fbpx
Сьогодні
Колонка 08:55 27 Лют 2023

Як США продовжать підтримувати Україну

Без перебільшення, українців та увесь світ вразив приїзд американського президента Джо Байдена 20 лютого до Києва. Після цього президент Байден відбув до Варшави, де виголосив свою промову до річниці повномасштабного вторгнення росії. Але насправді той рівень підтримки, який демонструє Вашингтон Києву безпрецедентний, тому й візит найвищого рівня не можна назвати аж таким неочікуваним саме напередодні річниці початку великої війни.  

Сигнальні меседжі для всього світу

Але сам по собі візит ніколи не є самоціллю. Тим паче в такій безпековій ситуації. Уже багато сказано про те, яким складним був візит з точки зору логістики та підготовки. Але найголовніше, що цей візит не відбувся би без рішення та бажання особисто президента Байдена, що вчергове демонструє його особистий сентимент до України. Щобільше, можна навіть говорити про розуміння важливості особливого рівня підтримки з боку США.

Таким чином одним візитом президент Байден розставив усі сигнали на свої місця одночасно для декількох аудиторій, адресуючи декілька проблем.

По-перше, в останні місяці опоненти Байдена, у тому числі й деякі в Конгресі, почали сумніватися в потребі можливих майбутніх виділень різних видів допомоги Україні. Такі сумніви стали звучати частіше після того, як проміжні вибори в США змінили більшість у Палаті представників США із демократичної на республіканську. Ось чому для президента було надзвичайно важливо з точки зору внутрішнього опитування продемонструвати позицію, щоб запевнити обидві основні американські партії, що в інтересах Вашингтона надати Києву зброю та всі інструменти для відсічі планам москви щодо вторгнення в Київ.

По-друге, Київ як перший пункт призначення та хронології візиту до Європи загалом для Байдена був дуже точним вибором. Президент США своїм візитом повністю переграв путіна, оскільки виступ путіна був запланований на наступний день. Зрештою, весь світ обговорював несподіваний візит Байдена, майже забувши про заплановану промову путіна.

Рік тому росіянам і російським солдатам казали, що Київ впаде за три дні, тож для них побачити в місті одразу двох найлютіших ворогів — це, звичайно, трагедія і великий біль. Символічним було й те, що Зеленський і Байден йшли поряд із центральною вулицею Києва, де росіяни нібито планували свій парад перемоги. У світлі цього російська державна пропаганда не лінується нагадувати росіянам, що війну спровокував Захід, а не росія. Російські пропагандисти намагалися апелювати до того, що нинішній американський президент — слабкий та незграбний, але візит Байдена до Києва це спростував: зрештою, лише сам шлях до столиці України був логістично складний.

По-третє, після року масштабної дипломатичної роботи під керівництвом МЗС України, парламенту та Офісу президента, тріумфальний візит Байдена підтвердив, що Київ все ще є Меккою для міжнародних демократичних лідерів. Щобільше, це показало, що саме в столиці України вирішується майбутнє демократії

Таким був, зокрема, меседж лідеру Китаю Сі Цзіньпіну, адже поки Байден був у Києві, москву відвідав головний дипломат КНР — Глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ван Ї. Відкрита демонстрація російсько-китайської співпраці, про яку попереджав Ентоні Блінкен, зустріла дзеркальну відповідь: візит Байдена до столиці України лише засвідчив тривалу та глибоку співпрацю США та України. Це потужний символ для українців та світу: українські дипломати вдало продовжують пошук більшої кількості допомоги, включно з винищувачами та ракетами великої дальності. 

Америка мислить регіонально та хоче посилити свою політику у Східній Європі

Але навіть більш захопливим і водночас менш публічним був візит Байдена до Польщі. Його анонсували заздалегідь, і промова американського президента чимось дуже нагадувала його виступ рік тому. У березні 2022 року Байден також виголосив промову у столиці Польщі, але за інших обставин. На початку 2023 року Україні вдалося повернути багато своїх територій, які захопила росія, особливо на сході та півдні. Проте звільнити належить ще багато, в тому числі й Крим.

Тож третя поїздка Байдена як президента до Європи має більш регіональні наслідки для зовнішньої політики США. Американський президент зустрівся з лідерами Бухарестської дев'ятки, які представляють східний фланг НАТО (навесні 2022 року східний фланг НАТО був посилений завдяки створенню ще чотирьох нових бойових груп у Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії для стримування загрози з боку росії).

Буде доречним припустити, що після цього всебічного візиту польська влада розраховуватиме на поглиблення американсько-польського військового та фінансового співробітництва для допомоги Україні та надання Польщі необхідних засобів для зміцнення її обороноздатності. 

Слід зазначити, що чинний Акт про оборону демократії в Україні від 2022 року (закон про Ленд-ліз) закінчує свою дію в кінці американського 2023 фінансового року, тобто 30 вересня. Він дозволяє президенту Байдену виділяти військову техніку та озброєння для передачі не лише Україні, а й країнам Східної Європи. Цікаво, що під час виступу Байдена голова Комітету у закордонних справах Палати представників Конгресу США Майкл Маккол натякнув на швидші шанси України отримати винищувачі F-16 для захисту своєї землі через контрнаступ росії на сході. Отже, роль Польщі як сторони, що передає цю допомогу, може бути дуже важливою.

Візит Байдена до Європи на початку 2023 року може бути вирішальним для безпеки й регіону, й Америки. В тому числі це стосується спроб зберегти стабільність уряду Молдови на тлі занепокоєння щодо проросійської змови державного перевороту. 

Принаймні публічно в промові президент Байден привітав проєвропейські зусилля під керівництвом президентки країни Маї Санду. Роль Молдови в архітектурі безпеки регіону наразі вкрай важлива — не можна допустити відкриття ще одного фронту з боку Придністров'я, яке підтримує москва і яке межує з Україною. Тож США та ЄС, ймовірно, збільшать економічну підтримку нинішнього уряду в Кишиневі.

Тож цілком імовірно, що Америка шукатиме конкретні шляхи поглиблення співпраці зі східноєвропейськими державами та, швидше за все, конкретні шляхи та способи координації зусиль з ЄС. Це цілком узгоджується із чинною стратегією Вашингтона щодо Європи. Тому для США було й залишається важливим переграти Пекін, коли той шукає шляхи розширення свого економічного впливу на Європу. Східна Європа — одне з місць, де США можуть переграти Китай.

1
1813

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: