fbpx
Сьогодні
16:45 07 Жов 2021

Підтримка зоозахисного руху: як обрати ефективну організацію?

З великою різноманітністю організацій, сфокусованих на захисті прав тварин, досить важко обрати лише одну для фінансової підтримки. Зазвичай пожертви є основним або навіть єдиним джерелом доходу для зоозахисних неприбуткових організацій, через що кожна гривня може відіграти важливу роль у їхній діяльності загалом. Таким чином, кожен з нас має можливість долучитися до зоозахисного руху та стати частиною боротьби за права тварин. 

Існує декілька факторів, на які варто звернути увагу при виборі зоозахисної організації для підтримки. Переважно найбільшою різницею поміж них буде те, на допомозі яким тваринам вони спеціалізуються: існують організації, що працюють над добробутом для усіх тварин або фермерських, домашніх чи диких виключно.

На жаль, в Україні, як і у переважній більшості інших країн, існує тенденція нехтувати добробутом свійських тварин, визнаючи домашніх улюбленців як більш зворушливими та милими. Проте багато досліджень доводять, що фермерські тварини (наприклад, корови, свині та кози) так само відчувають біль і демонструють спектр своїх емоцій, як це роблять коти та собаки. Проблема полягає у нашому упередженому погляді на тварин, у прояві спесишизму, тобто видової дискримінації. 

Внаслідок цього сфера допомоги свійським тваринам вкрай непопулярна та недофінансована попри те, що сільськогосподарські тварини зазвичай живуть у набагато гірших умовах, аніж інші тварини. Сільськогосподарських тварин найбільше на Землі й саме ця група тварин страждає більше за всіх.

Через це організації, діяльність яких спрямована на захист фермерських тварин, потребують особливої допомоги у порівнянні з іншими зоозахисними організаціями. Варто зазначити, що підтримка таких організацій зазвичай потребує набагато більше часу та ресурсів для впровадження змін, адже прийняття законопроєктів або будь-яких інших реформ щодо фермерських тварин діє масштабніше та має вплив на тисячі тварин. 

«Прийняти рішення допомогти хворому собаці, якого ви бачите на власні очі й отримати негайний результат — легше. Однак, допомагаючи, крім серця, варто використовувати розум. Уявіть, що з вашою допомогою ви рятуєте кілька десятків тварин щомісяця. Подумайте про кожну з них як про окрему істоту, доля якої змінилася завдяки вам», — зазначає зоозахисник і волонтер Відкритих кліток Польща.

Це є однією з найголовніших причин, чому діяльність організації «Відкриті клітки» зосереджена на роботі над покращенням умов життя для фермерських тварин виключно, адже ми прагнемо забезпечити добробут тим, кого експлуатують найбільше, для отримання продукції тваринного походження. Така мета потребує системних змін через масштабну діяльність, які, на жаль, досягаються не так швидко, як поодинокі випадки допомоги тваринам. 

Інший важливий аспект вибору організації, що бореться за права тварин для пожертвування є ефективність її діяльності, тобто наскільки вагомий вплив вона має у боротьбі за права тварин. 

Підтримка зоозахисного руху: як обрати ефективну організацію?

Зазвичай організації надають у загальний доступ звіти по витратам коштів на свої кампанії та публікують інформацію про результати діяльності, аби побудувати довіру зі своїми донорами. Ознайомитись зі звітністю ГО «Відкриті Клітки Україна можна на сайті організації. Ба більше, наразі існують спеціальні ресурси, такі як Animal Charity Evaluators, що працюють над оцінюванням й аналізом ефективності ініціатив організацій. 

Саме ця організація відзначила Anima International (частинкою якої є «Відкриті клітки Україна») званням «Видатна благодійна організація 2020 року», що робить нас однією ​​з найефективніших організацій в усьому світі. Завдяки Animal Charity Evaluators і схожим ресурсам набагато легше обрати результативну організацію для фінансової пожертви, знаючи, що ці кошти будуть використані на благо тварин. 

Звертаючи увагу на вищезгадані аспекти при виборі зоозахисної організації для фінансової пожертви, варто пам'ятати, що наша спільна мета — змінити долю тварин на краще та створити світ, вільний від страждань. Грошова пожертва є одним зі способів зробити свій внесок у зоозахисний рух і допомогти з захистом прав тварин. Тим часом як 200 гривень можуть врятувати приблизно 430 сільськогосподарських тварин, кожна гривня є неоціненно важливим ресурсом для зоозахисних організацій!

Підтримати діяльність ГО «Відкриті Клітки Україна» можна за посиланням: https://opencages.com.ua/take-action/donate

2159

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: