fbpx
Сьогодні
Колонка 17:32 28 Лип 2020

Печінка поза законом: де і чому заборонена фуа-гра

Ми, українці, лише недавно довідались, що ж таке фуа-гра, а її вже хочуть заборонити. Продукт, який по кишені далеко не кожному, має ще деякі недоліки, крім ціни. У Франції вона частина культурної й гастрономічної спадщини, і водночас її виробництво нелегальне в Євросоюзі. Які ще країни відмовились від жирних печінок з присмаком жорстокості та чому?

Фуа-гра, традиційний французький делікатес, що часто подають на Різдво, в перекладі означає «жирна печінка». Страва вважається французькою, хоча вона запозичена у римлян. Римляни ж підгледіли у єгиптян спосіб насильницького вигодовування гусей інжиром, аби їхня печінка збільшилась у рази. Пройшло багато тисяч років, і давно вже птахів примусово годують кукурудзяним зерном, а не інжиром. Ми знаємо тепер, що печінка збільшується через жирову гіпертрофію клітин, тобто, по суті, це цироз. Знаємо, яких страждань завдаємо тварині під час примусового годування, запихаючи трубку з кормом в горлянку. Знаємо про супровідні травми й хвороби, що виникають через процес гаважу (штучного вигодовування). Збільшена у 10 разів печінка тисне на інші органи, не дає тварині ходити, не справляється з токсинами. У птахів через таке поводження розвиваються кандидоз, інші стрептококові інфекції. Якби за декілька тижнів після початку насильницького вигодовування качок та гусок не забивали, вони б в більшості все одно гинули через стан здоров'я. Та й далеко не всі птахи доживають до забою. Умови, в яких існують птахи, нестерпні, і це не особливо залежить від країни, бо насильство — невіддільна складова насильницького вигодовування. Саме тому законодавства багатьох країн щодо добробуту тварин визнали виробництво фуа-гра незаконним. 

фуа-гра

У переважній більшості країн Євросоюзу (окрім 5 винятків) штучне вигодовування — нелегальне. У законі про добробут тварин зазначено, що усі фермерські тварини повинні мати доступ до питної води та їжі в необхідних для них кількостях. Засипання зерна в горлянки європейці вважають злочином. Дозвіл на виробництво «жирних печінок» у кількох країнах Євросоюзу, а особливо у Франції, найбільшому імпортері цього делікатесу у світі, — постійна причина скандалів. Нещодавно, наприклад, Німеччина не дозволила французам виставляти фуа-гра на виставці у Кельні, чим обурила французького міністра торгівлі й потішила борців за права тварин. Данські парламентарі добиваються заборони продажу також продажу фуа-гра у ЄС, обурюючись жорстокими технологіями її отримання. Британія, у якій виробництво фуа-гра заборонене з 2000 року, вбачає у брекзиті можливість заборони також її імпорту, зокрема з Франції. «Будучи членами ЄС, ми змушені були дотримуватись законів, які передбачають вільну торгівлю між його країнами. Тепер ми можемо заборонити таку торгівлю», заявив міністр фермерства Британії, відповідаючи на заяви парламентарів про те, що «фуа-гра жорстока, нездорова та дорога їжа і її час вже минув»

Приклад для наслідування у британців — Індія, де з 2014 року заборонений імпорт фуа-гра. Причини — такі ж, як і всюди, — відмова від надмірної жорстокості. Індія — країна з особливо чутливою до тварин культурою, але останніми роками, перед забороною, фуа-гра почала набувати популярності серед відвідувачів ексклюзивних ресторанів. Шеф-кухарі відреагували досить спокійно на зміни з законах. «Якщо це урядовий  закон, то ми не будемо використовувати фуа-гра». Зоозахисники ж не стримують радості та гордості за свою країну. «Це тріумф для добробуту тварин в Індії та у цілому світі, а також прецедент для всіх інших країн, які можуть нас наслідувати», заявив очільник однієї з організацій, які домагались заборони.

фуа-гра

Не менш радикальні зміни відбулись і у деяких регіонах США. Нагадаємо, більшість законів відрізняються від штату до штату, тож приймаються всюди окремо. А ще нагадаємо, що американці обожнюють судитись. Тому американське суспільство з 2004 року спостерігає за історією заборони фуа-гра у Каліфорнії. Закон приймався, оскаржувався, пережив апеляції й апеляції на апеляції. На початку 2019 року він вчергове вступив у дію, і от декілька тижнів тому в ньому знову знайшли прогалину, яка уможливлює продаж фуа-гра не території штату, правда з багатьма обмеженнями. Тож печінкова епопея триває. Каліфорнія створила прецедент, і Нью-Йорк радо доєднався до заборони. Цікаво, що тригером протестів у світовій столиці стали кадри з української ферми фуа-гра, опубліковані зоозахисною ГО «Відкриті Клітки Україна». Заручившись підтримкою небайдужих до долі пернатих, результатами досліджень та іншими доказами жорстокості примусового годування, активісти місцевої зоозахисної організації показали посадовцям відео з містечка Снятин, яке неможливо двояко трактувати. Жорстокість на цих кадрах надто очевидна і зовсім невиправдана. Подавати фуа-гра у Нью-Йорку відтепер нелегально, і понад тисячу ресторанів переглянули свої меню, аби відповідати новому закону.

фуа-гра

Окрім країн, штатів та міст, від фуа-гра відмовляються також окремі мережі супермаркетів, ресторани та готелі по всьому світу. Заклади від Львова до Лондона, серед яких і «мішленівські», гордо заявляють про свою гуманну позицію, забираючи фуа-гра з меню та пропонуючи етичні, веганські альтернативи. 

Україна поки відстає від світових трендів, та зміни не за горою. Законопроєкт №2802, який забороняє виготовлення та продаж фуа-гра в Україні, вже внесений до порядку денного Верховної Ради. Прийняття його означатиме наближення українського законодавства до стандартів ЄС та світової гуманної практики. На високій кухні XXI століття не місце хворим печінкам замучених птахів. Не важливо, це чи ресторан у Делі, Нью-Йорку чи Києві — гуманність у всіх куточках світу.

3807

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: