fbpx
Сьогодні
Блог 15:51 21 Бер 2019

"Свиногейт" чи спецоперація "стрілочники"?

Ілюстрація: bihus.info

Антикорупційне розслідування під промовистою назвою "Армія! Друзі! Бабки!", проведене журналістами телепрограми "Наші гроші" про корупцію в оборонній сфері, сколихнуло українське суспільство. Особливої пікантності та резонансу цій темі надають президентські вибори, адже основний фокус розслідування зосереджений на причетності до схем розкрадання коштів найближчого оточення чинного президента Петра Порошенка, який свого часу обіцяв "відрубати руки всім, хто краде в армії". Понад те, в останній частині розслідування журналісти також показали "сліпоту", "глухоту" та "німоту" ГПУ, ДФС, НАБУ та СБУ, які знали про афери "хлопчиків", навіть порушували кримінальні провадження проти декого з них, проте з легкістю, а можливо й за винагороду, їх закривали.

Журналістське розслідування підняло хвилю суспільного невдоволення, найбільш гострим виявом якого стали акції протесту "Національного корпусу" в різних регіонах України, дало новий поштовх вже відкритим й новим кримінальним провадженням щодо корупції в "оборонці", а також призвело до звільнення одного з головних фігурантів розслідування заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (Свинарчука), який є близьким соратником та багаторічним бізнес-партнером Петра Порошенка.

Справи про розкрадання, зловживання та корупцію в оборонно-промисловому комплексі України дійсно отримали "друге дихання". Проте чи правильним шляхом йдуть вітчизняні правоохоронні органи? Чи не обирають вони шлях найменшого спротиву? І чи не прагнуть правоохоронці змінивши акценти, спрямувати публічний дискурс в іншу сторону, знаходячи при цьому "цапа відбувайла", а не караючи реальних винуватців? Поки що одним з головних фігурантів журналістського розслідування Андрію Рогозі та Віталію Жукову ГПУ оголосило підозру у скоєнні злочину передбаченого статтею 212 ККУ "ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)", частина 4 якої, до речі, передбачає, що особа "звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня)". Інший фігурант журналістського розслідування Ігор Гладковський й досі не став фігурантом жодної справи, хоча генеральний прокурор Юрій Луценко і назвав його співучасником, проте зазначив, що це ще треба довести. А про перспективи кримінального провадження проти вже екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського взагалі нічого невідомо.

Очевидно, близькість до першої особи країни деяких фігурантів скандалу ускладнює розслідування навіть начебто незалежних правоохоронних антикорупційних органів. Так, детективи НАБУ в рамках кримінального провадження щодо фірми "Оптимумспецдеталь" не розслідували справу належним чином. Ба більше, деякі одіозні детективи НАБУ, як, наприклад, Дмитро Литвиненко, взагалі сприяли успішній роботі "схем" "хлопчиків". Проте наразі НАБУ активно намагається знайти "крайніх" серед інших людей, які безпосередньо не мають відношення до цієї справи.

Показовим у цьому контексті є затримання НАБУ чинного директора державного підприємства "СпецТехноЕкспорт" Владислава Бельбаса, його попередника на цій посаді Павла Барбула, екс-заступника директора Дениса Панасенка та ще двох екс-посадовців у справі про привласнення чужого майна на суму 55 мільйонів гривень. Ця справа стосується контракту, який був укладений ще у 2009 році і є одним з найбільших в історії України на постачання військової техніки. Мова йде про 400 мільйонів доларів, які уряд Індії погодився витратити на модернізацію 105 літаків Ан-32. У 2014 році в межах даного контракту було підписано додаткову угоду і новий контракт. У НАБУ вважають, що керівники "Спецтехноекспорту", виконуючи новий контракт, завдали збитків "Заводу 410 цивільної авіації" на суму 55,5 мільйонів гривень через те, що гроші начебто були сплачені посереднику, який насправді нічого не робив. Причому в підозрі зазначеним вище особам міститься довідка Держаудитслужби, яка підтверджує виплату грошей заводу, а кошти іноземній фірмі сплачувались за дорученням заводу і навряд чи можуть вважатись збитками. Ба більше, завод взагалі міг і не отримати цей контракт, адже він мав дістатися приватній фірмі. Проте на початку 2015 року колишній директор "Спецтехноекспорту" Павло Барбул розірвав контракти з приватними підприємствами і підписав договір з "Заводом 410 ЦА". Сьогодні на заводі зазначають, що завдяки виконанню довгострокового контракту між ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та Міністерством оборони Індії, ДП "Завод 410 ЦА" вдалося зберегти свій висококваліфікований персонал та частково оновити матеріально-технічну базу. Крім того, завдяки цій угоді завод здобув додаткові оборонні кошти. Тобто Павло Барбул фактично допоміг заводу, а наразі став фігурантом кримінального провадження за начебто завдання збитків цьому ж заводу.

Натомість одіозний детектив НАБУ Дмитро Литвиненко, який планомірно зливав "індійський" контракт, надсилаючи дискредитаційні запити голові правління Hindustan Aeronautics Limited, які могли призвести до потрапляння українських підприємств та заводів до чорного списку кампаній, з якими не можна вести справи в Індії, отримав лише відсторонення від займаної посади. Хоча сам він є фігурантом трьох кримінальних проваджень – № 2201800000000028 та №22018000000000195, які розслідує СБУ та №420160000000002034, яке розслідує прокуратура міста Києва. А якщо ще зважити на той факт, що Литвиненко – це той самий детектив НАБУ, який згідно з журналістським розслідуванням листувався з Андрієм Рогозою про вилучення "Оптимумспецдеталь" зі списку фіктивних фірм, не складно здогадатись в чиїх інтересах він міг діяти, здійснюючи тиск на керівників "Спецтехноекспорт", очевидно з метою надання "хлопчикам" долі в "індійському" контракті.

Все це і породжує сумніви в правильності обраного напряму розслідувань нашими правоохоронними органами, які, на жаль, замість зосередження уваги на головних фігурантах, усіляко прагнуть їх "відбілити" і перемкнути увагу на інші справи й інших осіб. А про можливу причетність до схем в оборонці вищих посадових осіб держави мова взагалі не йде. Тому "свиногейт" має всі шанси перетворитись в спецоперацію "стрілочники".

2613

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: