fbpx
Сьогодні
Колонка 21:16 23 Жов 2019

Study & Travel: як подорожувати за рахунок знань

Цілодобове сидіння за книгами, довгі холодні вечори над фоліантами в бібліотеці і головний біль від перенавантаження науковими термінами – такий образ життя науковця сьогодні вже не в тренді. Звісно, робота з книгами і базами даних нікуди не зникає, але запам'ятайте: знання – це капітал, який варто використовувати!

Сучасна наука розвивається шаленими темпами і тому переживає постійний дефіцит свіжих ідей і поглядів. Весь світ щодня в буквальному сенсі полює за науковцями та громадськими активістами.

Обміняти знання на авіаквиток до Риму, Токіо чи Вашингтону – це абсолютно реально!

Багато подорожувати – одна з найбільш популярних мрій сучасної людини.

Дуже часто ми обмежуємо себе думкою про те, що подорожі це про вибивання відпустки, складання маршрутів із розряду «встигнути оббігти все за день», пошуки найдешевших рейсів і хостелів.

Проте, якщо ти живеш наукою, маєш активну громадянську позицію чи власний проект – це не твоя історія! Сотні різних організацій по всьому світу вже спланували цікаві програми і лише чекають  на твою ініціативу. Як же отримати таке бажане запрошення?

Все доволі просто.

Твої 13 кроків до омріяної подорожі

 1. Виріши для себе, що ти готовий

Як би парадоксально це не звучало, але секрет успіху часто полягає саме в чіткій постановці мети. Поки ми не впевнені на 100% в своєму бажання, перед нами з`являється цілий ряд перешкод, відволікаючих факторів і таке шкідливе скарлетто`харрівське «я подумаю про це завтра».

Саме тому, для того, щоб успішно пройти весь наступний шлях, від запиту в гугл «актуальні конференції та стажування» до спаму вашими фото з поїздки в соц. мережах, потрібно чітко поставити собі мету.

Просто зараз пишемо на чистому аркуші «Я їду на стажування!». Написали, повісили перед собою на стіну. Ідеально! Це буде нашою мотивацією протягом всього процесу.

Тепер не втрачаємо дорогоцінного часу і мерщій до ноутбуку.

2. Обери країну мрії

Для того, щоб в подальшому не втрачати натхнення, витрачаємо декілька годин і визначаємо декілька країн, куди б хотіли потрапити. Передивляємосяся фото вуличок і історичних пам`яток, проглядаємо відео, відчуваємо атмосферу. Не хочеш заморочуватись пошуком матеріалів – вмикаємо програму «Орел і решка» з омріяного міста.

Обрали 2-3 країни – ми молодці! Тепер вибрати програму буде простіше. Переходимо далі.

3. Починаємо програму: «У пошуках щастя»

Пошук підходящої програми – одна з двох найбільш енегрозатратних частин нашого марафону можливостей. Але це не привід відступати. Запаслись терпінням, зробили какао, зручно вмостились, подивились на написану раніше табличку з метою – ми готові.

Трошки теорії.

Існують наступні типи програм:

  • Стипендії – хочемо вивчати певне питання, маємо власну ідею – різні університети і наукові установи готові запропонувати вам оплату вашої праці/навчання в замін на ваш науковий доробок.
  • Гранти – є соціально корисний проект/ідея – є організації, що готові запропонувати вам гроші на їх реалізацію.
  • Конкурси – ваш готовий продукт оцінять в фінансовому чи іншому корисному вам еквіваленті.
  • Конференції – зустрічаємось з однодумцями та професіоналами з різних країн світу, що працюють у вашій сфері – обмінюємось досвідом, знаходимо способи вирішення актуальних питань.
  • Тренінги – ви професіонал, але немає меж для досконалості – вам пропонують нові знання та навички, практичні кейси і море корисних знайомств.
  • Стажування – можливість потрапити в організацію подібну вашій, але в іншу країну, стати її частиною, розібратись як вона працює і привезти нові «фішки» в свою альма-матер.
  • Міжнародні табори – відчуваємо іншу країну зсередини працюючи на соціально значимих роботах, за свою працю отримуємо житло, харчування, нових друзів та цінний досвід.

Це далеко не вичерпний список, але для початку нам вистачить.

конференція

Де шукати? 

Сьогодні в мережі є ціла низка сайтів-баз де збираються найбільш актуальні та привабливі варіанти програм. Серед них:

Конференції:

І ще дуууууууууууууже багато інших. Гугл вам в допомогу. Пароль: Конференції, стажування, гранти (рік). Підписуємось на дайджести на різних сайтах, щоб періодично отримувати оновлену інформацію про актуальні можливості.

‼️ Для студентів:  зверніться до Відділу академічної мобільності вашого університету. Там вам зможуть запропонувати актуальні для вас програми і допомогти з подачею документів.

Відкриваємо, переглядаємо, уважно читаємо умови (періодично боремось з бажанням відволіктись дивлячись на табличку з метою). Обираємо 10 підходящих програм і йдемо далі.

4. Святі дедлайни

Дедлайн – слово, яке ненавидить кожен, до кого він підбирається непомітно. Але це дуже важливий аспект процесу, тому не слід ним нехтувати. Після дедлайну вашу заявку розглядати ніхто не буде і ви втратите таку омріяну можливість.

Що нам тут потрібно:

  • Визначаємо дедлайни кожної з обраних нами програм.
  • Складаємо наш календар – вносимо в нього всі дедлайни подачі заявок, щоб наочно моніторити, скільки часу маємо.
  • Ставимо собі нагадування за 1-2 дні до кожного дедлайну.
  • Відповідно до дедлайнів визначаємо черговість заповнення заявок на конференції.

5. Зариваємось в папери

Ось ми і добрались до найбільш енергозатратної і ненависної всім частини цього захопливого процесу. Для емоційної реінкарнації передивляємось фото з омріяних країн і прикидаємо ціну на відвідини їх за власний кошт, робимо собі ще какао і вперед до роботи.

Крок 1. Уважно передивляємось вимоги до учасників та списки необхідних документів.

Крок 2. Формуємо єдиний чек-лист по всім обраним програмам.

Крок 3. Відмічаємо спільні для декількох програм документи, щоб не повертатись по 10 разів за однаковими довідками.

Крок 4. Визначаємо документи, які можна зібрати протягом дня, витрачаємо наступний день на їх колекціонування, щоб не затягувати і потім нічого не забути.

Крок 5. Визначаємо документи, які вимагають найбільше часу для отримання, займаємось ними в першу чергу, щоб встигнути до дедлайну.

Крок 6. Уважно заповнюємо всі  документи, перечитуємо, корегуємо, звіряємо і складаємо пакет для кожної обраної програми.

Крок 7. Перевіряємо і видихаємо – ми молодці!

Крок 8. Подаємо документи.

МОТИВАЦІЙНИЙ ЛИСТ: те, що найчастіше викликає кризу жанру. Не перегинайте зі складними формулюваннями. Пишіть чітко і по факту, що надихає, чому обрали саме цю програму, вкажіть свій досвід і не бійтесь бути щирим!

6. Не боїмось організаторів

Коли  отримали омріяний лист з підтвердженням вашої участі в програмі, важливо не просто розслабитись і бігати в екстазі до самого моменту відльоту, а вияснити для себе всі важливі моменти.

Запитуйте, уточнюйте деталі, візьміть контакт вашого координатора, щоб не загубитись при прибутті. Збережіть собі порядок денний програми, щоб орієнтуватись, що вас чекає.

Важливо: попередьте організатора про ваші особливі потреби (при наявності)!

7. Купуємо квитки

Тут потрібно бути відповідальним як ювелір при обробці діаманту!

Уважно перевіряємо дату і час кожного відльоту і прильоту (обираючи рейс давайте собі люфт в 2 години на випадок непередбачуваних обставин).

Продумаємо трансферт з і до аеропорту (якщо організатор його не надає).

Перед покупкою квитків краще узгодити все з організаторами, щоб не виникло проблем.

квитки

Лайфхак: пересадки в 20 годин і більше дадуть вам можливість замість однієї країни відвідати декілька!

Саме так я зробила під час свого тренінгу для громадських активістів в Швейцарії. По дорозі на програму вдалось 18 годин прогулятись Парижем, а дорогою назад 20 годин провести в Амстердамі. Емоції від поїздки передати словами дуже тяжко, але воно було того дійсно варте!

Але будьте уважні, при таких пересадках потрібно бути готовим до того, що у вас з багажу має бути лише ручна поклажа, заздалегідь треба знайти місцевого гіда, який допоміг би вам швидко зорієнтуватись на місцевості і ніч в аеропорту (бо хостел то довго і дорого) не дозволить вам достатньо відпочити.

Якщо ж ви готові до пригод і згодні лишитись втомленими, але щасливими – вперед до нових емоцій!

* Щодо ночівлі в аеропорту – є цілі сайти, які дають рекомендації, як провести їх максимально комфортно.

8. Не лишаємо хвостів

Постарайтесь закрити всі нагальні питання вдома та на роботі до вильоту, щоб вас ніщо не відволікало під час подорожі.

9. Не забудьте про алібі

Попередьте своїх викладачів/групу/співробітників/працедавців про вашу відсутність, щоб після повернення не зіткнутись з проблемами та претензіями.

10. Збираємо валізу

Всі ми дорослі і відповідальні люди, але часом варто нагадати собі кілька основних правил розумного мандрівника:

  • Шукаємо підходящий чек-лист в інтернеті з переліченими основними позиціями, які слід взяти в подорож
  • Не намагайтесь спакувати половину квартири
  • Продивіться уважно порядок денний програми – одяг має відповідати активностям, які для вас підготували організатори
  • Шаманимо погоду – передивляємось прогноз, бо шуба в +30 не кращий варіант
  • Перевіряємо відповідність вмісту валізи і її габаритів вимогам авіакомпанії
  • Чекаємо список заборонених до ввезення і вивезення речей у ваших країнах
  • Не забуваємо про ваші індивідуальні речі (наприклад пігулки)

11. Перестрахуйтесь

  • Оформіть страховку (можливо зробити в офісі будь-якого туроператора і вони не дуже дорогі на відміну від медицини в іншій країні)
  • Оформіть валютну картку, щоб у разі проблем вам могли надіслати кошти
  • 100 разів перевірте документи (краще ще й зробити копії)

12. Лишіть рідним всі відомості

  • Деталі перельотів
  • Порядок денний
  • Ваші передбачувані переміщення і їх дати
  • Контакти координаторів

‼️ Заздалегідь спробуйте знайти інших учасників проекту і обміняйтесь контактами, щоб знайти їх після прильоту. Разом зорієнтуватись буде простіше.

13. Готово!

Ви прекрасно впорались. Тепер насолоджуйтесь вашою подорожжю і новими отриманими навичками і знаннями. Не забувайте, що це не лише можливість відкрити нові місця на карті, але і здобути прекрасну можливість розвиватись в вашій сфері, впроваджувати нове у себе та вчити інших.

Подорожуйте, вчіться, насолоджуйтесь життям!

3328

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: