fbpx
Сьогодні
Колонка 21:32 02 Лис 2020

Сценарій долі: на що чекати Сполученим Штатам після 3 листопада?

Фото Reuters

Вибори президента США стали найбільш очікуваною політичною подією 2020 року для всього світу. І це не дивно, адже від того, хто стане на чолі найсильнішої держави, залежатиме доля багатьох глобальних процесів. Тож варто розібратися детальніше, чого варто очікувати від американського волевиявлення і за яким сценарієм можуть розвиватися події під час та після голосування. 

Сценарій №1: Поворот

байден

Фото Reuters

Впродовж останніх чотирьох років Сполучені Штати Америки жили під впливом ідей Республіканської партії, що також зазнала значних змін за каденції Дональда Трампа. Політика чинного президента країни є неоднозначною, і через певні рішення рівень його підтримки поступово знижується серед тих, хто перейшов на бік республіканців у 2016 році. Багато скандалів, пов'язаних з персоною Трампа та його діями, а також низка інших чинників, таких як, наприклад, активніша участь молоді у виборчому процесі, можуть привести Джо Байдена до перемоги на цьогорічних виборах. У цьому сценарії Трамп визнає результати, передасть владу Байдену мирним шляхом, а держава повернеться до демократичного табору. Зрозуміло, що американці з консервативними поглядами та члени окремих консервативних груп стануть більш активними та протестуватимуть проти результатів, однак згідно з цим сценарієм, ліберали не піддадуться на такі провокації та не звертатимуть увагу на такі закиди, як це було, наприклад, за перемоги Обами у 2012 році. Втім, не все так просто як здається. 

Сценарій №2: Keep America Great Again

вибори США 3 листопада 2020

Фото Reuters

Усі передвиборчі опитування та прогнози 2016 року віддавали перемогу Гілларі Клінтон, тому перемога Дональда Трампа стала, м'яко кажучи, несподіванкою для багатьох американців. У 2020 році змінилося небагато – згідно з більшістю опитувань та прогнозів Джо Байден має стати президентом, однак мало хто враховує специфіку цільової аудиторії Трампа. Його прихильники не визнають популярні американські ЗМІ, окрім тих, що є прихильними до чинного президента (наприклад, FOX News). Вони також не беруть участь в опитуваннях, бо не довіряють методам їх проведення. Як наслідок, велика частина тих, хто проголосує за Трампа, на жаль, поза радаром передвиборчої соціології. Відтак, перемога чинного президента США може стати цілком реальною. Однак через те, що його політика не є прийнятною та компромісною для усіх верств американського населення, в разі його обрання варто очікувати на ще більше посилення протестних рухів у країні, що своєю чергою посилить конфронтацію між консервативним та ліберальним таборами. 

Сценарій №3: Дежавю

білий дім сша

Фото Reuters

Президентські вибори 2000 року є історичними з багатьох причин, головною з яких є їх результати. Через мізерну різницю у кількості голосів, результати голосування у штаті Флорида було перераховано, а долю посади президента довелося вирішувати Верховному суду. Як наслідок, із програшем за кількістю голосів, однак перемогою серед Колегії виборників президентом США став Джордж Буш-молодший, навіть попри те, що кандидат від демократів Альберт Гор набрав на 500 тисяч більше голосів від звичайних американців. Саме тоді Верховний суд вирішив, що перерахунок був незаконним і що переможцем визнається саме Буш.

Такий сценарій може повторитися і 20 років потому. «Фан-бази» як Трампа, так і Байдена є численними, тому ситуацію можуть вирішити кілька тисяч голосів. Так, до прикладу, голосування в одному штаті може бути перераховане на вимогу одного з кандидатів, якщо екзит-поли показували кардинально іншу картину до оголошення результатів (саме це стало приводом для вимог Гора у 2000 р.). Тоді ця справа спочатку потрапить до головного суду цього штату, однак якщо припустити, що запит на перерахування надійде від команди Байдена, то команда противника легко зможе оскаржити цей позов у Верховному суді, де баланс значно змістився у консервативний бік. Як наслідок, якщо кейс дійде до Верховного суду, перемога у Трампа в кишені. Утім, в цьому сценарії є один запобіжник – звернення чинного президента до Верховного суду може спровокувати сильні протести, під натиском яких суддям буде важче підігрувати республіканцям. 

Сценарій №4: Армагедон

трамп

Фото Reuters

Цей сценарій є найекстремальнішим, однак через це не менш реальним. Під час дебатів та передвиборчих зустрічей Трамп та його команда або прямо, або приховано наголошували на тому, що не визнають результати виборів, якщо «у голосуванні поштою будуть зафіксовані фальсифікації». Це твердження є полем для маніпуляцій та вигідної для республіканців інтерпретації, якою може скористатися Трамп. Відповідно, тоді справа про фальсифікацію надійде до вищезгаданого Верховного суду. Враховуючи поточний баланс сил у цьому органі влади, рішення буде винесене радше на користь Трампа. Тут логічним є питання – чи справді головні судді країни можуть пожертвувати репутацією та законом задля примх кількох осіб? 

Та, на жаль, варто поглянути правді у вічі – Вашингтон хоч і неформально, але впливає на роботу суду. Мітч МакКоннелл, що є лідером більшості у Сенаті, тісно пов'язаний з командою Трампа, а саме у МакКоннелла є повноваження остаточно затверджувати суддів. Причому останні призначення не були ідеальними – Браяна Кавано звинувачували в сексуальних домаганнях, що було підтверджено свідченнями жертви, а Емі Коуні Беретт має консервативні погляди та багаторазово виступала проти абортів. І навіть попри ці контроверсійні ситуації, судді були призначеними до Верховного суду. Тому, на жаль, стає зрозуміло, що за потреби Білий дім може натиснути на суд, що і так не є збалансованим. 

Здавалося б, що рішення Верховного суду на користь Трампа не матиме руйнівних наслідків для країни, однак варто брати до уваги контекст та обставини. На відміну від перших двох сценаріїв, цього разу кандидат знехтує думкою щонайменше половини держави задля узурпації влади, що може довести протестні рухи до «точки кипіння». Вже зараз у багатьох штатах відбуваються збройні сутички між консерваторами та лібералами, а якщо вони вийдуть на національний рівень, то все може дійти навіть до стану громадянської війни. Можливо це звучить нереально, однак варто враховувати те, що доступ до зброї в американських громадян не є надто проблематичним, що і робить цей сценарій більш реалістичним. Головною проблемою є те, що навіть якщо у підсумку сутичок Байдену вдасться отримати перемогу та стати президентом, країна перебуватиме у руїні. 

Висновки

Зрозуміло, що ці чотири сценарії є нетиповими та у них важко повірити одразу. Однак вони не створені для того, щоб когось налякати, виставити конкретного кандидата у кращому світлі, або посіяти паніку. Ми маємо бути готовими до навіть найбільш нереальних, на перший погляд, речей, і це головний урок 2020 року для всіх нас. Завдяки таким сигналам ми зможемо дивитися на події у США під іншим кутом та навіть бачити тренди у світовій політиці. Усім нам хочеться спокійних виборів та спокійної передачі влади, втім варто почекати та критично ставитись до всього, що відбувається навколо нас, навіть за океаном. 

962

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: