fbpx
Сьогодні
Спецпроект 14:42 11 Лют 2019

Тезаурус: Урбаністика, урбанізм, урбаніст та інші морфеми

Продовжуємо серію “Ворожіння на словниковій гущині”

Розмов на різноманітну тематику, в яких вживаються слова з часточкою «урбан» поволі стає все більше і вони стають все поширенішими. Що ж поробиш, справді урбанізація не тільки помітна, але й відчутна. Періодично виникають рухи з закличною ідеєю «все зрозуміло, але хотілося б уточнити!», а в поле з'ясувань потрапляють ключові слова розмов про місто. Множина їхніх визначень в словниках різних наук не рятує, а формулювання від гуру чи мастодонтів урбаністики (або як кажуть Urban studies, – щоб взяти ширший контекст) є настільки авторськими, чим власне і приваблюють, особливо якщо читач є палким прихильником думок та ідей відповідних класиків жанру.

Якось я перед собою поставила завдання розібратися в тих базових словах, що походять від кореня «урбан» й вирізняються морфемами (суфіксами, префіксами та закінченнями). А суфікси – то дуже точна і значуща(!) частинка слова (так в його визначенні філологи кажуть), адже вони словотвірну функцію здійснюють. Тож суфікс в купі з коренем є смислонатякаючою змістовною єдністю, яку я собі й поставила за мету схопити, зрозуміти і спробувати визначити.

То що ж нам ті морфеми говорять, якщо вони причеплені до кореневого «урбан»? І як ми маємо ці слова, сформовані морфемами змісту, вживати? Отже,

Урбан-істика, -ізм, -іст, -ізація та інші морфеми

Урбанізм

(суфікс -ізм –> ідейна течія, напрям думки, стилю, характеру дій; властивість, схильність, стан, пов'язані з тим, що назване мотивуючим іменем)

Система ідей, поглядів, цінностей, практик свідомого та несвідомого вироблення стилю/способу життя в урбанізованому середовищі/просторі та слідування йому.

У відповідності до ідеології урбанізм характеризують сталим, прагматичним, хіпстерським, новим, тактичним, феміністичним і т.д., і т.ін.

Урбаніст

(суфікс -іст –> схожий на щось; такий, що володіє чимось у значній кількості; такий, що має схильність до певної дії)

Суб'єкт міста, який з містом взаємодіє, прагне впливати, працює з міським простором на рівні теорії та практики.

В залежності від практик та прихильності до течії урбанізму урбаністи бувають професійні, медійні, наївні/профанні/самодіяльні, активні (урбан-активісти), ліберальні, консервативні і т.д., і т.ін.

SIC!!! На відміну від містобудівного архітектора, за визначення якого не берусь, але ідея відмінності наступна: архітектори створюють, матеріалізують, технологізують, втілюють урбаністичне середовище в його об'єктах та інфраструктурі, а урбаністи, як правило, ні.

Урбаністика = Urban Study

(суфікси -іст ; -к –> утворює слово, що несе значення відповідності предмету, дії чи результату)

Напрям/течія інтелектуальної та практичної діяльності в межах урбанізму.

У відповідності до наукового аспекту формується як дисциплінарна, так і міждисциплінарна: соціологічна урбаністика, антропологічна, філософська, управлінська і т.ін.

Урбанізація

(якась похідна мішанина від суфіксів -ізм та -іст, що створили морфему -нізація)

Процес, явище перетворення простору (від фізичного до соціального) або його окремих компонентів/частин на урбаністичний.

Урбаністичний = Урбаністський

(суфікс -іст + прикметникове закінчення)

Якісна характеристика явищ, об'єктів, суб'єктів та їхньої поведінки, що детермінована урбанізацією.

5330

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: