганської Кухні України»

З початку повномасштабного вторгнення команда «Кожної Тварини» допомагає там, де може. Якщо раніше ми займалися здебільшого просвітницькою діяльністю, то велика війна внесла свої корективи.

Ми зрозуміли, що вегани та веганки також йдуть воювати, але не можуть повноцінно харчуватися в армії. Тож 9 березня наша організація запустила проєкт «Веганська Кухня України», щоб забезпечити безплатними веганськими обідами переселенців, людей похилого віку, а також веганів і веганок в Силах оборони.

Оскільки не всі військові на рослинному раціоні мають можливість отримувати гарячі обіди, ми вирішили їх підтримувати веганськими продуктами, які надсилаємо їм на фронт поштою.

Кожен такий пакунок містить поживну їжу швидкого приготування, або готову до вживання: веганські сосиски та тушкованку, протеїнові батончики, тофу, хумуси та паштети, рослинне молоко, круасани, арахісову пасту, висушені фрукти, горіхи, хлібці та багато іншого. Одного такого пакунка їм вистачає на 3-4 тижні. Потім ми надсилаємо їх повторно.

До нас звертаються абсолютно різні люди: парамедики, тренери з тактичної медицини, психологи, розвідники та резервісти. Всіх їх об'єднує те, що навіть на передовій вони не хочуть вживати продукти жорстокості до тварин. Саме заради них ми продовжуємо свою боротьбу тут, в тилу.

За весь час існування ВКУ, а це вже понад рік, ми відправили 980 веган-пайків на фронт нашим бійцям і бійчиням. А також роздали 90,000+ гарячих веганських обідів усім, хто цього потребує. Наразі Кухня зараз працює у 9 містах України.

На благодійному фестивалі «Веган Вікенд», який наша організація провела минулого року, щоб зібрати кошти на веганські пайки для Сил оборони, ми зібрали 148 790 грн. За ці кошти ми змогли відправити 306 веган-пайків військовим на фронт.

Нещодавно ми провели черговий фестиваль, щоб зібрати кошти на потреби захисниць «Жіночого ветеранського руху», а також на веган-пайки для військових. У результаті нам вдалося зібрати суму в майже 205 000 гривень.

Досвід передових армій: вегетаріанські меню та сухпайки

Багато передових армій світу стали звертати увагу на потребу у веганському харчуванні для своїх військовослужбовців, які обирають такий стиль життя. Наприклад, веганські чи вегетаріанські меню та сухпайки вже існують в арміях таких країн:

Ізраїль

Ізраїль є однією з країн з найбільшою кількістю веганів та веганок в армії. Згідно з опитуваннями, кожна 18 людина в Армії оборони Ізраїлю — веган чи веганка. З 2015 по 2018 рік кількість веганів у Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) зросла більше ніж у 20 разів. Крім того, солдат_ок-веган_ок забезпечують черевиками зі штучної шкіри та чорними флісовими беретами. З 2015 року в армії країни введено веганські страви в меню армійських їдалень, а з 2017 року — вегетаріанські сухпайки для військовослужбовців.

США

У США є чотири вегетаріанських меню і все йде до запровадження веганського раціону. У порівнянні з 2014 роком, у 2017 в Америці кількість веганів і веганок зросла у 5 разів. Однак, офіційних даних, які б відображали реальну статистику кількості веганів в армії США, не існує, тому армійський офіс не повідомляє про подальші плани з визначення їхньої кількості.

Велика Британія

У Британській армії використовують 24-годинні пайки, які містять різноманітні страви, в тому числі вегетаріанські та релігійні. Ці раціони є збалансованими, їх можна їсти як гарячими, так і холодними, а зберігаються вони не менше трьох років.

Крім Великої Британії, вегетаріанські меню та/або сухпайки забезпечують військових у країнах НАТО, зокрема: Німеччині, Нідерландах, Австралії (веган-меню), Канаді та Норвегії. Також вегетаріанське харчування впровадила армія Естонії.

Слід зазначити, що Естонія є пострадянською країною, яка, так само як і Україна, отримала незалежність у 1991 році. Завдяки співпраці з іншими країнами та залученню ресурсів та знань з військової сфери, а також завдяки увазі до етичних потреб своїх військових, Естонія змогла ввести вегетаріанське харчування для них.

Петиція про введення веган-пайків в ЗСУ та співпраця з МОУ

Минулого року військовий веган Петро Павлов зареєстрував петицію про введення веган-пайків до раціону Збройних Сил України. Вона передбачає урізноманітнення раціону військових, на зразок армій країн НАТО, та врахування харчових звичок усіх бійців та бійчинь, зокрема веганів та веганок. Петиція набрала необхідну кількість голосів ще до терміну, що свідчить про широку підтримку громадськості та важливість впровадження такого кроку.

Пізніше президент розглянув петицію та доручив розв'язання цього питання прем'єру Денису Шмигалю. Однак, досі не було офіційної заяви від уряду щодо введення веган-пайків до раціону Збройних Сил.

Цього січня міністр оборони Олексій Резніков у своєму пості у Фейсбуці заявив про початок реформи системи харчування військових, яка передбачатиме, зокрема, введення веганського меню. На жаль, деталі про цей процес невідомі, і неясно, чи будуть веган-пайки включені до раціону Збройних Сил.

Згодом стало відомо, що веганські сухпайки були розроблені в тестовому режимі в Національній гвардії України, але не зрозуміло, якою саме компанією, та чи будуть вони введені на офіційному рівні та в яких саме родах військ.

Що далі?

Відтоді як команда «Кожної Тварини» запустила «Веганську Кухню України» ми позначили проблему, про яку до того не здогадувалися — в армії веган_ки стикалися з нестачею належної їжі. Харчування в армії не враховувало потреб вегетаріанців та веганів, що призводило до нестачі відповідних продуктів, таких як тофу, соєвий гуляш, рослинне молоко та інші веганські альтернативи. Хоча список продуктів, що становить 400 одиниць, здається різноманітним, він складається виключно з тваринних продуктів, круп, фруктів і овочів.

Команда «Кожної Тварини» звернулася до Міністерства оборони України з пропозиціями допомоги у впровадженні веганських сухпайків. Після цього ми зустрілися з представниками Мініоборони, де обговорили можливість розробки та введення веган-пайків в ЗСУ.

Нам вдалося домовитися з МОУ про проведення опитування серед військовослужбовців України, щоб дізнатися точну кількість вегетаріанців та веганів у ЗСУ. Це перший крок до того, щоб зробити веган_ок в армії більш видимими.

Ми вдячні Міністерству за зацікавленість у цьому питанні та підтримку наших пропозицій. «Кожна Тварина» продовжуватиме працювати над розв'язанням цієї проблеми крок за кроком, щоб підтримувати потреби веган_ок у Силах оборони.

Підтримати діяльність ГО «Кожна Тварина» можна за посиланням, а замовити веган-пайок для себе чи знайомих можна, заповнивши цю гугл-форму

1
623

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: