fbpx
Сьогодні
Колонка 11:21 28 Чер 2024

В інтересах України чи компаній-спонсорів війни: яке рішення прийме парламент

Фото: Рубрика

Війна з росією в розпалі. В країні економічна криза, і фінансують нас міжнародні партнери. Україна живе в кредит. «Що ж робити?» подумали собі урядовці та парламентарі? А чому б не подарувати податкову пільгу в розмірі 18 мільярдів компанії-міжнародному спонсору війни, яка ще й просуває наркотичну продукцію? А давайте, гроші ж нам не треба! 

Ця ситуація схожа на анекдот. Але про все по порядку

Що сталося?

4 червня 2024 року Верховна Рада у першому читанні проголосувала за ініційований Кабінетом Міністрів законопроєкт №11090, який пропонує підвищити акциз на тютюнові вироби до 90 євро на 1000 штук (мінімальний рівень у ЄС). Проте, на думку урядовців, не всі тютюнові вироби рівні і є «менш шкідливі», то можна і преференцію зробити. Законопроєкт передбачає підвищення акцизу на сигарети для нагрівання (сигарети для так званих айкосів) лиш до 72 євро.

Безпечного куріння не існує, як не існує непотрібних грошей для воюючої країни

У пояснювальній записці до законопроєкту Міністерство фінансів зазначило, що тютюнові вироби для нагрівання є продуктом з «потенційно зниженим ризиком». Звідки ж міністерство, яке вповноважене фінансами займатися, а не ризики для здоровʼя визначати, взяло таку інформацію? Може від Міністерства охорони здоровʼя? Ні, МОЗ давало рекомендацію, що немає підстав так вважати і застерігало від податкової преференції. Може від ВООЗ? ВООЗ прямим текстом пише, «що ТВЕН мають оподатковуватися за тією ж ставкою, що й звичайні сигарети, оскільки немає жодних доказів того, що ТВЕН є менш шкідливими, ніж традиційні тютюнові вироби». Може від тютюнових компаній? Так! Саме виробники сигарет для нагрівання просувають наратив, що такі продукти менш шкідливі, підтверджуючи це профінансованими псевдонауковими дослідженнями.

Це ж було вже!

Тютюнова індустрія далеко не вперше використовує тезу про меншу шкоду тютюнових чи нікотинових виробів. На початку ХХ століття тютюнові компанії розповідали, що куріння взагалі «цілюще»: і для схуднення, і для травлення, і для заспокоєння. В 50-х роках просували ідею із сигаретним фільтром, який нібито затримує всю шкоду, у 70-х створили «менш шкідливі» легкі сигарети. Все це, звісно ж!, підтверджувалося «дослідженнями». Незалежні дослідники спростували всі ці твердження та наголошують, що не існує безпечного куріння. 

Сьогодні тютюнова індустрія створила нові «менш шкідливі» вироби: сигарети для нагрівання та електронні сигарети. І через агресивну рекламу, замовні публікації та псевдодослідження знову просуває оманливі твердження. Поки науковці досліджують довгостроковий вплив таких виробів, а уряд України заохочує до їх споживання, на маркетинговий гачок потрапляє все більше дітей та молоді. 38% українців віком 18-29 років споживають тютюнові та нікотинові вироби, серед них 37% курять ТВЕН, ще 36% електронні сигарети. 18% дітей віком 13-15 років вживають електронні сигарети.

До речі, Міністерство фінансів у своєму законопроєкті взагалі не згадало про електронні сигарети. А навіщо? Вони ж корисні!

Україні потрібні люди, Україні потрібні гроші!

За розрахунками фахівців ГО «Життя», ухвалення податкової преференції для ТВЕН призведе до недоотримання у Держбюджет 18,6 мільярдів гривень за 2025-2028 роки, та майже 7 мільярдів за кожен наступний рік. За ці гроші Україна може щонайменше придбати систему протиповітряної оборони Patriot, яка врятує тисячі життів, а не зруйнує їх як тютюн.

Нагадаю, кожного року в Україні помирає понад 100 тисяч людей від хвороб, спричинених вживанням тютюну. Так, для конкретної людини, це не стається одразу, тютюн вбиває повільніше, ніж змінюються депутатські каденції. Але в масштабах країни це понад 270 передчасних смертей щодня, ще більше людей тютюн робить хворими та непрацездатними. Україні в часи загрозливої демографічної кризи необхідно дбати про людей та відстоювати кожне життя не тільки від російського агресора, але і від тютюнового. 

Тим більше, що тютюнові компанії вбивають українців російськими ракетами. Дві з трьох тютюнових корпорацій (Philip Morris International та Japan Tobacco International), сигарети для нагрівання яких представлені на ринку України, не вийшли з росії та платять мільярди доларів податків у воєнний бюджет рф (найбільше серед усіх транснаціональних компаній). У серпні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції включило їх до реєстру міжнародних спонсорів війни.

Наразі Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацьовує законопроєкт №11090, після чого відбудеться друге читання у Верховній Раді. Громадськість закликає народних депутатів діяти в інтересах держави, а не тютюнових компаній, та підвищувати акцизи рівномірно на всі тютюнові вироби. Здорова нація – сильна нація!

455

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: