fbpx
Сьогодні
Блог 12:30 14 Січ 2019

Як ви уявляєте тестування на тваринах?

Може ви так уявляєте тестування на тваринах? Наносимо помаду і дивимося, чи пасує вона до великих очей. Потім відпускаємо гуляти по лужайці, а самі йдемо пити чай з ельфами. Ясна справа, що то суцільна вигадка. Тварини в страшних муках помирають від випалювання очей та перевірки летальної дози. Тобто дослідники дивляться, скільки треба згадувати компоненту для невідворотних наслідків.

У багатьох країнах тестування косметики і парфумерії на тваринах давно заборонили. Окрім негуманності такий метод часто є неефективним. Бо реакція тварин на багато компонентів кардинально відрізняється від людської. Український закон прямої заборони такого тестування не має. Замінити ж тестування можна in vitro – тобто пробіркою. Розслідування UAnimals показало, що тестування на тваринах в Україні таки проводять: як мінімум, у Львові та Харкові.

Покласти край знущанням може новий Технічний регламент на косметичну продукцію. В. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун підтвердила нам бажання припинити тестування, глобально цю позицію підтримують і залучені до роботи парфумери. Нарешті на сайті МОЗ з'явився проект регламенту, до якого, на жаль, є ряд питань. По-перше, не відомо коли заборона вступить в силу. По-друге, не ясно, чи буде вона працювати. Плануємо відправити офіційні зауваження, а поки викладаю коротко:

1. Регламент передбачає заборону тестування лише після затвердження альтернативного методу. Втім тоді регламент має прийматися одразу разом із визначенням такого альтернативного методу, або вказівкою на дату такого прийняття. Бо інакше з`являється можливість на віки вічні відтермінувати реальну заборону.

2. Регламент передбачає виключення, які все ж дозволяють тестування на тваринах. Опис таких виключень досить загальний і це фактично дає змогу обходити заборону. Достатньо «обґрунтованого занепокоєння», аби лабораторія повернула садизм.

Сподіваємося, МОЗ дослухається до наших зауважень і дійсно припинить тестування косметики на тваринах. Життя дорожче!

Текст опублікований з дозволу автора

Оригінал

2983

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: