fbpx
Сьогодні
16:15 13 Лис 2020

Візуалізація, електронний журнал, скрайбінг: топ-5 ефективних методів навчання з використанням сучасних ґаджетів

English version here

У 2017 році в Україні почалась реформа системи освіти, а вже у 2019 році кількість пілотних шкіл Нової української школи збільшилась до 143. Цей крок став першим на шляху реформи впровадження сучасних технологій і методів для навчання в кожній українській школі. Тож тепер технічні компетентності учнів і вчителів це не привілей, а зобов'язання.

Для залучення школярів та їхніх вчителів до освоєння технологічних компетентностей був затверджений новий Державний стандарт базової середньої освіти, що продовжив реформу "Нової української школи". Разом з тим, Міністерство освіти і науки України також затвердило "Типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчання кабінетів початкової школи". Відповідно до нього, крім традиційних для класних кімнат меблів (парти, стільці, дошка тощо), акцент ставиться насамперед на цифровому обладнанні. Мультимедійний проєктор, багатофункціональний друкуючий пристрій, документ-камера та електронні освітні ресурси лише частина обов'язкового устаткування школи українського сьогодення. Тож тепер учні та вчителі повинні  навчитись з користю використовувати новітню техніку, яка допоможе урізноманітнити навчання та краще сприймати й засвоювати усю необхідну інформацію.

Компанія Epson вже 15 років підтримує українську систему освіти — від спеціальних пропозицій на найнеобхідніші види обладнання до навчання вчителів з освоєння необхідної для викладання техніки. Тож спеціально для "Рубрики" розповідаємо, як саме новітнє обладнання здатне вплинути на ефективність навчання.

1. Менше теорії — більше візуалізації

90% інформації, яку ми сприймаємо є  візуальною, тому важко переоцінити роль візуалізації та інтерактивності навчальних матеріалів для ефективного запам'ятовування учнями. Сьогодні ж концентрація уваги людини скоротилась з 12 секунд у 2000 році до 8. Так, гарвардська професорка Ненсі Коен, у ході свого дослідження підтвердила, що в середньому концентрація уваги сучасної людини менша, ніж у золотої рибки, показник якої 9 секунд!

Тож не дивно, що школярам стає все важче зосереджувати увагу на теорії й тим паче засвоювати її. Саме технологічні новинки, такі як інтерактивні ультракороткофокусні проєктори, обладнання для друку та документ-камери, дозволяють полегшити сприйняття теоретичного матеріалу, пропонуючи його учням у формі цифрових симуляцій, інфографіки та моделей. Дослідження, проведене у Приштинському університеті, в якому взяли участь 2 групи студентів, показало, що студенти, які слухали лекцію із візуалізацією, отримали вищі оцінки. Так, лише 5 студентів отримали низьку оцінку (у порівнянні з 14, які слухали лекцію без візуалізації), 30 — задовільний бал (проти 26) та 15 відмінну оцінку (проти 10. 

До того ж це і неабияка допомога самим вчителям. Тепер вони у змозі пояснити речі, які за умов традиційного викладання так і залишились б не розглянутими. 

2. Навчайся скрізь 

Комунікація є основою навчання. Сучасні технології надають можливість комунікувати з учнями дистанційно, підтримуючи безперервність навчального процесу. Не важливо чи присутній учень у класі, його завжди можна долучити до навчання за допомогою інструментів онлайн-спілкування. Саме можливість навчання у будь-якому місці в зручний для себе час відмітили 63% українських сімей під час опитування як основну перевагу дистанційного навчання. Такі платформи дозволяють вчителям швидко давати свої завдання, відповідати на питання й комунікувати з учнями, колегами та батьками учнів. Дослідження реалізації дистанційного навчання в Україні через пандемію COVID-19 показали, що вчителі дійсно стали комунікувати з батьками набагато частіше. 43% українських вчителів раз на кілька днів інформували батьків про перебіг навчання та успіхи їхньої дитини, і 81,1% з них під час спілкування відповідали на запитання батьків.

3. "Так" об'єктивним оцінкам у школі

Оцінювання є одним з головних рушіїв навчання та чи не найбільшою проблемою традиційної школи. Замість спонукання до виправлення помилок та вдосконалення своїх знань, оцінки викликають стрес й занепокоєння у дітей. Системи ж електронних щоденників забезпечують конфіденційність оцінок. А моделі електронного тестування усувають людський фактор у вигляді можливого суб'єктивного ставлення вчителя до учнів. Нині понад 10 тисяч українських шкіл (майже половина) користується проєктом електронного щоденника, рекомендованого Міністерством освіти і науки України. Батьки школярів відмічають зручність такої платформи, можливість миттєво дізнатись розклад уроків, середній бал з будь-якого предмета, рейтинг своєї дитини та навіть отримати оповіщення про необхідність підтягнути той чи інший предмет. Тепер оцінки знає лише дитина та її батьки, а не увесь клас або батьківські збори — немає можливості порівнювати себе з іншими, сумніватися у своїх силах чи навпаки бути самовпевненим.

4. Навчайся граючи

Окрім візуальної привабливості, сучасні навчальні цифрові платформи здатні перекласти складні шкільні теми на зрозумілу дітям мову ігор. Це зацікавлює дитину й формує відчуття співучасті, залучення (насамперед емоційне) у навчальний процес. Теоретичні знання миттєво підкріплюються застосуванням їх на практиці. Зокрема, наприклад, за допомогою інтерактивного ультракороткофокусного проєктора дитині буде цікавіше та легше навчитись арифметики. Якщо у дитини в умові задачі йде мова про яблука вона може не просто їх уявити, а намалювати (чи взяти готове зображення) та просто "скласти" їх до намальованого кошика, а вже потім перетворити це на числа у своєму зошиті. А за допомогою документ-камери діти зможуть ближче розглянути структуру рослин, мінералів на уроці біології чи географії, подивитися на великому екрані або дистанційно дослід з хімії, що проведе вчитель власноруч, або розглянути фізичні процеси. 

Також гейміфікація та інтерактивна взаємодія створює можливість для непередбачуваних комунікацій, взаємодії у незвичних ролях. Особливо ефективна гейміфікація для учнів з низьким рівнем відкритості й інтровертам. Як показують дослідження, інтроверти схильні навіть більше вмикатись у гру. Такі методи, зокрема, й використовуються в навчання учнів пілотних класів НУШ. Цікаво, що вже перший моніторинг ефективності освітньої реформи у серпні 2020 року показав, що учні пілотних шкіл на 10% краще співпрацюють, розв'язують різноманітні проблеми, ухвалюють рішення, а найважливіше — проявляють ініціативність й обґрунтовують свою думку.  

5. Просто про складне

Одним з найефективніших методів навчання за допомогою новітнього обладнання є скрайбінг — візуалізація складних понять і смислів простими та яскравими образами. Яскравий графічний ряд у вигляді різноманітних малюнків, фігур, символів, окремих слів за допомогою інтерактивного ультракороткофокусного проєктора супроводжує слова вчителя, доповнюючи та фіксуючи ключові моменти. А роздруковані роздаткові матеріали із вже візуалізованою інформацією допоможуть школярам повторити опрацьований матеріал вдома та краще його засвоїти. Цей спосіб ідеально поєднує аудіальну та візуальну пам'ять, а тому буде корисним для більш широкої групи учнів. 

освіта школа

Сучасні технології покликані зацікавити учнів, перетворити процес навчання на гру, а не запам'ятовування сухої теорії. Новітні технології також дбають про здоров'я дітей. Так, технологія 3LCD, яка використовується в переважній більшості інтерактивних короткофокусних проєкторів, є безпечною для довготривалого використання  в закладах освіти. До того ж технології також дбають про психічне здоров'я учнів, розвиток навичок спілкування та роботи в команді, тож навчання стає доступним для всіх і будь-де за допомогою мультимедійного обладнання. Це не тільки допомога учням, а й вчителям, які відтепер можуть ефективніше організовувати та контролювати навчальний процес.

Ба більше, сучасна техніка вирізняється цілим рядом суттєвих переваг що дозволяє навчальним закладам ефективно використовувати та навіть економити наявні ресурси. Зокрема мова йде про перелічену техніку у "Типовому переліку засобів навчання та обладнання для навчання кабінетів початкової школи". Так, сучасні безкартриджні струменеві принтери та багатофункціональні пристрої є більш економічними та екологічними. Вони не потребують заміни картриджів, а єдиним їхнім витратним матеріалом є чорнила, та використовують у 20-80 разів менше електроенергії, ніж подібні моделі лазерних аналогів. Такі компактні «фабрики друку» завдяки своїй універсальності користуються високою популярністю на українському ринку як у сфері освіти, так і в якості рішень для малого офісу та дому. А ультракороткофокусні проєктори вирізняються не лише широким функціоналом (можливість виведення одразу двох проєкцій на один екран, наприклад однієї із документ-камери, а іншої зі схемою чи структурою), а й високою енергоефективністю (термін служби лампи такого проєктора складає до 10 тис. годин). Тож, за допомогою принтера вчитель зможе роздрукувати навчальний матеріал чи тест для виконання, документ-камера допоможе демонструвати цікаві або складні досліди та процеси, а ультракороткофокусний проєктор урізноманітнити урок та структурувати усю інформацію для кращого сприйняття учнями.

Проте необхідно пам'ятати, що технології розвиваються дуже швидко й постійне навчання стосується вчителів не менше за учнів. Тож виробники якісного обладнання долучаються до підтримки стратегічних програм та реформ, таких як НУШ, та готові підтримати освітян не тільки консультацією з продажу техніки, але й за допомогою програм для навчання вчителів.

4715

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: