fbpx
Сьогодні
Колонка 20:43 05 Лип 2021

Спитайте у дітей

English version here

Одного разу під час модерації проєкту "ПЕРЕZАВАNТАЖЕNNЯ", авторки спитали у мене поради, як краще сформувати бюджет, які статті витрат внести: ноутбуки, нетбуки чи планшети? Я, чесно кажучи, розгубилася, адже мені зручніше працювати з ноутбуком, але звідки мені знати, що зручно молодшому поколінню. Тож моя відповідь була — спитайте у дітей. І я б успішно забула про це, адже вже декілька років була модераторкою освітніх проєктів на краудфандинговій платформі. Чи не щотижня відбувалися зустрічі/листування з авторами та це було чи не найдивніше запитання, яке я отримувала. Згодом Олеся та Оля, авторки проєкту "Перезавантаження" з міста Южне, розповіли про свій перший досвід краудфандингу на одній з освітніх подій. Виявляється, саме моя відповідь підштовхнула до зміни в ставленні до думки учнів. Коли вчителі запитали у дітей, що для них краще, учні активно зацікавилися проєктом.

освіта

Окрім базових потреб є ще ціле море інших. Їх важливо чути та враховувати. Однією з таких є потреба участі. І не варто підмінювати поняття. Коли ініціатива йде з гори, то ця потреба в учнів не задовольняється, вони просто роблять те, що мусять. І лиш варто спитати у дітей, що хотіли б вони, діти одразу проявляють ініціативу, беруть відповідальність і стають співучасниками. З'являється та сама мотивація діяти, яку ми так часто шукаємо. Важливо чути дітей та враховувати їх думку. Саме так зробили Олеся та Оля. Навіть на моменті зйомки відео для краудфандингової кампанії це принесло свої результати: учні максимально включились в процес і проявили креатив. Це досі одне з моїх улюблених відео.

Працюючи з керівниками закладів освіти, вчителями та батьками, ми завжди повторюємо одне і те ж — "Спитайте у дітей". Чи то під час стратегування освітнього закладу, чи при реалізації проєкту. Також ми рекомендуємо системно збирати зворотний зв'язок від учнів, наприклад, анонімно через скриньки довіри. Вже 5 років діє інструмент, створений командою Про.Світ, який дозволяє задовольнити дану участь — краудфандингова платформа GoFundEd. Краудфандинг, іншими словами публічний та прозорий збір коштів, об'єднує людей довкола ідей і робить їх співучасниками змін.

У дослідженні освітнього краудфандингу в Україні ми проаналізували вплив спільнокошту на учнів. У середньому 1 проєкт впливає на 135 учнів (мінімально — 5, максимально 900). Згідно з результатами опитування авторів проєктів після проведення краудфандингових кампаній:

  • 84% респондентів вважають, що мотивація учнів зросла;
  • 82% вважають, що залученість учнів в освітній процес зросла завдяки проєкту;
  • 76% відчули, що в класі стала більш дружня атмосфера та збільшився рівень довіри.

освіта

Важливо, що краудфандинг дозволяє реалізувати потребу участі у різні способи: творити проєкти, підтримувати фінансово, поширювати інформацію, поділитись порадою чи волонтерити. Це інструмент не лише для вчителів, а й для учнів, їхніх батьків чи будь-кого іншого, хто хоче творити освітні зміни.

Згадаймо, як нещодавно українці скандували "Віримо!" на футбольному матчі Україна-Швеція, як спільне бажання перемоги, відчуття підтримки об'єднали мільйони українців. Така ж синергія твориться під час краудфандингової кампанії, що залучає до участі і вчителів, і учнів, і батьків, а окрім цього — цілу громаду, спільноту випускників та навіть локальний бізнес.

На минулому тижні  наша команда відсвяткувала завершення навчального проєкту для підлітків "Ідея Є!", який мав на меті впровадити інноваційні підходи у школи саме через краудфандинг. Авторами ідей на платформі GoF були учні. Вони самостійно прописували проєкт, організовували роботу команди, придумували різні способи, як залучити доброчинців. Хтось вперше розповідав про власну ідею на телебаченні, хтось ходив на зустріч до місцевої влади, а комусь вдалося донести цінність проєкту до адміністрації навчального закладу.  Всі вони не просто отримали новий досвід та розвинули потрібні для майбутнього компетенції, а й змогли стати причетними до змін у власній громаді, школі та освіті. І важливо те, що учні втілили у життя ті мрії, які хотіли саме вони.  

Нам іноді здається, що ми краще знаємо, що і кому потрібно, але варто спитати, і з цього моменту починається магія. Магія співпраці. 

1938

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: